1. Levada Nortea Campanárioon

Viimeksi reitillä 8.12.2022, klo 10.27

Levada do Nortea Campanárion rinteille

Boa Morte on kylä Ribeira Bravan läntisellä rinteellä ja samalla paikka, jonka kautta Levada do Norte virtaa. Valittavana on kaksi reittiä, joista toinen kulkee Eira do Mourãon kylän kautta pohjoiseen kohti Serra de Águan vesivoimalaa. Serra de Águan reitti on haastava ja erittäin vaarallinen. Sen sijaan täältä Campanárioon ja edelleen Funchalin rinteille kulkeva reitti on muutamia kohtia lukuun ottamatta helppo vaellus ja sopii kaikille. jos kuitenkin pelkäät vähänkin korkeita paikkoja kannattaa suhtautua varauksella ja kulkea reitillä vain siihen asti kuin se on mielekästä. Reitiltähän pääsee aina takaisin päin samaa reittiä.

Boa Morten liikenneympyrä ja Campanáriosta johtavan tunnelin suuaukko.
Liikenneympyrä kuvattuna Boa Morten suunnasta.

Boa Morteen pääset parhaiten kääntymällä VR1-pikatieltä liittymästä nro.2 Campanárioon. Campanárioon rakennettiin vuonna 2009 kaksi noin kilometrin pituista tunnelia helpottamaan kulkemista Boa Morteen ja muihin ylärinteiden pikkukyliin. Aiemmin ajaminen tapahtui Ribeira Bravan kautta kiharaisia teitä pitkin.

Kun saavut toisen tunnelin läpi liikenneympyrään käänny toisesta liittymästä alamäkeen, joka vie alas Snack-Bar Pinheirolle, jonka vieressä on hyvää parkkitilaa autolle.

Kuljin tämän reitin vuonna 2022 joulukuussa Madeiran saarella oli kovia tuulia ja tuulen nopeus kasvoi ajoittain myrskylukemiin. Tuolloin hieman jännitin kulkemista metsäisellä osuudella, sillä tuulen kohina eukalyptuspuissa kuulosti melko uhkaavalta. Luotin tällä kertaa kuitenkin onneeni, ettei mikään puu kaatunut juuri minun kulkiessa sen alta. Kaikki meni kuitenkin mukavasti ja kohtalaisen pitkä reitti Levada do Nortella Funchalin liepeille Ribeira Bravan rinteiltä ei tuntunut erityisen uuvuttavalta.

Reitti alkaa opaskylttien kohdalta Boa Mortesta kohti Campanárion sulavia rinteitä ja edelleen Quinta Grandeen, jonka läheisyydessä on myös Euroopan toiseksi korkein jyrkänne Cabo Girão. Aluksi on suora osuus aidan vieressä, jonka jälkeen ohitetaan levadan varrella olevat rakennukset, jotka liittyvät kaiketi jotenkin levadaan ja jatketaan pitkää suoraa levadaa kunnes saavutaan Campanárion avaraan maisemaan.

Levada do Nortella Boa Mortessa.
Levada do Nortella Boa Mortessa.

Tunneleita reitillä?

Levada do Norten osuudella Boa Mortesta Quinta Grandeen on vain yksi tunneli ja senkin voi periaatteessa jättää kulkematta, jos lopettaa vaeltamisen Cabo Girãon alueelle, josta Estreito de Câmara Lobosin puolelle johtaa Cabo Girãon harjanteen alittava 220 metriä pitkä tunneli.

Maasto on osittain metsäistä tälläkin reitillä vaikka kuljetaan melko asutetussa laaksossa. Vallitsevana puulajeina reitillä ovat eukalyptus ja hopea-akaasia (Acacia dealbata).

Noin puolen kilometrin päästä maisemat rinteille avautuvat ja kumpuileva laaksomaisema onkin melko vaikuttava. Laakson keskellä on Chamorra niminen kumpare loivarinteisenä kukkulana laakson keskellä. Atlantin valtameri siintää luonnollisesti taustalla upeasti kuten niin usein Madeiran rannikon vaellusreiteillä.

