Encumeada

Encumeada – reittien risteys

Encumeada on keskittymä ja piste, jossa lukuisat reitit risteävät. Moni vaeltaja lähtee täältä vuoristovaellukselle kohti Curral das Freirasia tai Madeiran korkeimmille huipuille Pico Ruivolle sekä Pico Arieirolle. Encumeadasta voi myös suunnistaa länteen Paúl da Serran tasangolle seuraten Levada do Paúlia. Voit lähteä Encumeadasta myös Levada do Nortea seuraten saaren pohjoisrinteille Folhadaliin ja edelleen aina Levada do Norten alkulähteelle Seixalissa.

Vaeltamisen ohella Encumeada on erityinen paikka sillä se sijaitsee miltei keskellä Madeiran saarta ja toimii myös pilvien jakajana pohjoisen São Vicenten puolen ja Ribeira Bravan laakson välillä. Encumeadan harjanne erottaa ne toisistaan. Encumeada toimii porttina saaren pohjois- ja eteläpuolen välillä. Encumeadan baari ja sen läheisyydessä olevat myyntipaikat ovat monelle vaeltajalle patikoinnin aloitus- tai päätepiste.

Encumeadan alapuolella, alempana Ribeira Bravan laaksossa, sijaitsee myös Serra de Aguan voimalaitos, jonne Levada do Paúlin ja Levada do Norten vedet laskevat yhtenä suurena vesiuomana. Levadojen syöksyputket voi havaita laakson rinteessä.

Ribeira Bravasta Encumeadaan johtavalla tiellä on useita levähdyspaikkoja, joissa kannattaa pysähtyä ihastelemaan maisemia. Myös periltä Encumeadasta aukeaa hieno näkymä Ribeira Bravan laaksoon.

Alueen opastaulu vuonna 2022.
Alueen opastaulu vuonna 2022.
Reitin opasviitta Encumeadassa.
Reitin opasviitta Encumeadassa.
Snackbar Encumeadan rakennus Levada do Norten varrella Encumeadassa.
Snackbar Encumeadan rakennus Levada do Norten varrella Encumeadassa.

Jos olet autolla, nauti kuppi kahvia tai vaikka ruokaa Restaurante da Encumeadassa ja jatka matkaasi länteen kohti Paúl da Serran tasankoa. Matkalla on todella upea maisemapaikka. Paikalta avautuvat upeat näkymät alas Ribeira Bravan laaksoon ja sitä ympäröiville vuorille. Jos osaat katsoa, näköalapaikalta näet myös Madeiran korkeimman vuorenhuipun Pico Ruivon.

Ribeira Bravan metsäpalot heinäkuussa 2012

Vuoden 2012 kesälomamatka suuntautui Madeiralle Ribeira Bravan laaksoon. Majapaikkana toimi Ribeira Bravan laakson pohjoispuolella sijaiseva viihtyisä Estalagem Encumeada hotelli. Patikointilomasta nauttivalle matkaajalle suosittelen lämpimästi paikkaa. Itselläni vain positiivisia kokemuksia. Kesä oli helteinen ja 17.7. lähdin vaellukselle Pico Arreirolta Pico Ruivolle. Matkalla havaitsin savupatsaan länsisuunnassa ja pohdin, että jossain päin palaa metsää. Mieleeni ei tullut, että metsäpalo oli van pienen matkan päässä majapaikastani viereisessä laaksonhaarassa. Ribeira Bravan laakson vuoden 2012 metsäpalo oli alkanut.

Maastopalon rintama Ribeira Bravan laakson itäisessä rinteessä Meia Léguan kohdalla.
Maastopalon rintama Ribeira Bravan laakson itäisessä rinteessä Meia Léguan kohdalla.

Kävelyreitit ja nähtävyydet Encumeadassa.

1. Levada do Norte Encumeadassa

Seuraamalla Levada do Nortea Encumeadasta pääset tämän massiivisen levadan alkulähteelle.

2. Levada do Norte Folhadalissa

Folhadal on luonnon vihreä näyttämö, jonka kautta Levada do Norte virtaa Encumeadaan.

3. Levada Norte ER208 Ginjas

Tällä osuudella Levada do Norte alittaa ER208-tien, joka risteilee Paúl da Serran tasangolta alas pohjoiseen Ginjasiin São Vicentessä. 1,6 km matkalla ei ole tunneleita.

4. Levada Norten tunnelit

3 kilometriä Levada do Nortea ja kokonaiset 6 Levada Norten tunnelia seuraavat toisiaan peräjälkeen.

5. Levada Norte Seixalin laaksossa

Levada do Nortella kahden 1,3 kilometriä pitkän tunnelin kautta Seixalin laaksoon.

6. Levada Norten alkulähde

Aloitetaan todellinen viimeinen ”pyhiinvaellus” tai ponnistus kohti massiivisen Levada do Norten alkulähdettä.