Fajã da Ovelha

Fajã da Ovelha – Lampaan tarina

Fajã da Ovelha on idyllinen ja aurinkoinen paikka, jossa voit nauttia kauniista Madeiran maaseutumaisemasta. Kylä on saanut alkunsa pienestä kappelista keskellä kylää, joka on omistettu São Lourençolle ja jonka ympärillä kylän väestö on kasvanut ja kehittynyt.

Kansantaru kertoo, että eräänä päivänä kauan sitten pienen kylän alueella tapahtui suuri maanvyörymä. Kookas kaistale rannikkoa sortui jyristen alas mereen. Paikallisen vuohipaimenen lampaat olivat tuolloin laiduntamassa ja yksi lampaista katosi luultavasti maanvyörymän mukana. Tuosta surullisesta päivästä lähtien kylää on kutsuttu nimellä Fajã da Ovelha (Lampaan ylänkö).

Lisäksi paikallisten asukkaiden mukaan tätä kylää suojelee pyhimys Amaro, joka varmistaa, ettei paikka putoa kokonaan mereen.

Härkä ja koira ruohoniityllä. Taustalla Fajã da Ovelhan kylä ja kirkko.
Härkä ja koira ruohoniityllä. Taustalla Fajã da Ovelhan kylä ja kirkko.

Fajã

Madeiran portugalin sana ”Fajã” osa Madeiran kulttuuriperintöä ja paikallista kieltä.  Sana juontaa juurensa portugalin kielestä, ja se on liittynyt Madeiran maantieteellisiin piirteisiin ja historian. Se viittaa alhaisiin rannikon alueisiin, jotka ovat usein syntyneet tulivuoren purkausten tai eroosion vaikutuksesta. Sana ”fajã” itsessään tarkoittaa jyrkkää tai syvää maankohoamaa tai rinnettä.

Madeiran saaren maantieteelliset piirteet ovat vaikuttaneet paikalliseen sanastoon ja kulttuuriin. ”Fajãt” ovat tyypillisiä Madeiran rannikolla, ja nimitys on syntynyt kuvaamaan näitä alavia, usein hedelmällisiä alueita, jotka sijaitsevat rannikon ja meren läheisyydessä. Sanaa esiintyy useissa paikannimissä Madeiralla. Paikannimessä se kuvastaa paikan vulkaanista historiaa tai alueen geologista syntyä eroosion vaikutuksesta.

Maisema yli Fajã da Ovelhan. Vasemmalla Ovelhan kylän kirkko.
Maisema yli Fajã da Ovelhan. Vasemmalla Ovelhan kylän kirkko.

Tuliperäisen historian omaavalla saarella monet rannikon alueet koostuvat jyrkistä kallioista ja tulivuoren muodostumista. ”Fajã” viittaa yleensä mataliin, laaksoihin tai tasankoalueisiin, jotka ovat muodostuneet tulivuoren purkauksen seurauksena tai eroosion vaikutuksesta. Alueet ovat usein hedelmällisiä ja sopivia maatalouteen.

Sanan suomenkielinen vastine riippuu usein käyttökohteen ominaisuuksista. Esimerkiksi ”Fajã da Ovelha” voidaan kuvaavasti kääntää suomeksi ”Lampaan ylänkö” sillä se sijaitsee Paúl do Marin yläpuolisilla rinteillä. Kylän nimi voitaisiin yhtä hyvin kääntää myös ”Lampaan laaksoksi” mutta siinä tapauksessa kylän olettaisi sijaitsevan laaksossa. Laakso ei siis tässä tapauksessa ole yhtä kuvaava käännös Fajã -sanalle.

Sanaa fajã on käytetty myös alueesta, joka on syntynyt suuren maanvyörymän seurauksena. Tällainen yhteys oli esimerkiksi 1992 maanvyörymän yhteydessä Faialissa.

Madeiran saari on tunnettu monista kauniista maisemista ja geologisista piirteistä, ja nämä ”fajãt” ovat osa sen luonnonkauneutta ja historiaa.

Fajã da Ovelhan kirkko.
Fajã da Ovelhan kirkko.

Ovelhan kylän kirkko

Ovelhan kirkko edustaa tyypillistä portugalilaista kirkkoarkkitehtuuria, joka on ulkoasultaan valkoista kiveä ja punaista tiiltä. Kirkko sijaitsee kylän keskustassa ja on tärkeä paikka paikalliselle uskonnolliselle yhteisölle. Kirkko tunnetaan nimellä ”Igreja de São João Batista da Fajã da Ovelha.” Se on omistettu Johannes Kastajalle.

Kirkon edustalla on hienosti rakennettu kivetys ja vuosiluku 1949 on mahdollisesti kivetyksen rakennusvuosi, sillä itse kirkkorakennus on valmistunut jo 1700-luvulla. Kirkon takana on viehättävä puisto ja hautausmaa.

