Sítio da Furnan portaat

Viimeksi reitillä 11.12.2022, klo 9.05

Sítio da Furna – Nousu idylliseen kylään

Sítio da Furnaan johtaa Meia Léguasta yli 2000 askelman portaat, jotka risteilevät todella jyrkässä rinteessä. Matkalla on luvassa upeita Ribeira Bravan laakson maisemia ja hienoja vesiputouksia. Vaikka omassa luokittelussani reitti on helppo, se on raskaudeltaan luokiteltu punaisella eli raskaaksi ja luultavasti matkalla vierähtää hikipisara, jos toinenkin. Jos alas tullessa kätesi ovat vihreät tiedät tehneesi kovan nousun, joka on vaatinut suojaavia kaiteita tueksi. Etene reitillä hitaasti ja muista levätä välillä. Reitti sopii kohtalaisen kunnon omaavalle normaalille terveelle kulkijalle.

Meia Légua

Meia Légua on pieni asukaskeskittymä Ribeira Bravan laaksossa São Vicenteen johtavan tien varressa. Jos haluat kiivetä Ribeira Bravan laakson seinämiä polkuja myöten kylä on hyvä kohde. Kylän kohdalta kulkee kahdet portaat ylös Ribeira Bravan laaksossa. Läntistä seinämää nousevat tämän reittikuvauksen portaat Cítio da Furnan kylään. Toisella puolella laaksoa löytyy toinen reitti portaita myöten Espigáon laakson itäisellä rinteellä sijaitsevaan Espigáon kylään.

Portaat Sítio da Furnaan alkavat opastaulun vierestä.
Portaat Sítio da Furnaan alkavat opastaulun vierestä.

Porrasreitti Sítio da Furnaan on pituudeltaan vain hieman yli kilometrin mutta reitillä noustaan noin 400 metriä ylös ja nousu tapahtuu käytännössä alle kilometrin matkalla. Matkaan lähdetään Meia Léguan kylästä Ribeira Bravan laaksossa kylän halki kulkevan tien varressa olevien talojen välistä. Portaiden alussa löytyy myös opastaulu reitistä.

Sítio da Furnan portaiden opastaulu Meia Léguan kylässä.
Sítio da Furnan portaiden opastaulu Meia Léguan kylässä.

Portaat alkavat nousta heti melko jyrkästi ylös opastaululta. Ensimmäisten portaiden jälkeen käännytään vasemmalle ja seuraavat portaat kulkevat ylös seuraillen alla olevan tontin rajoja. Vasemmalla on rakennettu rautaverkkoaita vajaan metrin korkean betonimuurin päälle. Jatketaan seuraavaan porrassarjaan ja edelleen kolmanteen ja niin edelleen. Portaat seuraavat toisiaan Ribeira Bravan laakson rinteen suuntaisesti nousten rinteessä ylöspäin.

Kolmannen porrassarjan jälkeen alkaa vihreä rautaputkesta rakennettu tukeva suojakaide reunustamaan portaita vasemmalla. Nouseminen kannattaa aloitella rauhalliseen tahtiin sillä portaita tulee todellakin riittämään joksikin aikaa. Välillä voi pysähtyä hengittämään tasanteille, jos siltä tuntuu.

Pysähdy välillä ja katsele avautuvia maisemia laaksoon. Kiinnitä huomiosi myös kasvillisuuteen, sillä rinteessä kasvaa pensasmaisesti kalastajatyräkkiä (Euphorbia piscatoria), joka on endeeminen eli kotoperäinen laji Madeiran saarella.

Maisema pohjoiseen osaan Ribeira Bravan laaksossa. Vuoren seinämät mykistävät.
Maisema pohjoiseen osaan Ribeira Bravan laaksossa. Vuoren seinämät mykistävät.

Kalastajantyräkki Euphorbia piscatoria

Kalastajantyräkki on vihertävän-keltaisin kukin kukkiva pensas, joka kuuluu Madeiran alkuperäiseen kasvistoon (endeeminen). Se voi kasvaa jopa 2 metriä korkeaksi mutta tavallisesti pensaat ovat noin metrin korkeita.

Kasvin jokainen osa sisältää valkoista maitomaista nestettä, joka on myrkyllistä. Maitiaisneste on kuitenkin vanhan tarinan kautta antanut kalastajantyräkille nimen ja siinä on kaiku menneisyyden kalastajien elämästä.

