2. Levada do Norte Folhadalissa

Viimeksi reitillä 22.7.2012, klo 9.00

Levada do Norte Folhadalissa

Folhadal on luonnon vihreä näyttämö, jossa pääosissa ovat laurissilva puulajit. Suurimmat suosionosoitukset näytelmässä saa Clethra arborea eli Madeirankletra, jonka mukaan Folhadal on nimetty. Puuta esiintyy eniten koko Madeiran alueella juuri Folhadalissa. Kukinta-aikaan sitä ei voi olla huomaamatta, sillä se on todella näyttävä yksityiskohta vaihtelevan vihreissä kulisseissa.
Ensimmäisen tunnelin toisella puolella odottaa siis vehreät metsät ja runsas luonto. Pohjoispuolen luonnon runsauden todella huomaa tänne tultuaan. Kuten tiedämme, Madeiran saaren pohjoisilla rinteillä sademäärät ovat suuremmat kuin eteläpuolella. Suurempi sademäärä ja kosteampi ilmasto saa luonnon kasvamaan rehevästi ja siihen kiinnittää helposti huomion kulkiessa näitä saaren pohjoispuolen reittejä.

Ensimmäinen tunneli reitillä on takana päin ja tunnelista astutaan runsaaseen metsäiseen maastoon. Rinteillä pursuaa usein suuret saniaisten lehdet, jotka tuovat viidakkomaista tunnelmaa. Reitti lähtee tunnelin suuaukolta oikealle päin eli länteen. Reitti kulkee aluksi Pinaculon vuorenhuipun alapuolella.

Pian eteen tulee paikka, jossa astellaan kolmion muiotoisten betoniaskelmien päällä. Avoimilla paikoilla avautuvat avarat näkymät Madeiran pohjoisrannikolle ja Atlantin valtamerelle. Katsokaa tuota naavaa, joka runsaudesta päätellen on löytänyt mieluisan paikan asettua aloilleen raikkaassa Madeiran ilmastossa. Paikka paikoin rinteessä näkee virtaavan veden kuluttamia joenuomia.

Folhadal, Madeira ja lintu oksalla.

Folhadalin kauniit metsät

Suurikokoisten puiden paksut oksistot kiemurtelevat mielikuvituksellisesti kohti valoa ja lehvistö on tuuhean vihreää. Puiden rungot ovat paksuja ja massiivisia mutta samalla jollain tavoin pehmeän näköisiä. Paikoin oksan haaraan on asettunut aloilleen kasvamaan pieniä saniaisia. Tuntuu, että tällä reitillä metsät ovat todella pääosassa ja herättävät suurta ihailua katsojan silmissä.

Vain Galhanon reitti Ribeira da Janelan laaksossa tai Levada do Caldeirao Verde Queimadasissa voisivat saada yhtä suurta ihailua metsäisyytensä puolesta kuin tämä Levada do Norten osuus. Matkalla Pinaculon Pica da Cana niminen kallionmuodostelma vilahtelee ajoittain aukeilla paikoilla. Polulla on mukava kulkea, sillä se on tasainen. Kiinnitä huomiosi myös Pinaculon huipun alapuolella oleviin todella dramaattisiin jyrkänteisiin.

Puiden oksat kurottavat mielikuvituksellisesti kohti taivaan valoa.
Puiden oksat kurottavat mielikuvituksellisesti kohti taivaan valoa.

Muistan, kun vuonna 2012 lähdin iltakävelylle tälle reitille ja olin täällä noin kello 9 illalla. Oli kesäinen ilta ja tunnelma oli täällä todella erityinen. Luonto ja tummeneva ilta saivat aikaan todella erikoisen tunnelman, joka jäi mieleen. Tuolloin yöpaikkani oli Hotel Encumeada, josta oli helpppoa lähteä tänne pienellekin kävelylle.

Kesäisen illan, kello 9, tunnelmaa Levada do Nortella Folhadalissa. Taustalla pilvipeiton peittämä Atlantti.
Kesäisen illan, kello 9, tunnelmaa Levada do Nortella Folhadalissa. Taustalla pilvipeiton peittämä Atlantti.

Tunnelit

Levada do Norten osuudella Encumeadasta levadan alkulähteelle tunneleita on kokonaiset 16 kappaletta joista osa on todella lyhyitä mutta matkalle osuu joitain todella pitkiä tunneleita, joissa on tarpeen hyvä taskulamppu tai mieluiten sekä taskulamppu että otsalamppu.

