1. Levada do Caldeirão Verdelle

Viimeksi reitillä 12.12.2023, klo 13.06

Levada do Caldeirão Verde

Levada do Caldeirão Verde on yksi Madeiran saaren suosituimmista ja vaikuttavimmista levadoista. Tarkkaa rakennusvuotta ei ole tiedossa, mutta se sijoittuu historiallisesti 1700-vuosisadan vaiheille. Tuolloin Madeiran levadoista rakennettiin paikallisia levadoja, jotka eivät läpäisseet saaren keskiosan vuoristoista seutua. Levada do Caldeirão Verde tarjoaa upean mahdollisuuden tutustua saaren ikivanhoihin laurisilvametsiin sillä Fajã da Nogueiran ohella, Queimadasin alueella ne ovat parhaiten säilyneet.

Olen kulkenut reitin kerran vuonna 2007. Osa kuvista on siis todella vanhoja. Iso osa kuvista ovat joulukuulta 2023, jolloin viimeksi kävin reitillä. On sanottava, että reitti oli muuttunut erittäin paljon sitten vuoden 2007. Turva-aidat suojaavat reittiä vaarallisissa paikoissa säännöllisesti Levada do Caldeirão Verden suuren suosion ansiosta.

TÄRKEÄÄ!: Kun lähdet matkaan, muista ottaa varusteeksi hyvä tasku- tai otsalamppu sillä reitti sisältää tunneleita, joita EI VOI kulkea ilman lamppua. On hyvä varata matkaan myös hieman lämpimämpää vaatetta varmuuden vuoksi. Pitkähihainen paita tai huppari riittää. Tällä puolella saarta vuorten keskellä lämpötila on luultavasti viileämpi, kuin etelän auringossa.

Caldeirão Verden reitille lähdetään Queimadasin perinnerakennuksen etupuolelta. Madeiralla on käyty ajoittain keskustelua, ainakin suosituimpien, reittien asettamisesta maksullisiksi mutta suunnitelmat on tuomittu useilta tahoilta. Levadojen verkosto on historiallinen UNESCON maailmanperintökohde ja mahdollisuus päästä nauttimaan Madeiran luonnosta on vaikean maaston vuoksi mahdollista helposti levadoja pitkin. Tämä mahdollisuus on toistaiseksi haluttu pitää jokaiselle oikeutena ilmaiseksi.

Saavuttaessa Queimadasiin huomasit varmaan, että pysäköinti alueella on maksullista. Queimadasiin rakennettiin pysäköintialue, sillä turistien ja alueen reiteillä retkeilevien määrä oli liian suuri vanhalle pysäköintitilalle. Alueen rakentamisen kuluja peittämään oli tarpeen asettaa pysäköintimaksu parkkipaikalle.

Massiiviset pyökki ja seetripuut reunustavat heti aluksi Levada do Caldeirão Verden reittiä.
Massiiviset pyökki ja seetripuut reunustavat heti aluksi Levada do Caldeirão Verden reittiä.

Kun kuljet suuren päärakennuksen ohi, rakennuksen jälkeen tulee pieni silta ylitse puron ja sen takaa löytyy reitille opastava kyltti. Aloitetaan matka kohti Caldeirão Verdeä kerrassaan massiivisten puiden reunustaessa pari metriä leveää kulkutietä, joka muistuttaa helppokulkuisuudellaan Levada do Riscon kävelytietä. Puusto tällä alkuosuudella on suurelta osin Japanin setripuita (Cryptomeria japonica) mutta reitin edetessä esiintyy myös laakeripuustoa.

Sateisella säällä kulkeminen on mutaista ja jalkineena tulee olla reilut varrelliset vaelluskengät, joita suosittelen kylläkin yleensäkin Madeiran levadareiteille jalkineiksi.

