Queimadas

Laurisilvaa laajimmillaan

Queimadas on alue Madeiran pohjoispuolella, jossa Madeiran muinaisia laurisilvametsiä on säilynyt eniten koko saarella. Kohde on yksi suosituimmista luontokohteita retkeilystä ja ulkoilusta kiinnostuneiden keskuudessa.

Santanasta lähtevä löytää Queimadasin kukkaisen keidasalueen ja riihirakenteisen talon, jonka sisäseinät on vuorattu alueen arvokkaalla puutavaralla – persea indica ja tilde. Tulisija toivottaa tervetulleeksi kaikki sisälle saapuvat. Lämmöllään se vastustaa näillä korkeilla alueilla viihtyvää kylmyyttä ja kosteaa ilma.” (Maria Lamas 1956).
Vuosina 2017-2018 IFCN:n (Institute for the Forests and Conservation of Nature) valvonnassa tehtiin restaurointi- ja konservointitöitä sekä talon sisä- että ulkotiloissa. Konservoinnissa pyrittiin säilyttämään alkuperäisen paikan henki ja palauttamaan muistot, jotka saivat ensimmäiset retkeilijät ja vierailijat tuntemaan olonsa kotoisaksi.

Näin kuvailivat historiallista perinnerakennusta portugalilainen kirjailija Maria Lamas vuonna 1956 ja Francisco António Clode Sousa IFCN:n sivuston julkaisussa CASA das QUEIMADAS.

Pysäköintialue

Puomeilla suljettu maksullinen pysäköintialue tarjoaa autoilevalle vierailijalle runsaasti pysäköintipaikkoja. Syyskuussa 2019 avattu 118 paikkainen alue on tullut tarpeeseen sillä alueella vierailee noin 300 ihmistä joka päivä. Vierailijoista keskimäärin noin 250 ihmistä päivässä kulkee suositellulla Caldeirão Verde -reitillä. Yhdessä vanhojen paikkojen kanssa alueella on nyt pysäköintipaikat 168:lle autolle.

Pysäköinti Queimadasin uudella parkkialueella on halpaa sillä koko päivän pysäköinti maksaa vain 3 euroa. Lyhyemmät pysäköinnit maksavat luonnollisesti vähemmän. Pysäköinti maksetaan infopisteen automaatilla, joka löytyy päärakennuksen alimmasta kerroksesta.

Joulukuussa 2023 pysäköin porttien sisälle ja lähdimme Caldeirão Verden reitille. Vaellus venyi kuitenkin melko myöhäiseen iltaan. Huolehdin tuolloin matkalla kuinka maksaa pysäköinti, jos infopiste on ehtinyt sulkea ovensa ja maksuautomaatti on lukkojen takana. Huoli oli kuitenkin turha sillä pysäköintialueen portit avataan sulkemisen jälkeen eikä pysäköinnistä tarvitse maksaa päästäkseen ulos alueelta.

Queimadasin parkkipaikalle pysäköityjä autoja.
Queimadasin parkkipaikalle pysäköityjä autoja.

Bussilla?

Jos vuokra-autoa ei ole ja liikut julkisella liikenteellä, matkustaminen Queimadasiin saattaa tuntua työläältä. Alueelle kulkee bussi nro 56, 103, 133 ja 138. Santanasta Queimadasiin ei kulje bussia, joten joudut käyttämään taksia Santanasta. Matkaan kannattaa lähteä aikaisin aamulla varsinkin, jos aiot kulkea Levada do Caldeirão Verden reitin. Vaelluksessa menee kuitenkin jonkin aikaa.

Oheisessa kuvassa on Horarios do Funchal bussiyhtiön aikataulu Funchalista Santanaan ja takaisin. Ajantasaiset aikataulut kannattaa tarkistaa Horarios do Funchalin aikatauluista ja infoesitteestä.

Horarios do Funchal liikenneyhtiön linja-auto bussipysäkillä Curral das Freirasissa.
Horarios do Funchal liikenneyhtiön linja-auto bussipysäkillä Curral das Freirasissa.

Casa das Queimadas

Casa das Queimadasin rakennukset liittyvät Caldeirão Verden levadan rakentamiseen, joka alkoi noin vuonna 1877 ja päättyi noin vuonna 1904. Monet ulkomaiset matkailijat ihastuivat Madeiran pohjoisrannikon huimiin rotkoihin ja vuoriin ja lähtivät tutkimaan hyvin vaikeapääsyisiä, mahtavia ja sumuisia pohjoisia alueita. Useimmiten brittiläiset henkilöt loivat maisemista piirustuksia, jotka sitten muuttuivat vedoksiksi ja edelleen albumeiksi koko 1800-luvun ajalta.

Puupuiston perustaminen ja perinnerakennuksen pystyttäminen ajoittuu 1900-luvun ensimmäiselle neljännekselle. Talon sisustaminen ja kalustaminen on kestänyt aina 1940-luvulle asti. Tiedetään, että talo oli valmistumassa vuoteen 1948 mennessä. Tämä käy ilmi Funchalin autonomisen piirikunnan vuosina 1949 ja 1950 antamista asiakirjoista, joihin on laillisesti kirjattu, että talo oli valmistunut. Rakennus perustui Santanassa käytettyyn tyypilliseen arkkitehtuuriin, jonka katto on katettu rottinkisella katolla. Kattotyyppi on juurtunut syvälle paikalliseen perinteeseen ja perustuu myöhäiskeskiaikaiseen ”casa palhaça”-tyyppiin, joka tarkoittaa ”olkipaalutaloa”. Se oli Madeiralle rakennettujen rottinkipaalutalojen tyyppi jo ensimmäisten uudisasukkaiden Madeiralle asettumisesta lähtien.

Kävelytie Casa das Queimadasin rakennuksille.
Kävelytie Casa das Queimadasin rakennuksille.

Kävelyreittejä ja nähtävää Queimadasissa ja Santanassa

3. Levada Castelejo São Roguen laaksossa

Levada do Castelejo seuraa Ribeira do Castelejon jokea laakson itäisellä rinteellä.

4. Castelejo levadan alkulähteelle

Levada do Castelejo seuraa Ribeira do Castelejon jokea laakson itäisellä rinteellä.

1. Levada do Caldeirão Verdelle

Aloitetaan vaellus Levada do Caldeirao Verdellä. Ensimmäisellä osuudella on tarjolla jaloittelu upeassa laurisilvametsässä.

1. Levada da Silveira

Levada da Silveira virtaa Queimadasin kohdalla Levada do Caldeirão Verden levadan alapuolella Santanan rinteillä.