7. Estreito de Câmara de lobos

Viimeksi reitillä 17.12.2023, klo 18.30

Estreito de Câmara de Lobosin rinteillä

Levada do Nortella jatketaan vaeltamista Estreito de Câmara de Lobosin rinteiden asutusalueilla. Matkalla sain vuonna 2023 nauttia katsellen paikallisten asukkaiden päivittäisiä toimia ja aistia asutusalueen ilmapiiriä ja lukuisia viininviljelypalstoja. Lisäksi lähestytään tämän upean levadan alkupistettä, joka sijaitsee Covãon alueella Socorridosin laakson läntisellä rinteellä.

Estreito de Câmara de Lobos

Tässä vaiheessa hieman perustietoa Estreito de Câmara de Lobosista. Alueella asuu vuoden 2021 väestönlaskennan mukaan 9 355 asukasta. Se kuuluu Câmara de Lobosin lääniin ja rajoittuu Câmara de Lobosin rannikkoalueeseen etelässä, Quinta Grandeen lännessä, Jardim da Serraan pohjoisessa ja idässä Funchalin kaupunkialueeseen.

Jos olette lukeneet edellisen reittiselostuksen Levada do Nortesta Ribeira do Caixan laaksossa, muistatte ehkä että Jardim da Serran asutuksia näkyi laakson pohjukan rinteiden päällä. Reitillä käytiin siis Estreito de Câmara de lobosin alueen pohjoisrajalla ja ollaan itse asiassa oltu tämän seurakunnan alueella jo Garachicon kylästä alkaen.

Tämä alue on kuuluista Madeira viinistä ja tulevalla reitillä tullaan näkemään lukuisat määrät viininviljelyksiä ja maatalous onkin tällä alueella erittäin yleistä. Estreito de Câmara de Lobosin seurakunnassa tuotetaan suuri osa Madeiran viinin mainetta ruokkivista rypäleistä ja suurin osa plantaaseista sijaitsee seuraavan Levada do Norten osuuden alueella.

Estreito de Câmara de Lobosin seurakunta perustettiin todennäköisesti vuonna 1509 ja sen suojeluspyhimys on Nossa Senhora da Graça (Armoiden Neitsyt, Neitsyt Maria). Seurakunta korotettiin kaupunkiluokkaan alueellisella lailla vuonna 1996.

Arvokkaita Madeira-viinin vuosikertoja Funchalin lentokentän myymälässä.
Arvokkaita Madeira-viinin vuosikertoja Funchalin lentokentän myymälässä.
Ensimmäinen viinitarha Ribeira da Caixan laakson jälkeen Levada do Nortella.
Ensimmäinen viinitarha Ribeira da Caixan laakson jälkeen Levada do Nortella.

Maatalous on tällä alueella erittäin yleistä, joten viinitarhoja matkalle sattuu todella runsaasti. Heti kun lähdetään liikkeelle laakson suulta tulee eteen ensimmäinen viiniviljelmä, jonka vieressä kasvaa myös vihreä puu ja joulukuussa oksilla erottui vihreiden lehtien lisäksi vihreitä suomuisia hedelmiä. Kyseessä on Suomuannoonapuu Annona cherimola, jonka hedelmiä voit löytää myynnissä Madeiran kaupoissa. Ajoittain myös meille tuotavia hedelmiä myydään marketeissa. Hedelmässä on mustat melko kookkaat siemenet.

Kierretään tämä pieni laakso, josta avautuvat näkymät myös Garachicon kirkolle, joka kylpee auringonpaisteessa rinteen päällä. Atlantin valtameri avautuu aina horisonttiin asti.

Suomuannoonapuu Annona cherimola Levada do Norten varrella Estreito de câmara de Lobosissa.
Suomuannoonapuu Annona cherimola Levada do Norten varrella Estreito de câmara de Lobosissa.
Levada do Norte kulkee asutuksen ohi Estreito de Câmara de lobosissa.
Levada do Norte kulkee asutuksen ohi Estreito de Câmara de lobosissa.

Ensimmäinen pieni asutuskeskittymä Estreito de Câmara de Lobosin rinteillä on nimeltään Calvário, johon johtaa myös Levada do Norten alapuolella oikealla kulkeva maantie. Nyt kuljetaan alueella nimeltä Quinta de Santo Antonio halki asuintalojen.

Levada do Norte on tällä alueella asukkaille päivittäinen kulkutie, joten tulet hyvin todennäköisesti kohtaamaan paikallisia asukkaita kävelyretkelläsi. Tervehdi asukkaita ja saat varmasti vastauksen. Tervehtiminen ja hyvän päivän toivotukset on aina kohtelias ele.