Reitin ensimmäinen osuus ennen ensimmäiseen laaksoon saapumista risteilee metsäisessä maastossa. Levada do Caldeirãon reitti lataa heti alkuosuudella retkeilijälle uskomattoman eriskummallisen metsämaaston. Useat reitin polun vieressä olevista puista ovat kooltaan todella vaikuttavia. Jo tässä vaiheessa aistii ilmassa leijuvasta tunnelmasta, että ollaan liikkeellä ainutlaatuisella alueella. Metsän puiden oksistot muodostavat mielenkiintoisia muotoja ja utuisella säällä tunnelma on todella kuin satumetsästä.

Levada do Caldeiráo Verden opasviitta Queimadasin talon läheisyydessä vuonna 2007.
Levada do Caldeiráo Verden opasviitta Queimadasin talon läheisyydessä vuonna 2007.

Tunnelit reitillä

Levada do Caldeirão Verden reitillä on 5 tunnelia, jotka ovat pääosin helppokulkuisia. Ensimmäinen tunneleista on hieman pitempi mutta loput ovat erittäin lyhyitä. Osassa lyhyemmistä tunneleista on louhikkoiset seinät ja hieman kapeampi kulkuväylä, joten kulkeminen saattaa olla hieman työlästä varsinkin repun kanssa. Otsalamppu on reitillä välttämätön varuste.

Tunneli Aika Pituus
Tunneli 1 3min. 41m
Tunneli 2 6min. 143m
Tunneli 3 4min. 71m
Tunneli 4 1min. 20m

Hetki reitille lähdön jälkeen, kävelytien oikealla puolella on erikoiseen tapaan oksistoa kasvava puu, jonka paksu runko haarautuu kahdeksi arviolta puoli metriä paksuksi haaraksi muodostaen haarukkamaisen muodon. Puu on ehkä kuvatuin puu Queimadasissa ja ainakin itselleni muodostunut eräänlaiseksi symboliksi alueella puustosta puhuttaessa.

Tämänkään puun lajista en ole varma enkä ole löytänyt faktatietoa mistään. Jos tietoa löytyy, niin laita toki viestiä yhteydenottolomakkeen avulla. Muistan vuodelta 2007, että tämän puun kaikki haarat olivat tukevasti paikoillaan. Vuonna 2022 huomasin, yksi haaroista oli ratkennut ja makasi maastossa puun vieressä. Luontokin muuttuu aikojen saatossa ja mikään ei ole ikuista.

Puun oksa makaa maassa katkenneena vuonna 2023.
Puun oksa makaa maassa katkenneena vuonna 2023.

Kanarianlaakerin sieni Laurobasidium lauri

Vuonna 2022 kävin Queimadasissa ja kävelin pienen matkan Levada do Caldeirão Verden levadaa. Ihastus oli suuri, kun erään puun rungolla kasvoi todella upean kokoinen Laurobasidium lauri-sieni.

Parasiittinen (lois-) sieni Laurobasidium lauri esiintyy ainoastaan kanarianlaakerin (laurus novocanariensis, laurus azorica) rungolla. Sienen heimossa (exobasidiaceae), johon tämä loissieni kuuluu, on kaksi sienilajia joista toinen asustelee Japanissa ja toinen on tämä kanarianlaakerissa kasvava sieni.

Paikallisesti sieni tunnetaan nimellä madre-de-louro, ja sitä on käytetty Madeiralla perinteisessä lääketieteessä muun muassa verenkiertohäiriöiden tai ihottumien hoitoon. Vuonna 2010 osoitettiin tutkimuksessa, että sienellä on antioksidanttisia ja bioaktiivisia ominaisuuksia.

Kanarianlaakerin sieni Laurobasidium lauri viihtyy laakeripuun rungolla.
Kanarianlaakerin sieni Laurobasidium lauri viihtyy laakeripuun rungolla.
Setripuun runko Quiemadasissa Levada do Caldeirão Verden varrella.
Setripuun runko Quiemadasissa Levada do Caldeirão Verden varrella.

Ensimmäinen kerta tällä kävelyreitillä jää mieleen ja muistan millaisen vaikutuksen nämä metsät tekivät aikoinaan vuonna 2007. Setripuiden punertavakaarnaiset rungot ja valtoimenaan kasvava naava oksistoilla. Erään puun rungon on kauttaaltaan vuorannut sammalkasvusto. Jos ei kaipaa erityisen kuumaa ilmaa ja haluaa kevyen lämpöiseen pois etelärannikon paahteesta, Queimadas ja tämä levada on erityisen hyvä valinta.