Madeiran pohjoisrannikon kalastajien veneet olivat aikoinaan pieniä ja eivät aina voineet haastaa pohjoisen meren armotonta aallokkoa. Tarinan mukaan kuitenkin 1400-luvulla Kanariansaarilta tulleet orjat paljastivat heille oivan keinon, jolla kalastaa meren antimia. Nousuveden aikaan kalaparvet nousivat rannikon vuorovesilammikoihin ja kalastajat käyttivät kalastajantyräkkikasvin mehua lumoamaan kalat uneen, jonka jälkeen he pystyivät keräämään ne saaliikseen.

Meia Légua Sítio da Furnan portailta. Kuvassa rinteessä kasvaa kalastajantyräkki pensas (Euphorbia piscatoria).
Meia Légua Sítio da Furnan portailta. Kuvassa rinteessä kasvaa kalastajantyräkki pensas (Euphorbia piscatoria).
Massiivinen kallionseinämä ja vesiputous sen laella.
Massiivinen kallionseinämä ja vesiputous sen laella.

Noustaan portaita ja edetään Ribeira Bravan laakson suuntaisesti hiljalleen korkeammalle rinteessä kohti yli sata metriä korkeaa pystysuoraa kallionseinämää, jonka yläosassa on suihkumainen vesiputous, joka sataa vetensä jyrkänteen kallionseinämään. Suojakaide seuraa edelleen portaiden vasemmalla puolella, kun noustaan portaissa jyrkempään ja jyrkempään.

Noustessa portaita itsellä heräsi ajatus millainen työ näiden portaiden rakentamisessa on ollut. Urakka oli vain tehtävä, jotta Sítio da Furnan kylän asukkailla olisi joku reitti alas Ribeira Bravan laaksoon ennen maantien valmistumista. Kulkeminen portaita edestakaisin onkin sitten eri lukunsa. Ajatus asuinpaikasta, josta tarvitsee kulkea tuhansia porrasaskelmia erittäin jyrkkää rinnettä, jotta pääsee käymään asioilla naapurikylässä. Nykyajan helppoon elämään tottuneille ihmisille moinen tuntuu utopistiselta ajatukselta.

Ribeira Bravan suuntaan voidaan nähdä asutuskeskittymä viehättävästi Ribeira Brava-joen rannalla pengerretyssä laakson rinteessä. Alkuosuus portaista kulkee hetken laakson suuntaisesti ja sitten edestakaisin rinteessä ylöspäin kunnes kuljetaan pohjoissuuntaan hieman loivemmassa maastossa ja voidaan hieman hengähtää kapuamisesta.

Maisema Ribeira Bravan laakson yli on todella vaikuttava. Jossain rinteessä virtaa myös Levada do Norte vastakkaisella puolella laaksoa ja sitä voi yrittää havaita rinteessä. Alhaalla laakson pohjalla näkyy myös silta yli Ribeira Bravan joen. Sillan toisella puolella löytyy Espigáon kylään johtavan porraspolun alku.

Panoraama Ribeira Bravan laakson itäiselle rinteelle Sítio da Furnan portailta.

(Avautuu uuteen välilehteen)

Furnan vesiputouksessa vesi laskeutuu yli sata metriä alas kallion seinämää.
Furnan vesiputouksessa vesi laskeutuu yli sata metriä alas kallion seinämää.

Aloitetaan kapuaminen tasaiselta alueelta portaita ja pian saadaan näkymä Meia Léguan vesiputoukselle, jossa Sítio da Furnan halki virtaavan joen vesi putoaa noin sadan metrin matkan kahdessa portaassa alas laaksoon. Todella upealle vesiputouksen juurelle on olemassa myös polku Meia Léguasta ja sen voi havaita alhaalla rinteessä täältä portailta.

Jatketaan kapuamista edelleen jyrkkenevässä rinteessä ja portaissa. Edessä rinteessä saadaan näkymä jatko-osuudelle ja se lupaa todella huikaisevan rankan jatko-osuuden, kun portaat etsivät tietään jyrkässä rinteessä.

Vesiputouksen alaosaan johtava polku näkyy rinteessä.
Vesiputouksen alaosaan johtava polku näkyy rinteessä.

