4. Maaseutua Raposeira do Lugarinhoon

Viimeksi reitillä 5.1.2007, klo 11.00

Maaseutumaisemissa Raposeiraan

Levada Novan helpolla, kaikille sopivalla reitillä, Fajã da Ovelhasta Raposeira do Lugarinhon kylään ja edelleen Prazeresiin huomio kiinnittyy maalaismaisemien sekä pienien idyllisten kylien kauneuteen levadan varrella. Reitin luonne muistuttaa melkoisesti Levada Novan osuutta Ponta do Pargosta Fajã da Ovelhaan mutta tällä osuudella maalaismaisemat ovat ehkä vieläkin silmiinpistäviä varsinkin Raposeira do Lugarinhon kylän alueella.

Levada Nova virtaa melko eristyksissä liikenteestä ja muusta hälinästä. Tällä osuudella melkoisella varmuudella voi nähdä tavallisten madeiralaisten maaseutuelämää eli sitä aitoa luonnollista elämistä, jota ihminen voi parhaimmillaan elää.

Jos olet tullut reitille Paúl do Marista kapuamalla Zimbreirosin polkua ylös jyrkässä rinteessä, tästä eteenpäin kulkeminen helpottuu, kun lähdetään levadalle tieltä (kuvasta) katsoen vasemmalle eli itään. Levada johdattaa aluksi halki peltojen ja mäntymetsien mukavassa tasaisessa maastossa.

Reitillä vuonna 2007 jäi mieleen maalaiskylien arki ja asukkaat puuhastelemassa päivittäisiä toimiaan alueen viljelyksillä tai muuten vaan. Reitillä saattaa vastaan tulla paikallinen asukas kantaen taakkaa selässään tai viereisellä pellolla on koko perhe istuttamassa perunaa tai muita juureksia. Edellä muutama kokemus kävelyltä  Levada Novalla.

Aluksi Levada Nova kulkee halki pelto- ja niittymaaston. Levada johdattaa vasemmalle ja ohitetaan pari hotellia nimeltä Colina da Fajã ja Casa Formiga ylempänä rinteessä. Hotellin kohdalla levada sukeltaa maan alle ja reitillä noustaan portaita ylös ja jatketaan levadalla pienen matkan päästä. Aloitettiin kiertämään pientä laaksoa rinteessä ja pian maasto vaihtuu mäntymetsäksi. Oikealla voi nähdä Paúl do Maria ympäröivien jyrkänteiden ylätasangot.

Kuljin tämän reitin vuonna 2007 ensimmäisen kerran ja seuraavana vuonna toisen kerran. Aikaa kävelystä on siis melkoisesti ja maisemat ovat luultavasti muuttuneet tuosta ajasta melkoisesti. Uutta on ainakin VE3-moottoritie, joka halkoo maisemaa paikoitellen. Maisemassa näkyy luultavasti myös moottoritiehen liittyviä maanteitä maisemassa, joita ei vuosina 2007-08 vielä ollut.

Levada Nova ja tie Fajã da Ovelhassa. Oikealle Ponta do Pargoon ja vasemmalle Prazeresiin.
Levada Nova ja tie Fajã da Ovelhassa. Oikealle Ponta do Pargoon ja vasemmalle Prazeresiin.

Mäntymetsän osuudella laakson kaksihaaraisen pohjukan jälkeen on levadalla pitkähkö suora osuus, jonka jälkeen kaarretaan vasemmalle mäntymetsässä, jonka aluskasvillisuutena on tiheää saniaiskasvustoa, joka on tuttu näky Levada Novan läntisillä osuuksilla. Pian reitti kääntyy taas oikealle ja saavutaan Caminho São Lourenço nimiselle tielle. Levada Novalla ollaan kierretty pieni laakso ja jatketaan matkaa itäsuuntaan rannikon suuntaisesti.

Kohtaaminen Madeiran maaseudulla

Kuljetaan halki peltomaiseman ja oikealla avautuu ajoittain näkymiä tämän osuuden määränpäähän Raposeira do Lugarinhoon. Levadalla tulee pian tien ylittämisen jälkeen saostusaltaat ja hetken päästä myös kaunis puro laskee vetensä rinteiltä levadaan.