Mikä onkaan ihmisen mielelle rauhoittavampaa, kuin kulkea metsäisessä maastossa ja mikä parasta se madaltaa tutkitusti myös verenpainetta. Olemme ihmisinä osa luontoa ja metsä on meidän kotimme, jonne olemme aina tervetulleita.

Setripuiden runkoja Quiemadasissa Levada do Caldeirão Verden varrella.
Setripuiden runkoja Quiemadasissa Levada do Caldeirão Verden varrella.

Caminho dos Folhadeiros

Jos hakee verkosta tietoa hakusanalla Folhadeiro saa tulokseksi paljon linkkejä Madeiran kletra Clethra arborea nimisestä puusta. Madeiralla on käytetty Madeiran Kletran oksia moneen hyödylliseen tarkoitukseen ja se tunnetaan Madeiralla puulajina erityisen hyvin. Saavutaan paikkaan, josta haarautuu leveä kävelytie ylös rinteeseen ja risteyksessä on kyltti, jossa lukee Caminho dos Folhadeiros. Folhada-sana tarkoittaa suomeksi lehtevää ja Folhado lehteä, joten kävelytien nimi onkin kutakuinkin suomeksi lehtien tie tai jotain sinne suuntaan.
Folhadeiron tie kulkee käytännössä takaisin Queimadasin perinnerakennuksille yläpuolisten metsäisten rinteiden kautta. Jatketaan kuitenkin matkaa seuraamalla levadaa, joka jatkuu kaartaen oikealle risteyksen jälkeen. Metsät jatkuvat edelleen ja runsas puusto ympäröi reitillä. Säännöllisesti reitin varrella on todella kookkaita ja näyttäviä puita, joiden tukevat oksistot ja runkojen haarat kurottelevat kohti taivasta. Kävelyreitti pysyy leveänä kävelytienä ja jos olet talviaikaan liikkeellä, lehdet kahahtelevat askelien alla samalla pehmentäen askelta.

Naavaisia puunoksia sinistä taivasta vasten.
Naavaisia puunoksia sinistä taivasta vasten.

Naavainen metsä

Vuonna 2007 erityisen mieleen painuva kokemus oli nähdä metsä, jonka kaikki puut olivat kauttaaltaan naavan peitossa. Näky toi mieleen haltijoiden asuttaman satumetsän. Vuonna 2023 joulukuussa kävelimme reitin siskoni kanssa ja mielessä oli, josko saisi kokea saman uudelleen. Metsä kuitenkin peittyi suurelta osin reitin vieressä olevan kasvillisuuden taakse ja siihen ei erityisesti kiinnittänyt huomiota. Kuvan muodossa itselläni on kuitenkin muisto vuodelta 2007, jolloin kamera oli tarpeen ikuistamaan suuren elämyksen.

Naavan verhoamat puunrungot vuonna 2007 Levada do Caldeirão Verden varrella.
Naavan verhoamat puunrungot vuonna 2007 Levada do Caldeirão Verden varrella.
Naavametsä jänyt eteen kasvavan puuston taakse vuonna 2023.
Naavametsä jänyt eteen kasvavan puuston taakse vuonna 2023.
Levada do Caldeirão Verden mukava polku.
Levada do Caldeirão Verden mukava polku.

Reitillä käännytään loivasti vasemmalle ja lähestytään Ribeira dos Cedros nimisen joen uurtamaa laaksoa. Luvassa on edelleen jatkuvaa metsämaastoa ja upeiden puiden reunustamaa reittiä. Polku on edelleen leveä ja osittain puiden juuret risteävät edestakaisin polulla muodostaen polulle verkkomaisia muotoja. Levada virtaa polun vasemmalla puolella ja sen vieressä on seinämä, joka on vihreän sammalkasvuston peitossa.