Edestakaisin mutkitellen edetään rinteessä ja edessä ylempänä rinteessä oleva kallioinen töyräs tekee todella vaikutuksen ja portaiden rautaputkesta rakennettu tukeva suojakaide on saanut seurakseen samanlaiset aidan oikealle puolelle portaita. Nyt voidaan siis puuskuttaen ottaa molemmilla käsillä antaa apua reisille, jotka tekevät jatkuvasti kovasti töitä ylöspäin pääsemiseksi. Edempänä näkyvä kallioinen töyräs rinteessä herättää mielessä ajatuksen kuinka ihmeessä portaat kulkevat tuossa pystysuorassa rinteessä.

Ribeira Bravan laakso pohjoiseen Sítio da Furnan portailta. VE4-maantie ja Ribeira Bravan joki. Vasemmalla Rocha Alta vuoren huippu.
Ribeira Bravan laakso pohjoiseen Sítio da Furnan portailta. VE4-maantie ja Ribeira Bravan joki. Vasemmalla Rocha Alta vuoren huippu.

Ribeira Bravan laaksomaisemassa vallitsee pohjoisessa korkea sokeritoppamainen vuori, jonka vierestä Ribeira Bravan laakso jatkuu Encumeadaan päin. Laakson pohjalla kuohuaa Ribeira Bravan joki. Suoraan toisella puolella laaksoa Espigáon upea terävähuippuinen harjanne, jonka takana Espigáon kylän alapuolella oleva pienempi laakso haarautuu Ribeira Bravan laaksosta itään. Massiivinen Ribeira Bravan laakson itäinen rinne kätkee rinteilleen myös Levada do Norten, jota voi etsiä katseellaan laakson rinteestä.

Portailta alaspäin katsottaessa voidaan nähdä Meia Léguan kylän asutuksien lisäksi kuljettu portaikko risteilemässä rinteessä ylöspäin. ”Olemmeko todella kiivenneet kaiken tuon!?”, pohtii läähättävä porrasmies, kunnes katsoo ylöspäin ja pohtii edelleen ”Tuo kaikkiko vielä pitäisi kiivetä!!?”.

Edustalla Espigáon harjanne, jonka takana Espigáon sivulaakso haarautuu Ribeira Bravan laaksosta.
Edustalla Espigáon harjanne, jonka takana Espigáon sivulaakso haarautuu Ribeira Bravan laaksosta.
Maisema alaspäin Sítio da Furnan portaissa.
Maisema alaspäin Sítio da Furnan portaissa.

Tässä vaiheessa ollaan käytännössä pystysuorassa kallionseinämässä ja portaat on louhittu ja valettu betonista tähän kallioon. Katsottaessa portaissa takaisin päin näyttää välillä, että portaat loppuvat tyhjyyteen ja niiden takana on vain tyhjää. Kun kiipeät portaita kannattaa huomioida, että on mahdollista että askelmissa saattaa olla ajoittain myös liukkautta. Etene siis rauhallisesti. Erityisesti alas tullessa kannattaa noudattaa varovaisuutta näissä jyrkissä portaissa. Ylös kiivetessä oma kehno kuntoni antoi kulkea kymmenisen askelmaa ja piti puuskuttaa hetki.

Kaikkiin kolmeen Ribeira Bravan laakson rinteillä sijaitseviin kyliin, Sítio da Furnaan, Espigáoon ja Eira Mourãoon kulkee portaita sisältävät polut alhaalta laakson pohjalta. Olen kuullut ja lukenut tarinoita, kuinka näitä polkuja kuljettiin kylistä laaksoon ja takaisin ylös useita kertoja viikossa. Ajat ennen teiden valmistumista ovat olleet varmasti hankalia.

Meia Léguan vesiputous Sítio da Furnan portailta.
Meia Léguan vesiputous Sítio da Furnan portailta.
Suora nousu Sítio da Furnan portaissa.
Suora nousu Sítio da Furnan portaissa.

Kaikista jyrkin nousu portaissa loiventuu kallioisen töyrään jälkeen mutta portaat kulkevat edelleen jyrkkää ylämäkeä. Portaiden oikealla puolella laskeutuu satojen metrien syvyinen kallioseinämä Sítio da Furnan laakson vasemmalla puolella. Kylään johtavan polun voi havainnoida katuvalopylväistä rinteessä.