Vaikka kirkko ei ole erityisen suuri, se on arkkitehtonisesti kiinnostava ja viehättävä rakennus. Kirkon ulkoasu on tyypillistä portugalilaista kirkkoarkkitehtuuria, jossa käytetään valkoista kiveä ja punaista tiiltä. Kirkko sijaitsee kylän keskustassa ja on tärkeä paikka paikalliselle uskonnolliselle yhteisölle.

Vuosiluku 1949 ja Fajã da Ovelhan vaakunan tunnus kivetty taidokkaasti kirkon sisäänkäynnin edessä.
Vuosiluku 1949 ja Fajã da Ovelhan vaakunan tunnus kivetty taidokkaasti kirkon sisäänkäynnin edessä.

Kirkon sisäpuolen alttarin molemmin puolin on patsaat, joista toinen esittää Neitsyt Mariaa ja toinen Johannes Kastajaa. Ehkä vaikuttavin kirkon patsaista on Jeesus raahaamassa ristiä kirkon oikealla reunalla. Veistos teki minuun vaikutuksen realistisuudellaan.

Ovelhan kirkko on paikka, jossa paikalliset voivat kokoontua jumalanpalveluksiin ja juhlapäiviin, kuten pyhimysten juhliin. Kirkko toimii myös arvokkaana historiallisena ja kulttuurillisena symbolina alueelle.

Ovelhan kylässä kirkko on paikka, joka kertoo Madeiran saaren rikkaasta kulttuuri- ja uskonnollisesta perinnöstä, ja on mielenkiintoinen kohde vierailijoille, jotka haluavat oppia lisää saaren historiasta ja kulttuurista.

Kirkkoa vastapäätä toimi jo vuonna 2008 kahvila, jossa voit nauttia vaikka kupin kahvia ja muita virvokkeita. Istuskellessa saa nauttia rauhallisesta tunnelmasta. Muista vierailla myös kirkon takana olevassa kauniissa puutarhassa.

restaurointi ja konservointi 2018-20

Ovelhan kylän kirkko Igreja de São João Batista restaurointi ja konservointi aloitettiin vuonna 2018. Työ keskeytyi koronapandemian vuoksi hetkeksi mutta se saatiin valmiiksi kaksi vuotta myöhemmin vuonna 2020.
Sivustolla jaetut kuvat ovat vuodelta 2008 eli ennen konservointia, joten luultavasti kirkon sisusta on ehostettu uuteen uskoon. Ohessa joitain uutisia Madeiran paikalliskanavilta.

Kuvia kirkosta joulukuussa 2008

Levada Novalle

Jos olet saapunut paikalle Paúl do Marista kävelemällä antiikkista Zimbreiros-polkua, voit jatkaa matkaa kohti Levada Novaa. Reitti kulkee Madeiran etelärannikkoa ja virtaa Fajã da Ovelhan yläpuolisilla rinteillä.

Jatka kirkolta suoraan ylös rinnettä lähtevää kapeaa Caminho São João nimistä tietä. Levada Novan saavuttamiseksi on siis jatkettava edelleen kapuamista sillä se virtaa 640 metrin korkeudessa. Kirkon kohdalla ollaan vajaan 500 metrin korkeudessa merenpinnasta.

Kiivetään ylöspäin melko jyrkästi nousevaa tietä, joka kaartaa aluksi oikealle. Vasemmalle kääntyvän mutkan jälkeen jatketaan suoraan, kunnes saavutaan risteävälle tielle, josta suunnataan edelleen ylämäkeen oikealle.

Tie kulkee suoraan. kunnes kääntyy jyrkästi vasemmalle. Jatketaan Caminho São João tietä edelleen asutuksen halki. Maasto muuttuu hiljalleen maaseudun pelto ja niittymaastoksi ja asutus harvenee. Tie alkaa kaartamaan vasemmalle ja hetken päästä maavalli reunustaa tietä oikealla puolella.

Tie on loppuvaiheessa kapea ja mutkan taakse ei välttämättä maavallin takia näe hyvin, joten olethan varovainen tiellä kulkevien autojen vuoksi.

Kirkolta Levada Novalle on matkaa vajaa kilometriä pikitietä pitkin. Nautinnollinen kävely halki Ovelhan asutuksen, joskin nousua matkalla on jonkin verran. Saavuttaessa Levada Novalle täytyy valita haluaako jatkaa matkaa itään kohti Raposeira do Lugarinhoa vai länteen kohti seuraavaa Ribeira dos Marinheirosin kylää. Molemmat valinnoista ovat mukavia vaelluksia rauhallisessa maaseutumaisemassa.

Kävelyreittejä ja nähtävää Fajã da Ovelhassa

4. Maaseutua Raposeira do Lugarinhoon

Levada Novan maaseutumaisemia itään kohti Raposeira do Lugarinhon kylää ja edelleen Prazeresiin.

3. Ovelhan kylästä Faja dos Marinheirosiin

Levada Novan maaseutuvaellus Fajã da Ovelhasta Lombada dos Marinheirosin kylään.

Fajã da Ovelhan kylässä

Tutustutaan Fajã da Ovelhan kylän maisemiin kävelemällä Zimbreiros-polkun aloituspisteestä Ovelhan kylän Johannes Kastajan kirkolle.