Voit toivottaa huomenet, päivää tai iltaa:

  • Bom dia = Hyvää huomenta/aamupäivää (ennen klo 12)
  • Boa tarde = Hyvää iltapäivää (klo 12 jälkeen ennen pimeää)
  • Boa noite = Hyvää iltaa (Pimeän tultua)

Tervehdyksiä:

  • Olá! = Moi!
  • Tchau! = Moikka! lähtiessä
  • Adeus! = Hieman muodollisemmin näkemiin
Porrasviljelty viinitarha rinteessä.
Porrasviljelty viinitarha rinteessä.
Calvárion asutusalueelle johtava tie ja valtaisat viinitarhat.
Calvárion asutusalueelle johtava tie ja valtaisat viinitarhat.

Reitti kiertään rinteen syvänteen ja levada kulkee astutuksen keskellä viinitarhojen seuratessa toisiaan. Edessä näkyy laajoja viinitarhoja. Tämän syvänteen jälkeen Levada do Norte sukeltaa maan sisään ja reitillä jatketaan kävelemällä maantietä pitkin. Tien vasemmassa laidassa on kävelytie. Saavutaan Calvárion asutusalueelle.

Maantien varressa betonisen reunamuurin varrella tulee eteen postilaatikkojen sarja mutkassa, josta 10 metrin päästä haaraudutaan tiestä seuraamaan valkoista sementtitietä suuren vaalean talon kohdalta. Kulje eteenpäin, kunnes ylitetään Caminho Velho do Foro niminen maantie.

Saavutaan Caminho Figueira do Lameiro tielle.
Saavutaan Caminho Figueira do Lameiro tielle.

Jatketaan matkaa viiniviljelmien ympäröidessä reitillä. polun vieressä runsastuttavat kasvillisuutta sinisarjat ja muita puutarhakasveja. Levada do Norte on virrannut jo jonkin aikaa maan alla ja nyt se virtaa betonisten laattojen alla ja me kävelemme sen päällä.

Valkokalla Zantedeschia aethiopica

Valkohuonevehka eli valkokalla (Zantedeschia aethiopica) on kotoisin Etelä-Afrikasta ja sitä näkee todella usein Madeiran luonnossa erityisesti teiden ja levadojen varsilla sekä puutarhoissa. Se valitaan usein yhdeksi kukaksi hautajaiskimppuihin ja seppeleisiin puhtaan valkoisen värinsä ja puhtaan kauniin muotonsa vuoksi.

Tällä osuudella voit havaita luistavan kirjon kukkia puutarhoissa Levada Norten varrella ja useat niistä pärjäävät meillä vain sisäkasveina. Täällä niitä istutetaan puutarhaa kaunistamaan.

Valkohuonevehka eli valkokalla (Zantedeschia aethiopica)
Valkohuonevehka eli valkokalla (Zantedeschia aethiopica)
Isosininuppi (trachelium caeruleum).
Isosininuppi (trachelium caeruleum).

Villakoiso Solanum mauritianum

Villakoiso solanum mauritanum kuuluu koisokasveihin ja kasvaa puumaisesti. Nimensä mukaisesti lehdissä on hienoinen pehmeä karvapeite. Sen alkuperä on Keski-Amerikasta ja Madeiralle sen tiedetään saapuneen ensi kerran 1800-luvun loppupuolella. Se otettiin käyttöön koristekasvina mutta pian se villiintyi Madeiran luontoon.
Villakoison marjat sisältävät kaikkien perunakasvien tapaan solaniinia ja muita myrkyllisiä aineita kaikissa kasvin osissa, joten niitä ei missään tapauksessa saa maistaa.

Levada do Norten vasemmalla puolella Villakoisopuu (Solanum Mauritanum).
Levada do Norten vasemmalla puolella Villakoisopuu (Solanum Mauritanum).
Villakoiso (Solanum Mauritanum).
Villakoiso (Solanum Mauritanum).
Levada do Norten silta yli puron Estreito de Câmara de Lobosissa.
Levada do Norten silta yli puron Estreito de Câmara de Lobosissa.

Tullaan kiertämään taas pieni laakso ja laakson pohjukassa on perinteinen madeiralainen talo ja sen edessä silta virran yli. Useat näistä pienistä laaksoista Madeiran etelärannikon poimuisessa rinteessä on virtaavan veden kuluttamia. Tavallisesti niiden pohjukoista löytyy aina silta tai jokin muu rakennelma virran ylittämiseksi, jos sellaista on.

Kun kuljetaan täältä laakson pohjukasta kohti edessäpäin olevaa Estreito de Câmada de Lobosin keskustaa näen sen keskellä myös Igreja de Nossa Senhora da Graça -kirkon.

Perinteinen asuinrakennus laakson pohjukassa Levada do Nortella.
Perinteinen asuinrakennus laakson pohjukassa Levada do Nortella.

