Campanário

Kellotornin maisemat

Campanárion seurakunta kuuluu Ribeira Bravan kuntaan ja vuonna 2011 alueen väkiluku oli hieman yli 4500 asukasta. Avara noin 12 km²:n laakso kätkee sisäänsä mm. Levada do Norten vaellusreitin, jolta avautuvat upeat maisema koko Campanárion laajaan laaksoon ja Atlantin valtamerelle. Itselleni Campanárion maisemista ovat jääneet mieleen laaja asutus ja valtaisat banaaniviljelmät alueella. Ajeltaessa Funchalista Ribeira Bravaan Campanárion kohdalla pikatieltä avautuvat todella vaikuttavat maisemat Atlantin valtamerelle. Lisäksi tuntuu, että pikatie laskee melko voimakkaasti alaspäin tällä kohdalla.

Campanárion kylä ja São Brás do Campanário kirkko.
Campanárion kylä ja São Brás do Campanário kirkko.

Campanário on vehreä kaupunki, joka vietti 500 vuotista olemassaoloaan vuonna 2015. Ennen muodostumistaan omaksi seurakunnaksi vuonna 1556 se oli osa viereistä Quinta Granden seurakuntaa. Alueella on pitkät perinteet maataloudesta, joka on kiinteästi riippuvainen kasteluvesistä, jota Levada do Norte kuljettaa saaren pohjoispuolelta.

Vuosi 1952 oli Campanárion maanviljelyksen kannalta erityistä aikaa, kesäkuun ensimmäinen päivä oli Madeiran saarella tehdyn tärkeimmän ja suurimman työn avajaispäivä. Seixalin ja São Vicenten pohjoiset vedet vapautuivat Levada do Nortesta alueen viljelyksien kasteluun. Suuren ilotulituksen, musiikin ja taputusten vallitessa seurattiin miten allas täyttyi tuolla niin arvokkaalla elämän eliksiirillä. Juhlijoiden veteen heittämät kukkien terälehdet juhlistivat viiden vuoden intensiivisen rakennustyön tulosta, kun Madeiralle oli syntynyt saaren suurin veden kuljetusreitti ennen Levada do Tornosin valmistumista.

Maisema Campanárion laaksoon Levada do Nortelta.
Maisema Campanárion laaksoon Levada do Nortelta.
Aitoamaryllis amaryllis belladonna on alkujaan kotoisin Etelä-Afrikasta.
Aitoamaryllis amaryllis belladonna on alkujaan kotoisin Etelä-Afrikasta.

Belladonna-paraati (Nossa Senhora do Bom Despacho -juhla)

Vuosittain syyskuussa järjestetään Campanáriossa perinteinen Nossa Senhora do Bom Despacho -juhla. Juhlaan valmistaudutaan perinteisellä belladonna-paraatilla, jossa paikalliset asukkaat keräävät joukolla Madeiralla azucenas-nimellä tunnetun Amaryllis belladonna liljakukkia Quinta Granden vuorilta samana aamuna. Kukat kuljetetaan kävellen Capela do Bom Despachon kappelille sitä koristamaan. Belladonna-paraati kulkee reitillä harmonikka- ja alttoviulumusiikilla iloisessa ilmapiirissä.

Paraatin jälkeen aloitetaan kappelin ja ympäristön koristelu ihastuttavilla vaalenpunaisilla Amaryllis Belladonna kukilla ja se saa joka vuoden syyskuun viimeisenä sunnuntaina järjestettävään juhlaan vaaleanpunaisen ilmeen.

Amaryllis belladonna kaunistaa Madeiran mäntymetsää Prazeresin lähistöllä Levada Novan varrella.
Amaryllis belladonna kaunistaa Madeiran mäntymetsää Prazeresin lähistöllä Levada Novan varrella.

Kävelyreittejä ja nähtävää Campanárion alueella

1. Levada Nortea Campanárioon

Levada Norte Campanariossa tarjoaa kulkijalle avaria laaksomaisemia ja reitti alkaa Boa Mortesta.

2. Campanáriosta Quinta Grandeen

Kävellään Levada Nortea seuraten Quinta Granden laaksoon Campanarion laakson rinteiltä.