6. Levada Norten alkulähde

Viimeksi reitillä 22.7.2012, klo 13.15

Levada Norte Madeiralla

Reitti on Levada Norte Madeiralla ja viimeinen 16. tunneli on takanapäin. Ajoittain jopa raastavakin tunnelointi reitillä on takana päin ja aloitetaan todellinen viimeinen ”pyhiinvaellus” tai ponnistus kohti tämän upean levadan alkulähdettä. Paikkaa, jossa Levada do Norte aloittaa veden kuljettamisen Madeiran saaren eteläisille rinteille. Ajatus siitä, että aivan hetken kuluttua saadaan kokea kohta jossa. Levada do Nortessa virtaava vesi aloittaa matkansa. Sama vesi päätyy lopulta niinkin kauas kuin lähelle Funchalia herättää erikoisia tunteita. Tulemme kokemaan yhden Madeiran saaren erityisimmistä ja samalla pisimmistä levadoista.

Viimeisen tunnelin jälkeen tulee mielenkiintoisen näköinen paikka, jonka voisi hyvin kuvitella olevan levadan alkulähde. Niin ei kuitenkaan ole vaan jatketaan edelleen kulkemista sillä vesi virtaa edelleen.

Kulkijan täyttää jännittävä mielenkiintoa uhkuva ja utelias mieli, kun jatketaan Levada do Nortella kulkemista. Paikka, johon saavuimme ei nimittäin kuitenkaan vielä ole alkulähde, vaan matka jatkuu toisella puolella tätä komeaa paikkaa. Millainen on tämän Madeiran saaren tärkeän vesikanavan alkulähde? Mikä voisi olla jännittävämpää! Henkilökohtaisesti minulle tämä matka oli erityisen kiehtova, sillä olen kulkenut Levada do Norten päästä päähän ja vain tämä loppuosuus on ollut näkemättä.

Ympäristö täällä näyttää todella mielenkiintoiselta kallioineen ja polku kiertelee seuraille hauskasti kallioita. Tunnelin jälkeen edessä näkyy hieno vesiputous kallion nurkan takana. Tällä paikalla virtaa Paúl da Serran joista Kaunis vesiputous, josta virtaa Córrego da Beira do Lombo Queimado niminen joki, joten luultavasti myös tuon vesiputouksen vesi kuuluu tuohon jokeen. Olen aina ihaillut vesiputouksia ja täällä Madeirallahan niitä riittää.

Polulta on yllättäen suora pudotus kymmenisen metriä alas kivikkoon. Suojakaiteet ovat olemassa mutta toki emme jätä mitään niiden varaan. Eräässä kohdassa polkua suojakaiteet puuttuvan, jolloin varovaisuutta on syytä noudattaa. Kuitenkin aivan huikaiseva paikka ja kalliot ovat todella hienot. Punaiset porrasaskelmat rotkon kohdalla mietityttävät itseäni hetken. Mikä lie niiden tarkoitus on. Ainakin niiden kautta pääsee katsomaan lähemmin vesiputousta.

Kaunis vesiputous, josta virtaa Córrego da Beira do Lombo Queimado -joen vesi.
Kaunis vesiputous, josta virtaa Córrego da Beira do Lombo Queimado -joen vesi.
Kivikkoinen rotko polun vieressä.
Kivikkoinen rotko polun vieressä.

Tunnelit

Levada do Norten osuudella Encumeadasta levadan alkulähteelle tunneleita on kokonaiset 16 kappaletta joista osa on todella lyhyitä mutta matkalle osuu joitain todella pitkiä tunneleita, joissa on tarpeen hyvä taskulamppu tai mieluiten sekä taskulamppu että otsalamppu.

Tunneli Aika Pituus
Tunneli 1 10 min. 530m
Alikulkutunneli 0 min. 20m
Tunneli 2 15 min. 850m
Tunneli 3 10 min. 380m
Tunneli 4 10 min. 390m
Tunneli 5 1 min. 37m
Tunneli 6 1 min. 40m
Tunneli 7 1 min. 40m
Tunneli 8 2 min. 180m
Tunneli 9 2 min. 80m
Tunneli 10 11 min. 170m
Tunneli 11 8 min. 250m
Tunneli 12 20 min. 1300m
Tunneli 13 29 min. 1300m
Tunneli 14 2 min. 150m
Tunneli 15 5 min. 70m
Tunneli 16 5 min. 280m
Korkea kallionseinämä reunustaa Levada do Norten noin 10cm kutistunutta vesikourua.
Korkea kallionseinämä reunustaa Levada do Norten noin 10cm kutistunutta vesikourua.

Tässä vaiheessa ollaan vain minuuttien päässä paikasta, jossa tämä upea Madeiran vesiväylä nimeltä Levada do Norte päättyy. Välillä kallio tai maaseinämä reunustaa levadaa vasemmalla puolella. Maaseinämissä kasvavat kilvan erilaiset sammalet ja niiden lomassa heiniä ja pieniä saniaisia onnellisena mukavasta kasvualustasta. Polku on heinikkoinen ja näyttää, ettei sitä ole kuljettu paljoakaan. Polun heinikko ja kasvillisuus kahahtelevat tunnelmallisesti lahkeita ja vaelluskenkiä vasten.

Metsikkö on ajoittain todella runsasta ja reitillä on todella saanut seurata levadaa keskelle Madeiran rauhallista luontoa. Jos nauttii metsässä liikkumisesta ja sydän sykkii luonnon kauneudelle, juuri tällaisessa paikassa ihminen tuntee olonsa tasapainoisen rentoutuneeksi.