On silmiinpistävää, kuinka miltei kaikissa puissa oksat ovat verhoutuneet naavaan. Jäkäläkasvina se on herkkä ilman saasteille, joten sen ilmeneminen on merkki ilman hyvästä laadusta. Naava kasvina hyödyttää puuta mm. toimimalla kosteutta varastoivana apurina.

Naavan verhoamaa puun oksistoa Levada do Caldeirão Verden varrella.
Naavan verhoamaa puun oksistoa Levada do Caldeirão Verden varrella.

Sirppivitjasaniainen Woodwardia Radicans

Woodwardia Radicans eli suomalaiselta nimeltään sirppivitsasaniainen on Madeiran laakeripuumetsien suurin saniaislaji. Lehtien pituus voi olla jopa 2,5 metriä. Levada do Caldeirão Verden reitillä tulet näkemään tätä saniaista todella usein. Saniaislajia tavataan Macaronesian saarilla; Kanariansaaret, Madeira ja Azorit. Kap Verden saarella saniaista ei esiinny. Etelä-Euroopassa ja Makaronesiassa endeeminen laji edustaa todennäköisesti makaronesialaista jäännettä Euroopassa.

Saniaislaji on suorastaan ihastuttava ilmestys ja usein se valloittaa rinteen kauniisti lehdillään ja tuo sademetsämäistä tunnelmaa maastoon. Kun näet saniaisen peittämän seinämän Madeiran levadojen varrella, näky tekee todella vaikutuksen ja et voi olla kuin ihastella sen kauniita lehtiä.

Sirppivitjasaniainen Woodwardia Radicans on tavallinen näky mm. Levada do Caldeirão Verden varrella.
Sirppivitjasaniainen Woodwardia Radicans on tavallinen näky mm. Levada do Caldeirão Verden varrella.
Woodwardia Radicans -saniaisen vuoraama maaseinämä Levada do Caldeirão Verdellä.
Woodwardia Radicans -saniaisen vuoraama maaseinämä Levada do Caldeirão Verdellä.

Kun saavutaan laakson rinteelle leveä kävelytie kapenee normaaliksi poluksi levadan vierellä ja saadaan näkymiä Archada do Marquesin kylään Ilhan seurakunnassa laakson pohjalla. Tässä vaiheessa setripuut ovat väistyneet ja puusto koostuu pääasiallisesti laurisilvametsien puulajeista. Myös jättilaiskanervaa esiintyy reitin varrella.

Kallionseinämä alkaa reunustaa polkua. Vasemmalla levadan toisella puolella se suorastaan pursuaa heinäkasvien ohella kaikenlaisia sammalia ja saniaisia. Ajoittain vesi lorisee pieninä putouksina alla virtaavaan levadaan täydentäen sen virtaavaa vettä. Pienet purot ja niiden ääni elähdyttää mieltä maalailee ympäristön äänimaisemaa täällä luonnon keskellä.

Polku on kaventuessaan edelleen mukava kävellä ajoittaisesta louhikkoisuudesta huolimatta. Uhkaavissa paikoissa rinne oikealla puolella on suojattu vaijerikaiteella.

Ilha ja Archada do Marques

Kun kasvusto väistyy, avoimilla paikoilla saadaan hienoja maisemia laaksoon, jonka pohjalla virtaa Ribeira dos Cedros -joki. Maisemassa näkyy myös Archada do Marquesin kylä, jonka takana näkyy vuoden 2023 kuvassa myös VE1-moottoritien silta. Taustalla siintää Atlantin valtameri Madeiran pohjoisen rannikon takana.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on vuoden 2007 kuvissa, joissa VE1-moottoritietä ei vielä ollut valmistunut ja siltaa ei näy kuvassa.

Seurakunnan nimi Ilha (saari) kuvastaa sen maantieteellista sijaintia. Joenuomat ympäröivät Ilhaa joka puolella, joten se on ikäänkuin pieni saari Madeiran saarella. Ilha on pieni seurakunta, johon kuuluu 187 asukasta (lähde: santanamadeirabiosfera.pt). Archada dos Marques on pieni syrjäinen kylä, joka kuuluu Ilhan seurakuntaan. Se on myös luokiteltu suojelluksi maisemaksi, jossa säilytetään maaseutualueelle tyypillisiä tapoja ja perinteitä.