Tästä jaksetaan vielä nousua hetken aikaa ja ennen saapumista päämäärään Sítio da Furnan kylään polku kulkee rotkon yläosassa vaakasuoraan ilman ylä- tai alamäkeä.

Nousu loiventuu viimeisen kallioisen osuuden jälkeen Sítio da Furnan portaissa.
Nousu loiventuu viimeisen kallioisen osuuden jälkeen Sítio da Furnan portaissa.

Polku kulkee hetken aikaa portaita loivempaa ylämäkeä ja saadaan nauttia Ribeira Bravan laakson ylänköjen maisemista. Vuoden 2022 joulukuussa pilvet roikkuivat huippujen päällä ja piilottivat ne harmaaseen vaippaansa. Rinteessä kasvavat heinät, kaktukset ja muu moninainen kasvillisuus kallioiden seassa. Portaat muuttuvat pian betonista valetuksi kulkutieksi ja poluksi. Saadaan vaeltaa tasaisessa maastossa kohti Furnan kylää.

Tällä hetkellä kuljetaan portailta havaitun kallionjyrkänteen päällä. Välillä polulla kallion seinämä reunustaa polkua vasemmalla puolella. Joulukuussa 2022 polulla oli myös rinteestä pudonneita irtokiviä muistuttamassa putoavien kivien vaarasta polulla.

Polun vieressä on luonnonkivestä rakennettu vajarakennus, joka ohitetaan ja jatketaan matkaa kallion toiselle puolelle.

Vasemmalla vajarakennus Furnan polulla ja oikealla taustalla Sítio da Furnan näköalapaikka.
Vasemmalla vajarakennus Furnan polulla ja oikealla taustalla Sítio da Furnan näköalapaikka.

Maisemat polulta Ribeira Bravan laaksoon ovat hengästyttävän upeat. Kun katsot pohjoispuolen maisemaa, voit havaita Espigáon kylän rinteessä ja sen vieressä oikealla Espigáon laakson, joka haarautuu Ribeira Bravan laaksosta Espigáon harjanteesta. Espigáon laakson kautta kulkee myös Levada do Norte ja alittaa kylän tunnelia pitkin. Levada do Norten voit nähdä laakson rinteessä viivana.

Sítio da Furnassa on myös näköalapaikka, jonka katos ja pieni rakennus näkyy harjanteen päällä toisella puolella Furnan laaksoa. Näköalapaikalle kulkevaa polkua reunustavat punaiset kaiteet.

Jos katsot etelän suuntaan Ribeira Bravan laaksoa, voit nähdä Eira do Mourãon kylän laakson toisella puolella. Eira do Mourão on kylä, jonka yläpuolisilla rinteillä virtaa Levada do Norte.

Avoimella paikalla voit yrittää nähdä myös juuri kapuamamme Sítio da Furnan portaat (kuva avautuu uudessa välilehdessä), jotka näkyvät mutkittelevana jyrkässä rinteessä. Meia Léguan kylä saattaa vilahtaa myös jossain kohtaa polkua, joskin polun Ribeira Bravan laakson puolella on kasvillisuuttaa peittämässä näkymää melko usein.

Muistutan tässä vaiheessa, että polulta EI SAA POISTUA laakson suuntaan sillä monin paikoin on satojen metrien luotisuora rotko alas laaksoon, kuten portailta saatoit havaita. PYSY AINA SUOJAKAITEEN SISÄPUOLELLA JA POLULLA!

Maisema Ribeira Bravan laakson pohjalle Furnan polulta.
Maisema Ribeira Bravan laakson pohjalle Furnan polulta.
Espigáon laakso kuvattuna Sítio da Furnan polulta. Vasemmalla Espigáon rakennuksia.

(Avautuu uuteen välilehteen)

Panoraama Espigáon suuntaan Sítio da Furnan polulta. Taustan rinteillä Aspigáon asutusta. Edustalla olevan harjanteen päällä Furnan näköalapaikka.

(Avautuu uuteen välilehteen)

Sítio da Furnan portaat jyrkässä rinteessä Furnan polulta.
Sítio da Furnan portaat jyrkässä rinteessä Furnan polulta.

(Avautuu uuteen välilehteen)

Reitti kääntyy vasemmalle ja jatketaan matkaa Sítio da Furnan idylliseen vuoristokylään varastorakennuksen vieressä olevan kallion jälkeen.