Runsaan kasvillisuuden ja puuston ympäröimä Levada do Norte tarjoilee todella luonnollisia elämyksiä.
Runsaan kasvillisuuden ja puuston ympäröimä Levada do Norte tarjoilee todella luonnollisia elämyksiä.

Levada do Norten alkulähde Seixalin laaksossa

Saavutaan Levada do Norten alkulähteelle. Levadan alussa on vesiallas, johon putoaa kaksi vesiputousta. Ne molemmat kuuluvat Ribeira da Hortelã nimiselle joelle, jonka uomassa olemme nyt. Levada do Norten alkulähde sijaitsee siis Seixalin laakson pohjukassa Ribeira da Hortelã joen varressa. Jos pääsisimme maaston puolesta kiipeämään tästä ylös rinnettä, päätyisimme Paúl da Serran tasangolle, josta nämäkin Ribeira da Hortelãn vedet ovat peräisin.

Itse Levada do Norte on yksi olellisimmista levadoista veden ja energian tuottamiseksi Madeiralla, sillä se tuo jättimäisen panoksensa vedentuotantoon Madeiran saaren eteläisille rinteille. Viljelysten ohella se ruokkii myös osaltaan Serra de Aguan vesitoimalan mutta myös Socorridosin voimalan sähköntuotantoa, jotka toteutetaan vesivoimalla. Nämä faktat muistaen voidaan kokea melkoista tyydytystä ola täällä. Paikassa, josta tämä upea levada saa alkunsa.

Paúl da Serran tasanko on tunnetusti Madeiran veden suurin tuottaja ja sen tuottama vesi on taidokkaasti valjastettu yhteisen edun nimessä levadoilla. Levada Nova etelässä ja Levada do Norte täällä pohjoisen puolella, unohtamatta Rabacalin levadaverkostoa, joka tuottaa vettä Levada Novaan ovat suurimmat Paúl da Serran rinteiden veden kerääjät Madeiralla. Nyt olemme yhden niistä kulkeneet aina alkulähteelle eli aloituskohtaan saakka.

Toinen vesiputouksista valuu alas suihkumaisena sateena ja toinen vuolaana virtana pitkin kallion pintaa. Jos kurkkaat alas reunalta huomaat, että muutaman metrin alempana on kallioaltaan muodostama lampi. Mikä ihastuttava paikka ja lisäarvoa antaa, kun ymmärrämme, että tästä alkava vesikanava jatkuu aina Funchalin liepeille asti virraten halki koko Madeiran saaren pohjoisesta etelään. Ajatus herättää kunnioitusta ja tuo kunnioitus kuuluu levadan rakentaneille urheille ihmisille, jotka ovat henkensä kaupalla rakentaneet tämän upean monumentin tälle Portugaliin kuuluvalle saarelle nimeltä Madeira.

Ajatuksia Levada do Norten alkulähteellä

Levada do Norte on ollut minulle henkilökohtaisesti ehkä mieleenpainuvin kokemus Madeiran levadoista. Se tarjoaa karua vuoristoa, rajuja paikkoja, kauniita maisemia sekä luontoa. Se on lisäksi maisemiensa puolesta läpileikkaus Madeiran eteläpuolelta pohjoisrannikon rinteille. Vaeltaminen Encumeadasta tänne levadan alkulähteelle kestää normaalia vauhtia ja maisemia katsellen noin viisi tuntia. Läpi kuljettavana on 17 tunnelia suuntaansa. Kun kuljin tämän reitin vuonna 2012 lähdin matkaan Encumeadasta ja kuljin reitin tänne ja takaisin. Arvioisin, että kokemuksena olisi mielekkäämpää tehdä vaellus kahdessa osassa sillä kokonaisuudessaan reitti on ehkä hieman liian raskas ja siihen on varattava kokonainen päivä varhaisesta aamusta iltaan asti.

Tieltä ER208 on hyvä aloittaa, jos on halua kulkea tänne alkulähteelle, sillä matkaan menee vain noin kolme tuntia. Silti kuljettavana on 10 tunnelia noin 10 kilometrin matkalla, joista hankalimmat, 12. ja 13. tunneli, osuvat juuri tälle loppuosuudelle. Levada do Norte ei siis helpolla päästä katsomaan alkulähdettään vaan siihen joutuu näkemään vaivaa. Vaivannäkö kuitenkin kannattaa, joskin se usealle matkaajalle on ehkä kuitenkin hieman liikaa.

Kun nautittiin hetki hienon vaelluksen tuomista fiiliksistä ja paikan tuomasta hyvästä energiasta, voi lähteä paluumatkalle takaisin kohti Encumeadaa. Valitettavasti siis takaisin on mentävä samaa reittiä, jollei saa hankittua taksia esimerkiksi tielle 208.

Kiitokset sinulle lukija, joka jaksat lukea näitä kertomuksia. Kirjoittelen niitä ilolla ja rakkaudesta Madeiran luontoon ja levadoihin. Toivon, että tarinoistani on hyötyä, kun suunnittelet uusia kohteita Madeiralla tai fiilistelet vanhoja muistoja. 🙂

Kauniit vesiputoukset elähdyttävät reitin päätteeksi Levada do Norten alkulähteellä.
Kauniit vesiputoukset elähdyttävät reitin päätteeksi Levada do Norten alkulähteellä.