Campanárion aaltoilevat rinteet ja Atlantin valtameri.
Campanárion aaltoilevat rinteet ja Atlantin valtameri.
Panoraama maisemasta Campanárion rinteille Levada do Nortelta.
Panoraama maisemasta Campanárion rinteille Levada do Nortelta.

Matka jatkuu Campanárion rinnettä myötäillen eteenpäin. Reitti tulee kiertämään koko tämän laajan laakson, kunnes päädytään toiselle puolelle Quinta Grandeen. Levada do Norte on tässä kohdalla melko suurikokoinen vesiuoma ja kuten tavallista polun oikealla puolella polkua reunustavat agapanthukset eli sinisarjat. Vuonna 2022 joulukuussa lähdin reitille kello 11.30 ja aamupäivän aurinko helli avaran laakson rinteitä.

Campanárion alueella on melko paljon maataloutta ja Levada do Norten kävelyreitin varrella tapaa usein kotieläimiä kuten kanoja, jotka elävät onnellisina aitauksissa luonnon keskellä. Pala paikallista elämää ovat myös kottikärryt erään tasanteen päällä vuonna 2022. Vaikka tällä alueella on kosolti asutusta ja Madeiran suurin valtatie jyrää laaksossa, tunnelma reitillä on kuin maaseudulla.

Campanário aamuauringossa. Edustalla viljelyksiä.
Campanário aamuauringossa. Edustalla viljelyksiä.

Levada do Norte seurailee rinteen muotoja ja osuudella kääntyillään vuorotellen molempiin suuntiin, kun kierretään rinteen pieniä sivulaaksoja. Maasto ajoittain metsäistä ja kasvillisuus sekä puusto runsasta. Välillä taas maisema tähän kellotapulin muotoiseen laajaan laaksoon avautuu kauniisti.

Laakson ja siellä sijaitsevat kylän nimen alkuperä on mielenkiintoinen. Monet Madeiran historiaan perehtyneet tietävät, että Madeiran saaren kerrotaan löytäneen João Gonçalves Zarco ja Tristão Vaz Teixeira, jotka rantautuivat saarelle 1. heinäkuuta vuonna 1419 (lähde: Junta de Freguesia de Campanário. Campanárion seurakunta perustettiin kertoman mukaan 15. toukokuuta 1515 ja se sai nimensä laakson muodosta sillä se muistuttaa kaksi jalkaista kellotapulia. Portugalin kielessä sana campanário tarkoittaa kellotornia. Seurakunnan nimesivät muinaiset tutkimusmatkailijat, jotka purjehtivat Cabo Giráon ja Campanárion editse.

Suora osuus Levada do Nortella. Puusto kaartuu levadan ylle.
Suora osuus Levada do Nortella. Puusto kaartuu levadan ylle.

Vastaan tulee taas kanojen aitaus levadan vieressä vasemmalla ja hetken päästä voidaan nähdä miten autiotalon on kasvillisuuden peittämä katon harjaan asti. Luonto ottaa aikoinaan ihmisen lainaaman maan takaisin ja peittää kädenjälkemme kasvillisuudella. Levadan vierestä haarautuu portaat alas laaksoon ja maastossa kasvaa Hopea-akaasian ohella myös risiiniä, joka ehkä monelle on tuttu sen siemenistä puristetusta risiiniöljystä.

Maasto on muuttunut todella metsäiseksi ja hopea-akaasiat ympäröivät kulkijan. Kun ollaan kuljettu Boa Mortesta puolisentoista kilometriä saavutaan Estrada da Edega nimiselle tielle. Levada da Norte alittaa tien tunnelin kautta ja löytyy toiselta puolelta tietä. Ylitetään tie ja jatketaan matkaa tämän pienen laakson haaran loppua kohti.

Portaat Levada do Nortelta alas.
Portaat Levada do Nortelta alas.
Risiini (Ricinus communis) kasvin siemenistä valmistetaan risiiniöljyä.
Risiini (Ricinus communis) kasvin siemenistä valmistetaan risiiniöljyä.

