Levada Nova

Maaseutureitti

Levada Novaa seuraten pääset keskelle Madeiran maaseutua ja etelärannikon laaksojen metsäisiä alueita. Reitti alkaa Cabo nimisen kylän yläpuolisilta rinteiltä Madeiran länsipäässä noin 5 kilometriä Ponta do Pargosta länteen. Levada virtaa myötäillen Madeiran saaren eteläisien rinteiden laaksoja aina Ribeira Bravan länsipuolella sijaitsevaan Lombo Cesteiron asuinalueelle. Pituutta levadalle tulee kokonaisuudessaan huikeat 70 kilometriä. Levada Nova voidaan kulkea sopivan pituisissa pätkissä sillä se risteää useassa paikassa maanteitä ja kyliä Madeiran etelärannikolla. Levada Nova virtaa 600–700 metrin korkeudessa ja sillä ei ole korkeuden suhteen juurikaan vaihtelua. Kulkeminen on tasaista ja pääosin se virtaa helppoja maastoja joten se sopii pääosin miltei kaiken tasoisille kulkijoille.

Kolmeosainen levada

Levada Nova voidaan tai jaetaan kolmeen osuuteen. Lähdettäessä reitille Cabosta kuljetaan Levada Nova do Calheta nimisellä osuudella, joka kuuluu Calhetan kuntaan. Levada Nova do Calheta jatkuu noin 40 kilometriä ja vaihtuu Levada Nova do Arco da Calhetaksi Arco da Calhetan yläpuolisilla rinteillä. Levada Nova do Arco da Calhetan osuus Levada Novasta jatkuu Ponta do Solista pohjoiseen kulkevan Ribeira do Ponta do Solin laakson pohjukkaan, jossa levadan osuuden alkulähde sijaitsee.

Kolmas osa Levada Novasta on Levada Nova do Tabua, joka alkaa käytännössä samasta kohdasta missä Levada Nova do Arco da Calheta päättyy mutta levadan osat eivät ole erityisesti liitoksessa toisiinsa. Levada Nova do Tabua virtaa siis Ponta do Solin laakson pohjukasta Ribeira Bravan läntisen rinteen päällä sijaitsevalle Lombo Cesteiron asuinalueelle.

Sivustoillani käytän kaikkien näiden Levada Novan osuuksien yhteydessä levadasta neutraalia, lyhennettyä nimitystä Levada Nova selkeyden vuoksi.

Massivisia eukalyptuspuun runkoja Levada Novan varrella.
Massivisia eukalyptuspuun runkoja Levada Novan varrella.
Levada Nova ja avaraa niittymaisemaa Fajã da Ovelhan yläpuolisilla rinteillä.
Levada Nova ja avaraa niittymaisemaa Fajã da Ovelhan yläpuolisilla rinteillä.

Levada Nova da Calheta

Levada Nova da Calhetan reittiä käyttävät monet madeiralaiset yrittäessään pysyä kunnossa, ja Arco da Calhetaa lukuun ottamatta akvedukti virtaa kaikkien kunnan siviiliseurakuntien läpi, mikä tarkoittaa, että voit astua levadalle todella monesta paikasta. Jos ajelet Levada Novan korkeudella Calhetan, Estreito da Calhetan, Prazeresin, Fajã da Ovelhan ja Ponta do Pargon alueiden pienempiä teitä, ne risteävät tämän Levadan useita kertoja.

Maisemat, joita Levada Novan varrelta, edustavat tätä levadaa kokonaisuudessaan. Matkan varrelta löydät massiivisen suuria puita, kuten mäntyjä ja eukalyptuksia, jotka ovat aikoinaan olleet nopean metsänistutuksen keinona. Eteen tulee välillä asunto- ja maatalousmaata. Tällä reitillä ylität useita viehättäviä puroja ja sivujokia, kuten Ribeira da Calheta, Marinheiros, Moinhos, Seca, Funda ja monet muut.
Näillä kosteammilla alueilla on mahdollista löytää laakeripuumetsiä, jotka kasvavat laurisilvaan kuuluvia lajeja, kuten kanarialaakeri ja endeemiset (Madeiran kotoperäiset) laakeripuulajit.

Miehet töissä perunapellolla. Taustalla ryhmä lapsia ja opettaja.
Miehet töissä perunapellolla. Taustalla ryhmä lapsia ja opettaja.