Ilhan seurakunnan asukkaat elävät rauhallisesti lähes koskemattoman luonnon kanssa, ilman suuria rakennuksia tai infrastruktuuria ja paikka on myös vaihtoehtoinen paikka suunnata Levada do Caldeirão Verdelle.

Archada do Marquesin kylä laaksossa vuonna 2007. VE1-moottoritien siltaa ei vielä ollut.
Archada do Marquesin kylä laaksossa vuonna 2007. VE1-moottoritien siltaa ei vielä ollut.

Avaa alkuperäinen kuva selaimen uuteen välilehteen

Archada do Marquesin kylä laaksossa. Taustalla VE1-moottoritien silta ja Atlantin valtameri.
Archada do Marquesin kylä laaksossa. Taustalla VE1-moottoritien silta ja Atlantin valtameri.
Saavutaan kohtaan, jossa polku eroaa levadalta.
Saavutaan kohtaan, jossa polku eroaa levadalta.

Saavutaan kohtaan, jossa ohitetaan hankala paikka reitillä. Valitaan alas rinteeseen johtava polku ja erotaan Levadan vierestä hetkeksi. Levada do Caldeirão Verde jatkaa virtaamistaan jyrkän kallionseinämän kautta ja levadan reunalla ei ole kävelytietä. Kiertoreitiltä nähdään levadan kiertämä todella vaikuttava jyrkkä kallion syvänne, joka kasvaa kalliokasveja valtoimenaan. Jyrkässä rinteessä voidaan nähdä myös edellä esiteltyä Woodwardia Radicans -saniaista, joka korsitelee kallionseinämän upeasti.

Vuonna 2007 kuljettuani tämän reitin, levadan vieressä oli perinteiset aidat mutta vuonna 2023 aitoja ei ollut. Luultavasti ne olivat lahonneet ja poistettu tarpeettomana, sillä osuudella ei ole tarkoitus kävellä.

Maisema kallioiseen syvänteeseen vuonna 2007.
Maisema kallioiseen syvänteeseen vuonna 2007.
Kallionseinämä vuonna 2023, jolloin perinteinen suoja-aita oli poistettu.
Kallionseinämä vuonna 2023, jolloin perinteinen suoja-aita oli poistettu.

Jatketaan tästä ensimmäisestä erityisen hienosta nähtävyydestä eteenpäin tällä upealla reitillä. Kiivetään ylös portaat takaisin levadan viereen. Matka jatkuu seuraten levadaa. Heti aluksi levadan vierellä on betonista valettu merkkipaalu, jossa on kirjaimet MN CMS. Kyseessä on todennäköisesti rajapaalu, joka kertoo että siirrytään Santanan seurakunnasta Ilhan seurakunnan puolelle.

Paalun kirjainyhdistelmässä ”MN” tulee luultavasti Madeiralla termistä  Marco de Navegação, joka tarkoittaa navigointimerkkiä. Kirjaimet ”CMS” tarkoittaa luultavasti, että rajamerkki kuuluu Santanan kunnan alaisuuteen Câmara Municipal de Santana. Madeiralla ”Câmara Municipal” tarkoittaa paikallista kunnanvaltuustoa tai kaupungintaloa.

Jatketaan matkaa leveämpää polkua myöten. Jostain alarinteestä kuuluu veden kohinaa ja äänen lähteeksi osoittautuu veden laskuputki, josta vesi syöksyy alapuolella olevalle kalliolle. Suoran osuuden jälkeen polku kapenee edelleen ja hetken päästä kuljetaan kapeammalla levadavallilla, jota reunustaa suoja-aita oikealla alapuolisen rinteen puolella.

Kallion/maan pystysuora seinämä reunustaa reittiä vasemmalla puolella levadan takana ja yhdessä kohtaa on kaiverrettu kolo seinämään ja kasvillisuuden alta paljastuu kirkkaan okran punainen maa-aines. Huomasin tämän pienen yksityiskohdan myös vuonna 2007 ja ihastelin maan puhdasta okran väriä.