Risiini ricinus communis

Risiini on kasvina usealle tuttu risiiniöljystä. Kasvi kasvattaa hedelmiä, joiden sisältämistä siemenistä tehdään puristamalla risiiniöljyä. Itse kasvi kuuluu tyräkkien heimoon ja se on erittäin nopeakasvuinen sillä jo muutamassa kuukaudessa siitä muodostuu täysikasvuinen kasvi. Risiinin siemenet sisältävät suuren määrän myrkkyä, joka on sellaisenaan jopa syanidia vaarallisempaa.

Puu on kaksineuvoinen ja muodostaa tyttökukat kasvin yläosaan ja poikakukat alas. Tyttökukista muodostuvat risiinin piikikkäät hedelmät.

Risiini (Ricinus communis) ja sen hedelmät.
Risiini (Ricinus communis) ja sen hedelmät.

Hopea-akaasian acacia mearnsii

Hopea-akaasian herkkä kukinto ja kauniit lehdet herättävät itselleni aina Madeiran luonnossa ihastuksen väreitä. Lehtiä on tullut kerättyä kirjan väliin useammankin kerran sillä niiden sulkamainen olemus on kerrassaan ihastuttava. Olen myös kiinnittänyt huomion hajuaistia hivelevään parfyymimaiseen tuoksuun, joka joskus leijailee eukalyptuksen ohella Madeiran luonnossa. Aromin aiheuttaja on Hopea-akaasia.

Puun alkuperä on Australiassa. Hopea-akaasia on erittäin nopeakasvuinen ja luonteeltaan se kuuluu sadan maailman haitallisimpien vieraslajien joukkoon (ISSG).

Hopea-akaasian invasiivisuus johtuu osittain sen kyvystä tuottaa suuria määriä pitkäikäisiä siemeniä. Akaasiapuissa voit nähdä herneenpalon muotoisia siemenkotia, joiden sisällä on useita akaasian siemeniä. Ne voivat aktivoitua kasvamaan esimerkiksi metsäpalon seurauksena.

Hopea-akaasian (Acacia dealbata) herkkä kukinto ja kauniit lehdet.
Hopea-akaasian (Acacia dealbata) herkkä kukinto ja kauniit lehdet.
Betoninen joenuoman vesisilta Levada do Nortella.
Betoninen joenuoman vesisilta Levada do Nortella.

Levadoilla kierrettäessä pieniä laaksoja on tavallista, että laakson pohjukassa on aina betoninen silta ylitse levadan ja myös tällä kerralla pohjukasta löytyy sellainen. Levadan vieressä oli vuonna 2022 myös sieni, joka muistutti Suomen metsissäkin kasvavia seiniä. Sienen lajia en lähde varmaksi sanomaan mutta käänteisellä kuvahaulla tulokseksi saa purppuralahovalmuska. Sienien tunnistaminen on haastavaa ja siksi varmuudella ei koskaan voi sanoa.

Jatketaan matkaa laakson haaran toista puolta Atlantin suuntaan. Eteen tulee arviolta toistakymmentä metriä halkaisijaltaan oleva verkkoaidalla aidattu vesiallas, jonka veden pinta on kauttaaltaan vesikasvin peitossa. Altaasta lähtee muoviputki, jota myöten levadalta varmaan ajoittain johdetaan vettä altaaseen.

Mahdollisesti purppuralahovalmuska (Tricholomopsis rutilans) Levada do Norten varressa Madeiralla.
Mahdollisesti purppuralahovalmuska (Tricholomopsis rutilans) Levada do Norten varressa Madeiralla.
Perunapelto levadan varressa.
Perunapelto levadan varressa.

Jatkettaessa reitillä saavutaan takaisin asutuksen pariin ja levada virtaa asuinrakennusten vieressä. Vasemmalla puolella vuonna 2022 oli perunamaa, jossa perunantaimet kasvoivat 10cm korkuisena. Hetken päästä saavutaan paikkaan, jossa ylitetään taas yksi tie, joka johtaa alas laaksoon. Ylitetään tie ja jatketaan reitillä toisella puolella tietä. Levada ohittaa talon vasemmalta puolelta ja edessä avautuu edellistä suurempi laakso, jonka pohjalla on Logueiran kylä. Aloitetaan laakson kiertäminen kulkemalla reitillä sen läntistä rinnettä.