Tammikuussa 2007 levadan vieressä seisoi reilun lihaksikas sonni, joka katsoi arvioivan näköisenä kävelijää. Myös minä katsoin arvioiden, mitä tuijottajan päässä mahtoi liikkua. Molemmat luultavasti ihmettelivät toistensa mietteliäisyyttä. Levadan yli oli kuitenkin asetettu laudat, jotta pääsin ohittamaan komean eläimen toiselta puolelta levadaa ilman sen suurempia selkkauksia. Yhteisymmärrys eläimen kanssa oli molemminpuolista ja saatoin jatkaa matkaa ilman sen kummempia huolia.

Pohdin kohtaamista myöhemmin vielä ja luultavasti ainakin sonni pohti mielessään mikä tässä kohtaamisessa nyt oli millään tapaa erityistä ja jatkoi aterioimistaan levadan varrella.

Saostusaltaan rakennelmia Levada Novalla Fajã da Ovelhassa.
Saostusaltaan rakennelmia Levada Novalla Fajã da Ovelhassa.
Levada Nova sukeltaa maan alle, kun saavutaan ER223 tielle.
Levada Nova sukeltaa maan alle, kun saavutaan ER223 tielle.

Kun ollaan kuljettu pari kilometriä Fajã da Ovelhasta saavutaan kohtaan, jossa Levada Nova sukeltaa maantien alle. Kulkeminen tapahtui vuonan 2008 seuraamalla tien reunaa tien mutkaan, jossa ER223-tie liittyi ER101-tiehen. Mutkan jälkeen noin 100 metrin päästä liityttiin takaisin Levada Novalle. Tässä kohdassa reittiä maisemat ja reitti on muuttunut todella paljon.

Kuvissa esiintyvän mutkan tilalle on rakennettu liikenneympyrä, josta haarautuu VE3-pikatien tunneli. Levada Novalla ylitetään tässä kohdassa nyt tie suoraan yli ja jatketaan toisella puolella tietä eteenpäin seuraten uuden VE3-maantien vieressä.

Vuonna 2008, kun viimeksi kuljin tämän reitin muutostyöt olivat käynnissä ja niistä kertoivat kelta-mustat opastemerkit, joissa teksti ”Desvio levada” (Levadan poikkeama) ja toinen taulu, jossa kerrottiin rakennustöistä levadalla sekä kehotettiin varovaisuuteen.

ER223-tien mutka Levada Novan reitillä vuonna 2008, jolloin liikenneympyrää ei vielä ollut rakennettu.
ER223-tien mutka Levada Novan reitillä vuonna 2008, jolloin liikenneympyrää ei vielä ollut rakennettu.

Sivun kuvissa osa kuvatuista paikoista on saattanut kadota muutoksen jälkeen. Google Earth tarjoaa mahdollisuuden katsella maastoa menneinä aikoina ja käytin toimintoa hyväkseni havainnollistamaan tämän reittiosuuden muutoksia.

Google Earth karttakuva vuodelta 2004.
Google Earth karttakuva vuodelta 2004.
Google Earth karttakuva vuodelta 2023.
Google Earth karttakuva vuodelta 2023.

Lombada dos Cedros

Saavutaan Lombada dos Cedrosin alueelle, joka on pieni asutusalue ennen Raposeira do Lugarinhoa. Saavuttaessa juuri kierretystä laaksosta alueelle ylitetään aluksi yksi kapea tie ja ennen tietä betonista valettu tasanne reunustaa Levada Novaa.

Vuonna 2008 tasanteella oli vanha pariskunta tekemässä polttopuita. Näky oli itselleni viehättävä sillä nautin katsella paikallisten asukkaiden jokapäiväistä toimintaa Madeiran maaseudulla ja kotoisa hetki ikuistui kameran kennolle. Levada Nova on erityisen ihastuttava reitti, jos haluaa kokea Madeiran maaseutua ja aitoja kodikkaita tunnelmia. Havainnot ja tilanteet jokapäiväisestä arkielämästä herättävät aina mielihyvää.

Tien jälkeen luonnonkivestä kasattu muuri reunustaa levadaa vasemmalla ja oikealla avautuvat hienot näkymät avarille pelloille, jotka asettuvat tilkkutäkin lailla kumpuilevaan maastoon. Muuriosuuden jälkeen Levada Nova kääntyy vasempaan ja aloitetaan kiertämään taas yksi laakso ennen saapumista Raposeira do Lugarinhon kylän asutusalueille. Laakson maisemaa hallitsee luultavasti nykyään VE3-pikatien silta yli laakson. Vuonna 2008 tietä ei ollut ja valitettavasti itselläni ei kuvia laaksosta ilman siltaa ole. Levada Nova alittaa sillan sekä tällä että toisella puolella laaksoa.