Tunneli Aika Pituus
Tunneli 1 10 min. 530m
Alikulkutunneli 0 min. 20m
Tunneli 2 15 min. 850m
Tunneli 3 10 min. 380m
Tunneli 4 10 min. 390m
Tunneli 5 1 min. 37m
Tunneli 6 1 min. 40m
Tunneli 7 1 min. 40m
Tunneli 8 2 min. 180m
Tunneli 9 2 min. 80m
Tunneli 10 11 min. 170m
Tunneli 11 8 min. 250m
Tunneli 12 20 min. 1300m
Tunneli 13 29 min. 1300m
Tunneli 14 2 min. 150m
Tunneli 15 5 min. 70m
Tunneli 16 5 min. 280m

Noin puolen tunnin kuluttua ensimmäisestä tunnelista saavutaan todella lyhyen tunnelin pätkän luo. Tunneli on niin lyhyt, että se muistuttaa lähinnä alikulkutunnelia, joka alittaa kallioisen töyrään. Ennen tunnelia ei voi olla huomaamatta upeat haisuviherpuut (Kanarianviherlaakeri) Ocotea foetens, joiden massiiviset mielikuvituksellisen muodon omaavat juuristot tekevät todella vaikutuksen. Haisuviherpuu on ominainen puulaji laurisilvametsissä Madeiralla.

Todella lyhyt kaivanto on tunnelina juuri ja juuri mainitsemisen arvoinen tämän reitin lukuisien pitkien tunnelien joukossa. Pituutta on vain ehkä parikymmentä metriä ja se on majesteettisen tilava kulkea.

Lyhyen tunnelinpätkän jälkeen kierrämme kivikkoisen joenuoman, joka on valettu betonilla. Paikassa suojakaiteet reunustavat levadaa.

Lyhyt kallioon louhittu alikulkutunneli Levada do Nortella.
Lyhyt kallioon louhittu alikulkutunneli Levada do Nortella.

Tunneli 2

Joenuoma on kivikkoinen ja yläjuoksulle päin on valettu myös pienet portaat. Jatketaan reitillä nauttien Madeiran luonnosta, joka tällä reitillä on edelleen upean runsaan vihreää. Reitti kaartaa vasemmalle hetken aikaa, kunnes eteen tulee vesiputous vasemmalla puolella reittiä. Vesi laskeutuu hennosti kallionseinämää kevyesti kohisten. Olemme kulkeneet Levada do Nortella Folhadalissa noin 3 kilometriä, kun saavutaan
tunnelin numero kaksi suuaukolle. Tunnelin suuaukolla kannattaa vilkaista paluusuuntaan, jossa metsikköinen maasto toi minulla mieleen vuonna 2012 jotenkin japanilaisen puutarhan vaikutelmia. Ihastelun jälkeen otsalamppu ja/tai taskulamppu esiin sillä on aika sukeltaa kallion sisään reitin toiseen tunneliin.

Maisema Levada do Nortella kakkostunnelia ennen tuo mieleen japanilaisen puutarhan.
Maisema Levada do Nortella kakkostunnelia ennen tuo mieleen japanilaisen puutarhan.

Tunnelin läpikulkemiseen menee noin 15 minuuttia ja sen seinämät ovat loppuosassa louhikkoiset. Varovaisuutta on syytä noudattaa, jottei loukkaa päätään seinän ulokkeisiin. Muistetaan että päänahka antaa taatusti periksi ennen kallioa. Lisäksi tunnelin kulkutie kapenee paikoitellen hankalan kapeaksi, joten olethan varovainen. Astuessa tunneliin voi huomata, että tunnelin toinen pää näkyy pienenä valopisteenä, joten tunneli on suora. Alkuosassa tilaa on hyvin mutta hetken päästä tunneli madaltuu melkoisesti. Matkaa joutuu taittamaan kumarassa asennossa. Loppuvaiheessa huomio alkaa kiinnittyä hiljalleen voimistuvaan kohinaan, jonka aiheuttaa betonista seinämää alas levadaan kohiseva vesi tunnelin lopussa.

Tunnelin toisella puolella noustaan ylös tunnelista vehreän lämpöiseen maastoon. Viileän ja hankalan tunnelin jälkeen ulkoilma tuntuu aina yhtä raikkaalta. Toinen tunneli alitti suuren Pinaculon harjanteen. Jatketaan seikkailumme jatkuu kohti seuraavaa, kolmatta tunnelia.

Hieno näkymä jyrkkäseinämäiseen laaksoon avautuu vasemmalla. Laakson etuosassa näkyy taas hieno vesiputous. Kyseessä on Cascata do Folhadal (Folhadalin vesiputous), jonne lähtee polku näiltä kohdilta reittiä maastokartan mukaan. Itse en ole putouksella käynyt mutta luultavasti olisi hieno kohde vierailla. Suosittelen käymään ja itse luultavasti joskus vierailen paikalla. Muuten matka jatkuu mukavaa tasaista polkua kävellen ja ihastellen uskomattoman runsasta luontoa.