Oikealla puolella polkua rinteen alaosassa tulee taas lukuisia peltoja, joissa kasvatetaan ruokaa ja kaikenlaisia kasviksia. Vuonna 2022 sähkötolpan harusvaijeria pitkin kiipesi köynnöskasvi ja se oli saavuttanut jo tolpan huipulle asti.

Viljelyksillä kasvaa kurpitsaa (etualalla), ja sokeriruokoa (keskellä). Taustalla Campanárion asutusta.
Viljelyksillä kasvaa kurpitsaa (etualalla), ja sokeriruokoa (keskellä). Taustalla Campanárion asutusta.
Keskellä Campanárion kirkonkylä, taustalla Atlantin valtameri.
Keskellä Campanárion kirkonkylä, taustalla Atlantin valtameri.

Avaa stereoskooppinen kuva maisemasta (Avautuu selaimessa uuteen välilehteen)

Katso stereokuvaa kieroon niin, että näet kolme kuvaa. Keskimmäiseen kuvaan saat näkyviin stereoskopiakuvan, jossa on syvyysvaikutelma.

Maisema laaksoon Levada do Nortella Campanárion alueella.
Maisema laaksoon Levada do Nortella Campanárion alueella.

Perinteisesti rakennetut asuintalot asettuvat kauniisti laakson rinteille. Reitillä aloitettiin viimeisen tien jälkeen matka laajan laakson pohjoisinta kärkeä. Ensin on kuitenkin vielä yksi pienempi laaksonhaara kierrettävänä. Edessä avautuu näkymä laakson pohjukan metsäiseen kärkeen Longueiran kylän takana. Levadan vieressä eteen tulee muutamia taloja, joista yhden sisäänkäynnin vieressä vuonna 2022 oli asetettu nojatuoli luultavasti rentouttavan terassihetken turvaamiseksi.

Jatkettaessa matkaa saavutaan kohtaan, jossa tie kulkee aivan levadan vieressä. Levada do Norte on syvänä kouruna polun vieressä ja edessä on upea metsikkö ja saavutaan tämän laakson haaran pohjukkaan. Matkaa Boa Mortesta Ribeira Bravan rinteiltä on tässä vaiheessa kertynyt kolmisen kilometriä ja aloitetaan matka takaisin meren suuntaan tien seuratessa reittiä oikealla puolella.

Reitti kulkee metsäisessä maastossa ja joulukuussa 2022 kastanjapuiden lehdet olivat menettäneet lehtivihreänsä ja hohtivat kellertävässä syysvärissään. Puustossa voi havaita kastanjapuiden lisäksi tietysti eukalyptusta ja hopea-akaasiaa, joka on tällä reitillä toden totta tullut tutuksi sillä sitä tuntuu esiintyvän säännöllisesti. Voisi olettaa, että puun parhaimman kukinnon aikaan hetkittäin ilmassa leijuu upeat tuoksut, kun hopea-akaasian parfyymimainen tuoksu sekoittuu eukalyptuksen hienoon aromiin.

Syksyistä tunnelmaa Levada do Nortella joulukuussa 2022.
Syksyistä tunnelmaa Levada do Nortella joulukuussa 2022.

Levada kaartaa hyvin pian vasemmalle kohti Campanárion laakson perimmäistä pohjukkaa ja pohjoisinta laakson nurkkaa. Vuonna 2022 laakson pohjukassa oli rakennustyömaa ja levadalta laskeuduttiin alas tielle puisia portaita. Opastaulu kertoo kävelijälle levadan suunnan ja seurataan opasteen ohjaamaan suuntaan ja jatketaan matkaa tästä paikasta Campanárion laakson itäistä rinnettä kohti Quinta Grandea.

Opaskyltti kävelijöille Levada do Nortella vuonna 2022.
Opaskyltti akaasiapuun rungossa Levada do Nortella vuonna 2022.

Levada do Norten reitti Boa Mortesta Quinta Grandeen on nyt miltei puolessa välissä. Matkaa Quinta Granden alueelle on tästä hieman yli 4 kilometriä. Seuraavalla osuudella luvassa samantyyppistä maastoa ja upeita maisemia Campanárion laajaan laaksoon. Matkalle osuu myös hieman pelottavia paikkoja.