Nainen istuu puulla ja mies tekee polttopuita tienlevikkeellä. Oikealla kottikärryt, joissa halottuja puita. Levada Novalla Lombada dos Cedrosin alueella.
Nainen istuu puulla ja mies tekee polttopuita tienlevikkeellä. Oikealla kottikärryt, joissa halottuja puita. Levada Novalla Lombada dos Cedrosin alueella.

Katso laajakuva selaimen uudessa välilehdessä.

Omenapuun punaiset omenat Levada novalla Raposeira do Lugarinhossa.
Omenapuun punaiset omenat Levada novalla Raposeira do Lugarinhossa.

Raposeira do Lugarinho

Paúl do marin ylätasangolla viljelys on pääelinkeino. Tarinan mukaan Paúl do marin asukkaat vaihtoivat kalaa ylätasangon asukkaiden kasvattamaan viljelyselintarvikkeisiin. Raposeira do Lugarinhon asukasluku on citypopulation.de -lähteen mukaan vuoden 2022 laskennan mukaan 133, joten olemme todella pienessä kylässä.

Raposeira do Lugarinhon puolella laaksoa saadaan näkymä Lombada dos Cedrosin asutusalueen maisemaan paluusuunnassa ja levada kääntyy vasemmalle kohti Raposeira do Lugarinhoa. Mutkan jälkeen oikealla omenapuut kantoivat kirkkaan punaisia omenia.

Reitillä ollaan kuljettu Fajã da Ovelhasta nyt vajaat neljä kilometriä, kun saavutaan Raposeiraan. Viljelysten keskellä vastaan tuli mies kantaen ilmeisesti pellolta raivattuja kasveja. Myös tällaisia arkisia elämyksiä voi kokea Madeiran maaseudulla.

Mies kantamassa raivattua kasvillisuutta Levada Novalla.
Mies kantamassa raivattua kasvillisuutta Levada Novalla.

Ylitetään Caminho Raposeira do Serrado niminen tie, jonka jälkeen reitti kääntyy vasemmalle. Levada Nova johdattaa halki Raposeiran peltojen ja tällä osuudella vuonna 2008 sain katsella, kuinka ihmiset olivat hoitamassa viljelyksiään. Vuonna 2007 kulkiessani reitin ilmaisesti perunan istutustyöt olivat käynnissä. Mielenkiintoista oli, kuinka perunapenkkien välit oli peitetty oksilla ja lehdillä.

Ryhmä paikallisia, mahdollisesti alakoulun, lapsia opettajan kera olivat myös liikkeellä ja jatkoivat kulkemistaan aikuisen johdolla Levada Novan polkua.

Tämä osuus Levada Novasta on itselleni jäänyt lämpimimpänä muistona Levada Novasta nimenomaan Madeiran maaseudun autenttisista tunnelmista ja kokemuksista.

Miehet töissä perunapellolla. Taustalla ryhmä lapsia ja opettaja.
Miehet töissä perunapellolla. Taustalla ryhmä lapsia ja opettaja.

Joulukuussa 2023

Vuonna 2023 joulukuussa asusteltiin Raposeira do Lugarinhossa yksityiseltä vuokratussa maalaistalossa VE3-maantien pohjoispuolella. Lomalla kävelin myös Levada Novaa. Oli mielenkiintoista nähdä reittiä ensimmäisen kerran vuoden 2008 jälkeen. Yöpaikkana lomalla toimi House Raposeira Chloe, joka oli oman mittapuuni mukaan erittäin laadukas yöpaikaksi. Voit lukea lisää erillisestä artikkelista.

Kävelimme siskoni kanssa Levada Novaa kylän länsireunalta itäpuolelle, kunnes Levada Nova ylittää ER1-maantien. Lokakuussa 2023 Madeiralla oli riehunut poikkeuksellisen laaja metsäpalo, joka oli tuhonnut suuren osan saaren länsipään metsistä etelärinteiltä. Siksi jatkaminen reitillä ei tuntunut mieluisalta ER1-tien jälkeen.

Raposeira do Lugarinhon länsipuolella laakson ylittää VE3-tien silta, jota ei vuonna 2008 vielä maisemassa ollut. Silta ja VR3-maantie ovatkin ehkä merkittävin muutos maisemassa Raposeirassa vuoden 2008 jälkeen.

Raposeira do Lugarinhon länsipuolen laakso ja VE3-pikatien silta.
Raposeira do Lugarinhon länsipuolen laakso ja VE3-pikatien silta.