Maaseutua

Levada Novalla ja erityisesti Levada Nova da Calhetan osuudella on todella usein viljelysmaata ja maatalouseläimiä. Tärkeimpiä paikallisten viljelemiä vihanneksia ovat peruna, bataatit ja vihreät pavut. Myös hedelmät kukoistavat Levada Novan varrella ja eteen tulee todennäköisesti viikuna-, papaija-, sitruuna- ja omenapuita. Usein eteen on tullut näky, jossa paikalliset ovat olleet perkaamassa perunamaataan tai muita vihannesviljelmiään. Näky on aina sydäntälämmittävä kokemus.

Sonni esittelee profiiliaan Levada Novalla Fajã da Ovelhassa.
Sonni esittelee profiiliaan Levada Novalla Fajã da Ovelhassa.
Nainen istuu puulla ja mies tekee polttopuita tienlevikkeellä. Oikealla kottikärryt, joissa halottuja puita. Levada Novalla Lombada dos Cedrosin alueella.
Nainen istuu puulla ja mies tekee polttopuita tienlevikkeellä. Oikealla kottikärryt, joissa halottuja puita. Levada Novalla Lombada dos Cedrosin alueella.

Arkisia puuhia

Levada Novalla kulkiessa olen useasti törmännyt todella mukaviin perinteisiin arkisiin tilanteisiin. Juuri paikallisten asukkaiden päivittäiset toimet ja niiden näkeminen patikoidessa vieraassa kulttuurissa on itselle arvokas kokemus. Pariskunta tekemässä polttopuita, perunan nostoa.. kaikki nuo jäävät aitoina kokemuksina paikallisesta kulttuurista mieleen originellina elämyksenä.

Mies kantamassa raivattua kasvillisuutta Levada Novalla.
Mies kantamassa raivattua kasvillisuutta Levada Novalla.
Nainen hoitamassa viljelyksiä Raposeira do Lugarinhossa.
Nainen hoitamassa viljelyksiä Raposeira do Lugarinhossa.

Maatalouseläimistä ei ole ollenkaan erikoista tavata levadalla härän tai lehmän tuijottamasta levadan varressa. Usein matkan varrella on eteen tullut kanoja tarhoissaan käyskentelemässä ja kukko kiekuu usein jossain kylän talon pihassa. Myös kilit ja pukit ovat tavallisia seuralaisia, jotka kannustavat ihailevalla katseellaan levadalla kulkijaa.

Kuten sanottu, Levada Nova on todellinen maaseudun levadareitti, joten odotettavissa reitillä on kaikenlaista maaseutuelämään kuuluvia elämyksiä.

Levada Nova do Arco da Calheta

Levada Nova do Arco da Calhetan varrelta löytyy Calhetan vesivoimala, joka tuottaa sähköä vesivoimalla. Voimalaitoksella hyödynnetään sekä Levada Novan vettä että Rabaçalin levadoilta virtaavia vesimassoja sähkön tuottamiseen. Acro da Calhetan osuudella saadaan nauttia suurista laaksoista ja niiden tarjoamista metsämaastoista. Levada kiertää mm. Ribeira do Madalena -joen laajan laakson Madalena do Marista pohjoiseen.

Levada Nova do Tabua

Levada Nova do Tabua kuuluu Ribeira Bravan kuntaan ja tarjoilee maisemallisesti huikean kokemuksen. Reitillä on laaksoja, jotka ovat hieman jyrkempiseinämäisempiä kuin Levada Novan muilla osuuksilla. Levada do Moinhon laaksossa, josta tämä osuus alkaa, on joitain todella vertikaaleja paikkoja, joissa korkeita paikkoja kammoaville kulkijoille käveleminen saattaa herättää pelon tunteita.

Tabuan kylästä pohjoiseen johdattava laakso on upea ja se onkin tälle reitille luultavimmin tietynlainen kohokohta.

Levada Novan reittiosuudet

4. Maaseutua Raposeira do Lugarinhoon

Levada Novan maaseutumaisemia itään kohti Raposeira do Lugarinhon kylää ja edelleen Prazeresiin.

3. Ovelhan kylästä Faja dos Marinheirosiin

Levada Novan maaseutuvaellus Fajã da Ovelhasta Lombada dos Marinheirosin kylään.

2. Marinheirosin kylästä Ponta do Pargoon

Levada Novalla merimiesten kylästä länteen.

5. Maloeiran kautta Prazeresiin

Levada Novalla reitillä Raposeirasta Maloeiran kylän kautta Prazeresiin kierretään pieniä etelärannikon laaksoja.

1. Ponta do Pargosta Lombada Velhaan

Levada Novan Ponta do Pargon osuus on helppo ja mukava retki Madeiran maaseudulle. Reitin varrelta löydät sekä maaseutumaisemia että metsäisen luonnollisia osuuksia.