3. Levada Norte ER208 Ginjas

Viimeksi reitillä 22.7.2012, klo 10.15

Levada do Norte Ginjasin rinteillä

Levada do Norten reitillä Encumeadasta levadan alkulähteelle reitti risteää ER208-tien, joka risteilee Paúl da Serran tasangolta alas pohjoiseen Ginjasiin São Vicentessä. Neljä tunnelia reitillä on takana päin ja tämän 1,6 kilometrin osuuden ajan matka jatkuu suurimmalta osin avoimessa maastossa. Matkalla saadaan nauttia avoimista maisemista ja tietysti upeasta Madeiran luonnosta.

Tunneli 5

Kun noustiin neljännestä tunnelista polun vasemmalla puolella oli vuonna 2012 kepeistä tehty veräjä. Tästä jatketaan matkaa seuraamalla Levada do Nortea ja jo noin 400 metrin päästä saavutetaan reitin viides tunneli, joka on lyhyt 38 metrin pätkä ja helppo kulkea. Tunnelin toisella puolella reitti kulkee jyrkän rinteen viertä ja näkymä on komean avoin São Vicenten suuntaan. Huomaa myös kuinka levada on louhittu kallion seinämään. Neljännen tunnelin jälkeen on ollut myös joitain kohtia, joissa on ollut jyrkkä pudotus heti polun vieressä. Näissä paikoissa tulee noudattaa luonnollisesti varovaisuutta.

Viidennen tunnelin suuaukolla tunnelin toisen pään valo kajastaa jo ennen tunneliin menoa.
Viidennen tunnelin suuaukolla tunnelin toisen pään valo kajastaa jo ennen tunneliin menoa.

Reitin viides tunneli on todella lyhyt ja toisesta päästä kajastaa valo jo sisään mennessä. Tunneli alittaa vain kallioisen töyrään rinteen kallioisessa rinteessä. Tunnelin jälkeen kallio nousee levadan oikealla puolella kaartuen loivasti reitin päälle. Oikealla puolella avoimilla paikoilla kannattaa olla hieman varovainen sillä suojakaiteita ei ainakaan vuonna 2008 ollut. Vuoren rinne on melko jyrkkä ja syvä.

Viidennen tunnelin ulostuloaukko ja korkea kallionseinämä levadan vieressä.
Viidennen tunnelin ulostuloaukko ja korkea kallionseinämä levadan vieressä.

Maisemat laaksoon ovat todella upeat. Joku laakson taustalla olevista vuorenhuipuista on Pico Ruivo, joka on Madeiran korkein vuorenhuippu. Tällä osuudella São Vicenten laakson maisemat avautuvat koko komeudessaan ja näemme myös maisemia tulosuuntaan. Mielessään voi hahmottaa, kuinka olemme vaeltaneet melkoisen matkan Encumeadasta, joka sijaitsee jossain São Vicentestä etelään.

Monin paikoin voi nähdä reitin louhinnan jälkiä kallion muodoissa. Viidennen tunnelin jälkeen reitti on louhittu maaston kallioon ja reitin yläpuolella kallio kaartuu levadan päälle. Näissä kohdissa muistaa myös, että louhimiseen ei ole ollut tarjolla työtä helpottavia koneita vaan kaikki raataminen on tapahtunut manuaalisesti hakkujen ja muiden käsityökalujen voimin. Monet nykyajan ihmisistä, mukaan lukien minä itse, eivät tiedä todellisesta raskaasta työstä mitään.

São Vicenten laakson takana olevat vuoristot savuverhon takana.
São Vicenten laakson takana olevat vuoristot savuverhon takana.

Tunnelit

Levada do Norten osuudella Encumeadasta levadan alkulähteelle tunneleita on kokonaiset 16 kappaletta joista osa on todella lyhyitä mutta matkalle osuu joitain todella pitkiä tunneleita, joissa on tarpeen hyvä taskulamppu tai mieluiten sekä taskulamppu että otsalamppu.

Tunneli Aika Pituus
Tunneli 1 10 min. 530m
Alikulkutunneli 0 min. 20m
Tunneli 2 15 min. 850m
Tunneli 3 10 min. 380m
Tunneli 4 10 min. 390m
Tunneli 5 1 min. 37m
Tunneli 6 1 min. 40m
Tunneli 7 1 min. 40m
Tunneli 8 2 min. 180m
Tunneli 9 2 min. 80m
Tunneli 10 11 min. 170m
Tunneli 11 8 min. 250m
Tunneli 12 20 min. 1300m
Tunneli 13 29 min. 1300m
Tunneli 14 2 min. 150m
Tunneli 15 5 min. 70m
Tunneli 16 5 min. 280m

Lehtevässä metsässä kuljettu matka taittu pikaisesti. Maasto muuttuu nätiksi metsäksi ja ajoittain tunnelma on kuin kulkisi puistomaisessa ympäristössä, kun kauniit puut reunustavat reittiä. Tässä vaiheessa Ginjan kylään johtava tie ER208 on hyvin läjellä ympäristössä ja hyvin pian saavummekin jo levadan vieressä olevalle rakennukselle tien varressa.