Erityisen kaunis dahlia kukki pinkein kukinnoin levadan varrella joulukuussa 2023. Itse kasvi oli noin metrin korkuinen upea näky lukuisin kukinnoin.

Erityisen kaunis dahlia kukki Raposeira do Lugarinhossa Levada Novan varrella.
Kookas dahlia ja Levada Nova Raposeira do Lugarinhossa.

Peltokokemuksen jälkeen saavutaan Travessa da Raposeira -tielle. Seuraa tietä vasemmalle ja löydät Domino nimisen Snackbar/pubin, josta voi ostaa virvokkeita ja muuta vastaavaa. Ennen tietä rapatun rakennuksen vieressä kasvoi vuonna 2008 Guavapuita, joiden oksat notkuivat keltaisia hedelmiä.

Olet saattanut tässä vaiheessa jo huomata miten monimuotoista viljelyä Levada Novan varrella tällä alueella on. Matkalla on voinut havaita perunaa ja muita kasviksia pelloilla kasvamassa. Tämän tien varrella voi nähdä kuvista, että myös sokeriruokoa kasvatetaan. Hedelmäpuista omena ja erilaiset sitrushedelmiä tuottavat puut ovat hyvin yleisiä Levada Novan varrella. Madeiralla on erittäin hedelmällinen maaperä mikä johtunee saaren tuliperäisyydestä, päättelen.

Viitta Levada Novalle Raposeira do Lugarinhossa.
Viitta Levada Novalle Raposeira do Lugarinhossa.

Levada Nova sukeltaa maan alle Traverssa da Raposeira maantieltä ja reitti jatkuu noin kymmenen metrin päästä, jossa vuonna 2023 valkoinen opasviitta punaisella tekstillä ”LEVADA” opasti levadalle vasemmalla puolella tietä. Kuvamateriaali on vuodelta 2023 joulukuussa, jolloin viimeksi olin tällä reitillä Raposeirassa.

Levada Nova kulkee tästä asutuksen keskellä. Levadaa reunustaa vasemmalla puolella maatöyräs ja oikealla puolella betoniset muurit. Jatka seuraamalla levadaa, kunnes saavutaan seuraavalle tielle nimeltä Caminho Raposeira do Lugarinho. Tielle saavuttaessa sen molemmin puolin on levadan opasviitat Prazeres ja Lombada dos Marinheiros.

Kivikkokasvi kukkii Levada Novan viereisessä betonimuurissa Raposeirassa.
Kivikkokasvi kukkii Levada Novan viereisessä betonimuurissa Raposeirassa.
Maisema ylöspäin Caminho Raposeira do Lugarinho -tiellä Raposeirassa.
Maisema ylöspäin Caminho Raposeira do Lugarinho -tiellä Raposeirassa.

Parin sadan metrin päästä saavutaan seuraavalle tielle, joka johtaa alas Madeiran eteläistä rinnettä. Raposeirassa ollaan nyt kylän reunamilla ja tästä jatketaan matkaa edelleen kohti Prazeresia.

Noin 4,5 kilometrin kävely Fajã da Ovelhasta Raposeira do Lugarinhoon alkoi mukavalla retkeilyllä niitty ja peltomaastossa joka vaihtui hyvin pian mäntymaastoksi. Parin pienen laakson kiertämisen jälkeen saavuttiin Lombada dos Cedrosiin ja Raposeira do Lugarinhoon, joiden maaseutumaisemat tekevät taatusti aitoa Madeiralaista maalaistunnelmaa ihailevaan kävelijään vaikutuksen.

Seuraamalla tätä Caminho Raposeira do Lugarinho -tietä alaspäin, saavut risteykseen, josta pääsee tietä myöten Raposeiran näköalapaikalle. Miradouro da Raposeira on alueella tunnettu kohde, josta avautuvat henkeäsalpaavan upeat näkymät Atlantin valtamerelle ja Paúl do Mariin meren rannalla sekä Madeiran jyrkkäseinämäiselle eteläiselle rantaviivalle.

Voit tutustua Pico dos Bodes -kukkulan näköalapaikkaan ja tapoihin vierailla paikalla erillisellä sivulla.

Caminho Raposeira do Lugarinho -tie Raposeirassa.
Caminho Raposeira do Lugarinho -tie Raposeirassa.

Jatketaan kävelemistä Levada Novalla Raposeira do Lugarinhosta kohti Prazeresia.