Okran punainen maa-aines loistaa vihreän kasvillisuuden keskellä vuonna 2023.
Okran punainen maa-aines loistaa vihreän kasvillisuuden keskellä vuonna 2023.
Kasvillisuutta pursuava Ribeira dos Cedros-joen laakson pohjukka Levada do Caldeirão Verdellä.
Kasvillisuutta pursuava Ribeira dos Cedros-joen laakson pohjukka Levada do Caldeirão Verdellä.

Luonto runsastui entisestään ennen Ribeira dos Cedros-joen ylittävälle sillalle saapumista. Ollaan kuljettu Queimadasin perinnerakennuksilta noin 1,5 kilometriä, kun saavutaan laakson pohjukkaan, jossa joenuoman ylittää siis betoninen silta. Myös levada kulkee siltaa myöten yli joenuoman.

Laakson pohjukassa runsas aluskasvillisuus saniaisineen ja valvatteineen vuoraa maaperän alleen ilmavalla vihreällä matolla. Rinteillä kasvaa lukuisat määrät lehtipuita, jotka ovat pääosin laakeripuustoa mutta sekaan mahtuu myös mesityräkkipuita Euphorbia mellifera, jolla on kauniin säteittäiset lehvistöt.

Matka jatkuu joen laakson toista puolta takaisin päin.
Matka jatkuu joen laakson toista puolta takaisin päin.

Mesityräkki Euphorbia mellifera

Mesityräkki Euphorbia mellifera on ikivihreä pensas, joka voi kasvaa 2-3 metriä korkeaksi ja leveäksi. Sillä on pitkät, kapeat lehdet jotka haarautuvat viehättävästi viuhkamaisesti oksista. Jos lehteä vahingoittaa, se erittää valkeaa nestettä ja se on myrkyllistä. Puu tuottaa keväisin pieniä, hunajantuoksuisia kellertävän vihreitä kukkia, jotka ovat erityisen huomionarvoisia niiden makean, hunajaisen tuoksun vuoksi. Tämän reittiselostuksen aikaan joulukuussa kasvilla ei siis valitettavasti ollut kukinta-aika.
Mesityräkki on endeeminen (kotoperäinen) laji Kanariansaarilla ja Madeiralla ja sitä ei löydy luonnonvaraisena mistään muualta maailmasta. Kasvi viihtyy näillä alueilla leudon, subtrooppisen ilmaston ansiosta. Madeiralla Euphorbia mellifera on suhteellisen yleinen ja esiintyminen painottuu saaren pohjoisille rinteille ja erityisesti sille luontaisiin laurisilvametsiin.
Kasvi on sopeutunut hyvin laurisilva-metsien olosuhteisiin, joihin kuuluu korkea kosteus, kohtuulliset lämpötilat ja Madeiran rikas vulkaaninen maaperä. Laurisilva-metsien ja niiden biodiversiteetin suojeleminen on tärkeää mesityräkin säilymisen kannalta. Näihin toimiin kuuluu metsien lakisääteinen suojeleminen, elinympäristöjen ennallistaminen ja vieraslajien hallinta.

Mesityräkki on todella kaunis ilmestys ja kerää huomion levadan varrella.
Mesityräkki on todella kaunis ilmestys ja kerää huomion levadan varrella.
Mesityräkki Euphorbia mellifera ja sen kauniit säteittäisesti kasvavat lehvistöt.
Mesityräkki Euphorbia mellifera ja sen kauniit säteittäisesti kasvavat lehvistöt.


Levada do Caldeirão Verden levadalla ollaan päästy alkuun seikkailussa Madeiran laurisilvametsissä ja alueen upeissa laaksomaisemissa. Jatketaan tästä matkaa kohti seuraavan joenuoman laaksoa. Osuus on vielä valmisteilla mutta pääset jatkamaan matkaa pikapuoliin, kun materiaalia valmistuu.