Levadan varressa oleva rakennus ja Levada do Norte.
Levadan varressa oleva rakennus ja Levada do Norte.

Levada Norte ja ER208

Matkaa Encumeadasta on kertynyt tähän mennessä noin 9 kilometriä. Aikaa on mennyt pari tuntia rauhallista kävelyvauhtia. Tähän asti reitillä on ollut peräti viisi tunnelia, kun ei lasketa pientä alikulkutunnelia.

Vasemmalla puolella levadaa tupsahtaa esiin idyllinen rakennus, joka on oiva taukopaikka tällä reitillä. Talon vierustalla on myös nuotiopaikka ja tulisija terassilla. Kyseessä on rakennus, joka saattaa hyvinkin olla tarkoitettu levadan huoltohenkilökunnan käyttöön. Rakennuksen terassilla voidaan varmasti pitää evästauko vaelluksen lomassa.

Rakennuksen jälkeen saavutaan tielle ER208, joka johtaa ylhäältä tänne Paùl da Serran tasangolta risteillen rinnettä alas Ginjasin kylään São Vicentessä. Mielenkiintoisena ajatuksena mieleen juolahtaa että, jos ajeltaisiin tästä tietä alaspäin saavuttaisiin matkan varrella Levada Fajã dos Rodriguesille, joka on yksi hieno levada São Vicenten alueella. Tutustu reittiin toisaalla sivustoillani.

Levadan varrella oleva rakennus ja ER208 risteys on myös paikka, josta voit toki myös aloittaa vaelluksen Levada do Norten alkulähteelle. Jos siis ei kiinnosta kulkea reittiä Encumeadasta asti pitkää matkaa kokonaan.

Matka jatkuu reitille ominaisilla maisemilla ja maastolla. Sinisarjojen (Agapanthus) reunustaessa levadaa kuljetaan nauttien kauniista luonnosta. Muutaman kymmenen metrin päässä tiestä ohitetaan rakennus levadan oikealla puolella. Vaikka postikorttiin kelpaavat maisemat São Vicenten laaksoon vilahtelevat puuston väistyttyä oikealla puolella reittiä.

Matka jatkuu jättiläiskavervikossa.
Matka jatkuu jättiläiskavervikossa.
Korkea harmaa kallionseinämä reunustaa levadaa vasemmalla.
Korkea harmaa kallionseinämä reunustaa levadaa vasemmalla.

Miltei heti tieltä lähtemisen jälkeen vasemmalla puolella levadaa on jokin pieni rakennus ylhäällä rinteessä ja reitti kaartaa vasemmalle. Seuraavaksi edessä on pitkä suora osuus. Sinisarjat (Agapanthus) seuraavat polun vieressä oikealla ja kesäaikaan ne saattavat olla kauniisti kukassa. Matkalle osuu myös valumasilta levadan ylitse. Puusto jatkuu toistaiseksi jättiläiskanervikkona mutta sekaan mahtuu myös ajoittain erilaisia lehtipuita.

On todella nätin näköistä, kun auringonvalo siivilöityy latvustoista ja puiden varjot luovat maahan maisemaa elävöittäviä silhuettejaan. Näin valokuvaajan näkökulmasta ne luovat todella hienon näköisiä yksityiskohtia kuviin elävöittäen otoksia mukavasti. Silläpä tälläkin reitillä kamera kävi tiuhaan tahtiin ja otoksia syntyi yli kaksisataa vaihtelevalla laadulla.

Ennen kuudennelle tunnelille saapumista harmaa louhikkoinen kallionseinämä reunustaa Levada do Nortea vasemmalla. Tavallisesti Madeiralla tapaa punertavaa kivilaatua mutta ajoittain reiteillä, kuten tässä ja esimerkiksi Levada Rocha Vermelhalla, tulee eteen tätä harmaata kallioa. Itse en ole geologiaan perehtynyt tai tunne kivilaatuja mutta tällainen harmaa kivilaatu pistää aina silmiin, kun sitä reitiltä löytää.

Kuudennen tunnelin suuaukko ja ympäröivä harmaa kallio.
Kuudennen tunnelin suuaukko ja ympäröivä harmaa kallio.

Vajaan kahden kilometrin päästä saavutaan kuudennen tunnelin suuaukolle, joka sukeltaa harmaan kallionseinämän sisään. Suuaukko on jotenkin upean näköinen ja eriskummallinen tai lähinnä komea harmaa kallionseinämä herättää itsessä ihailua. Itse tunneli lähtee kallion sisään viistosti oikealle. Tunneli tulee olemaan todella lyhyt ja sen alittaa minuutissa. Tämä tunneli aloittaa kuitenkin reittimme tunneliosuuden, jossa tunnelit seuraavat toisiaan melko nopeassa tahdissa. Maastokartassa tämä osuus on merkattu yhdeksi kokonaiseksi tunneliksi reitillä mutta se koostuu useasta tunnelista, joiden välillä on aina pieni pätkä maastossa kulkemista.

Reitin kuudes tunneli on käsillä ja tästä eteenpäin jatketaan matkaa reitillä, jossa tunnelit seuraavat toisiaan.