Eira do Mourão

Kylä kannaksen päällä

Eira do Mourãon kylä sijaitsee Ribeira Bravan laaksossa. Kylässä asuu vain noin 60 asukasta (lähde: citypopulation.de) joten kyseessä on todella pieni asukaskeskittymä. Eira do Mourão oli pitkään laakson rinteelle eristäytynyt kylä ja ainoa kulku noin 300 metriä alas laaksoon johtava kulkutie oli noin 2000 askelmaa sisältävät betoniportaat. Reitti on edelleen olemassa ja on suosittu alueella patikoivien matkailijoiden keskuudessa. Autotie tänne laakson rinteillä sijaitsevaan kylään valmistui vasta vuonna 2003.

Eira do mourãon kylä ja sinne johtava mutkitteleva tie kuvattuna Levada do Nortelta helmikuussa 2008.
Eira do mourãon kylä ja sinne johtava mutkitteleva tie kuvattuna Levada do Nortelta helmikuussa 2008.
Eira do Mourãon portaat kylän eteläpuolella vuonna 2008.
Eira do Mourãon portaat kylän eteläpuolella vuonna 2008.

Mourãon kylän sijainti on matkaileville turisteillekin ihmetys sillä se lepää laakson läntisen rinteen töyräsmäisen kalliomuodostelman päällä. Sijaintinsa ansiosta kylästä avautuvat todella vaikuttavat maisemat Ribeira Bravan laakson jylhiin maisemiin. Espigãon kylän maisemapaikan ohella se onkin erittäin suosittu matkakohde jylhiä maisemia hakeville matkaajille.

Asukkaiden pääelinkeino on ollut maanviljelys, kuten monessa muissakin Madeiran maaseudun kylässä. Kylässä liikkuessa voit havaita paljon hylättyjä rakennuksia, kun asukkaat ovat vähitellen hyljänneet alueen hankalien kulkuyhteyksien takia. Nykyajan ihmiselle edes tie ei välttämättä riitä, jos se on mutkikas ja hidaskulkuinen vaan hakeudutaan helpompien kulkuyhteyksien äärelle. Kuitenkin verratessa entiseen aikaan ilman tietä kulkeminen on ollut sitäkin vaivalloisempaa polkua käyttämällä.

Kylän ainoa julkinen rakennus oli ennen lakkauttamistaan vuonna 2004 peruskoulu, joka sittemmin muunnettiin sosiaalikeskukseksi. Vaikkakin alueella voi havaita paljon hylättyjä taloja, toki uusia rakennuksia on ilmestynyt tien valmistumisen jälkeen.

Patikoijalle Mourãon kylä ja maisemapaikka on myös mielenkiintoinen etappi aloittaa seikkailu Levada do Nortella ja todella näkemisen arvoinen on myös portaikko alas laaksoon.

Maisemat Eira do Mourãosta

Parkkipaikalla katsottaessa betonisen reunuksen taakse saa kuvan millaiseen paikkaan tämä ihastuttava pikkukylä on rakennettu. Olemme noin viiden sadan metrin korkeudessa ja kallioinen rinne laskeutuu kaiteen takaa miltei suoraan laakson pohjalle asti. Alhaalla laakson pohjalla näkyy Meia Léguan kylä, josta lähtevät portaat Sítio da Furnaan. Voit erottaa rinteessä myös kauniin vesiputouksen, joka putoaa satametriä Sítio da Furnasta alas, kunnes kohtaa jyrkänteen kivikkoisen pohjan. Meia Léguan kylän ohitse pyyhältää Ribeira Bravasta São Vicenteen johtava valtaväylä VE4, jota pitkin pääsee matkaamaan myös Encumeadaan.

Maisema Ribeira Bravan laakson pohjalle, jossa Méia Leguan kylä.
Maisema Ribeira Bravan laakson pohjalle, jossa Méia Leguan kylä.
Pohjoispuolen maisemia Eira do Mourãon näköalapaikalta vuonna 2008.
Pohjoispuolen maisemia Eira do Mourãon näköalapaikalta vuonna 2008.
Maisema Ribeira Bravan laaksoa pohjoiseen vuonna 2022.
Maisema Ribeira Bravan laaksoa pohjoiseen vuonna 2022.

Pohjoiseen katsottaessa avautuu massiivinen näkymä rinteelle jossa Levada do Norten reitti kulkee. Viljelyksille kivistä pengerretty rinne on kuvauksellinen ja rinteen yläosassa on reitille ominainen levadarakennus. Vuonna 2008 rakennus oli ränsistynyt ja on sen jälkeen ehostettu uuteen uskoon. Myös laakson suuntaan jatkuvan kallioisen töyrään päällä näkyy jokin, luultavasti viljelijöiden tarkoitukseen rakennettu rakennus.

Ribeira Bravan laakso on varmasti yksi vaikuttavimmista Madeiran saarella ja täältä ylhäältä käsin saa parhaat ”kiksit” sen maisemista. Laakson rinteet ovat dramaattisen louhikkoiset ja kuitenkin vaikutelmaa pehmentää vehreä kasvillisuus, joka pyrkii kasvamaan jylhillä punertavasta kalliosta koostuvilla rinteillä. Aivan kuin kasvit myös ihmiset elelevät karuissa olosuhteissa hankalien teiden takana mutta luultavasti ovat kohtalaisen onnellisia kotipaikkaansa.

Kylän pohjoispuolelta on kaiketi kulkenut myös polku alas laaksoon vuonna 2008. Vuoden 2022 kuvassa sitä ei näy tai ainakin se on kasvanut heinikkoa ja tullut kulkukelvottomaksi. Etelän puolen portaat kunnostettiin jossain vaiheessa ja luultavasti samaan aikaan tämä reitti on jäänyt huomiotta ja vähälle suosiolle, joten se on päässyt kasvamaan heinää ja näin ollen tullut kulkukelvottomaksi.

Pohjoisen puolen polku Eira do Mourãosta vuonna 2008.
Pohjoisen puolen polku Eira do Mourãosta vuonna 2008.
Vuonna 2022 pohjoisen puolen polkua ei enää ollut.
Vuonna 2022 pohjoisen puolen polkua ei enää ollut.

Täältä voi valita Levada do Norten reitin joko Boa Morteen tai kohti Espigáon tunnelia. Voit myös lähteä laskeutumaan Eira do mourãon portaita alas laaksoon.