Cascata do Folhadal (Folhadalin vesiputous, jonne polku johtaa jostain tästä paikasta.
Cascata do Folhadal (Folhadalin vesiputous, jonne polku johtaa jostain tästä paikasta.

Mukava polku halki rehevän kasvuston on nyt pehmeä kävellä, kun polun peittävät lehdet kahisevat vaelluskenkien alla. Agapantukset reunustavat vuoroin hortensioiden kanssa polkua. Puusto vaihtelee jättiläiskatajista erilaisiin laurissilvalajeihin. Kameran sulkija luo entistä enemmän vihreyttä huokuvia kuvia muistikortille.

Reitti kaartaa pian vasemmalle jonkin aikaa ja saavutaan paikkaan, jossa se tekee jyrkän käännöksen oikealle. Paikassa on luvassa taas uusi todella hieno vesiputous, joka suihkuaa korkean kalliorinteen päältä ja valuu vesinoroina pitkin kallionreunaa alas. Erityisen upea paikka, jossa kuljetaan betonisen sillan yli. Siltaa reunustavat suojakaiteet ja ne ovatkin tarpeen sillä reunalta on melkoinen pudotus alas. Tästä jatketaan taas rehevässä maastossa seuraten Levada do Nortea, joka johdattaa meitä halki laurissilvamaaston.

Polun peittävät lehdet pehmentävät askelta kahisten kenkien alla.
Polun peittävät lehdet pehmentävät askelta kahisten kenkien alla.

Tunnelit 3 ja 4

Noin puolentoista tunnin vaeltamisen jälkeen saavumme tunneli numero 3:n suuaukolle, joka on jännittävästi betonisen vesisillan takana montussa. Luvassa on itseasiassa kahden, noin 390 metriä pitkän, tunnelin sarja. Kolmas tunneli (380m) ja heti perään reitin neljäs tunneli (390m). Molemmat tunneleista ovat kohtalaisen pitkiä.

Kolmannessa tunnelissa on louhikkoiset seinämät ja ulospääsyaukko näkyy, joten se on suora. Kulkuväylä on ajoittain todella kapea ja täytyy katsoa tarkkaan miten etenee. Kolmannen tunnelin alittamiseen menee vajaat 10 minuuttia. Ei kuitenkaan ole syytä paniikkiin vaan edetään rauhallisesti ja keskittyneesti. Ota asenteeksi ei ole kiire minnekään periaate ja nauti mielenkiintoisesta tunneliseikkailusta.

Kolmas tunneli Levada do Norten reitillä Encumeadasta alkulähteelle.
Kolmas tunneli Levada do Norten reitillä Encumeadasta alkulähteelle.

Sukeltaessa kolmannen tunnelin suuaukosta ulkoilmaan, luvassa on heti perään seuraava neljäs tunneli. Tunnelit erottaa Ribeira dos Agriões ou Seca -joki ja sen uurtama jyrkkäseinämäinen pimeä laakso. Tänne ei luultavasti aurinko kovin suuresti pääse paistamaan sillä laakson rinteet estävät valon pääsyä laaksoon. Levada do Nortea olemme seuranneet tähän mennessä Encumeadasta nyt vajaat 5 kilometriä.

Neljäs tunneli on suora, sillä toinen pää näkyy heti tunneliin astuessa. Tunnelissa on korkea yläosaan kapeneva suuaukko, joka muistuttaa kallionhalkeamaa. Tämäkin tunneli on paikoitellen ahdas kulkea, joten noudata varovaisuutta ja ota ajan kanssa.

Madeiran levadoilla toiset tunnelit ovat vaikeampia ja toiset erittäin helppoja. Joskus koin vaikeutta arvioida tunnelien pituuksia sillä laskin pituudet kävelyvauhdin mukaan. nykyään mittaan pituudet maastokartalta ja mahdollisesti pityuudet tulevat tarkemmin oikein. Kävelynopeuden mukaan mitatessa osa tunneleista on hitaampia kulkea kuin toiset, joten oli pyrittävä arvioimaan tunnelin vaikeusaste.

Joenuoman eteläpuolella oleva vesiputous.
Joenuoman eteläpuolella oleva vesiputous.

Neljäs tunneli on nyt takanapäin ja tälle osuudelle matkaa kertyi ensimmäiseltä tunnelilta noin 3,5 kilometriä. Kokonaisuudessaan on taitettu matkaa Encumeadasta noin 5 kilometriä. Jatketaan matkaa kohti viidettä ja kuudetta tunnelia reitillä.