Igreja de Nossa Senhora da Graça – Estreito de Câmara de Lobos

Nossa Senhora da Graçan kirkko (Neitsyt Marian armon kirkko) tunnetaan myös nimellä Estreito de Câmara de Lobosin pääkirkko. Estreito de Câmada de Lobosin seurakunta perustettiin vuonna 1509 ja kappelia, joka sijaitsi kirkon alueella asuttivat kylän asukkaat.

Uutta kirkkoa alettiin rakentamaa 1700-luvun loppupuolella. Rakentaminen oli kuitenkin hidasta ja se valmistui vasta vuonna 1814. Tuolloin valmistunut rakennus vastaa nykyistä temppeliä. Vuonna 1937 tornia kohotettiin kattorakenteella,  asennettiin kirkonkello ja siitä lähtien kirkkoa on kunnostettu ja peruskorjattu.

Créditos: Estudio Vicentes Arquivo Regiona

Largo do Patim ja Rua da Igreja, Nossa Senhora da Graçan kirkon vieressä, Estreiton seurakunta ja Câmara de Lobosin kunta. Seurakunta-asunto sijaitsee kirkon edessä tornin vieressä. Tornissa ei vielä ollut korotusta eikä kelloa. Kuva vuodelta 1925.

Lähde: Direçao Regional do Arquivo e Biblioteca da Madeira

Igreja de Nossa Senhora da Graça eli Estreito de Câmara de Lobosin kirkko.
Igreja de Nossa Senhora da Graça eli Estreito de Câmara de Lobosin kirkko.

Kanna Canna Brasiliensis

Levada do Norten varrella viinitarhassa kasvoi erittäin upea kanna, jonka latinankielinen nimi on canna brasiliensis. Tutkimukseni mukaan kannat ovat kotoisin Etelä-Amerikan tropiikista. Suomenkielistä nimeä kukalle en ole onnistunut löytämään, jos sellaista on luotukaan. Voisihan tuo olla vaikka Brasilian kanna latinankielistä nimeä jäljitellen.

Historia kertoo, että kannat ”jalkaantuivat” Eurooppaan 1860-luvulla. Korkeutta tällä lajikkeella oli vain vajaa metri ja sen pituiseksi sen kerrotaan kasvavan.

Kannakasvi (Canna Brasiliensis).
Kannakasvi (Canna Brasiliensis)
Levada do Norte on päällystetty betonilaatoilla. Oikealla viherkasvuston takana Estreito de Câmara de Lobosin keskusta.
Levada do Norte on päällystetty betonilaatoilla. Oikealla viherkasvuston takana Estreito de Câmara de Lobosin keskusta.

Jatketaan betonisilla laatoilla päällystettyä Levada do Nortea eteenpäin Estreito de Câmara de Lobosin keskustan maisemien vallitessa oikealla puolella. Ohitetaan taas viiniviljelykset ja saavutaan teiden risteykseen. Astutaan maantielle ja ylitetään risteys, jonka toisella puolella nousevat portaat takaisin Levada do Nortelle.

Jatketaan matkaa levadalla, joka seurailee hetken Estreito Nova do Castelejo -tietä oikealla alapuolella. Noin 70 metrin päästä reitti haarautuu vasemmalle asutuksen halki kulkevaksi kävelytieksi.

Teiden risteysalue, jonka toiselta puolelta Levada do Norten reitti jatkuu.
Teiden risteysalue, jonka toiselta puolelta Levada do Norten reitti jatkuu.
Kapealla kulkutiellä kävellään asutuksen halki.
Kapealla kulkutiellä kävellään asutuksen halki.

Kapealla kävelytiellä asutukset ovat liki kulkureittiä ja reunustavat sitä molemmin puolin. Saavutaan maantielle muutaman kymmenen metrin kuluttua ja lähdetään seuraamaan tietä vasemmalle. Levada do Nortelle laskeudutaan betonista ramppia myöten noin 50 metrin kuluttua maantien oikealta puolelta.

Vereda da Levada do Norten (Levada do Norten kävelytie) opaste maalattuna betoniseinään.
Vereda da Levada do Norten (Levada do Norten kävelytie) opaste maalattuna betoniseinään.
Kaunis vanha silta ylärinteessä.
Kaunis vanha silta ylärinteessä.

Kävellään Levada do Nortea, joka kiertää pienen jokilaakson rinteessä. Levada ylittää joen kivisiltaa myöten ja sillan vasemmalla puolella näkyy toinen kaunis silta, jonka alitse joki virtaa. Jättiruoko arundo donax on vallannut arviolta viisi metrisellä tiheällä kasvustollaan koko laakson reunan.

Jatkettaessa reitillä kuljetaan asutusalueilla. Vuonna 2023 joulukuussa paikallisia ihmisiä oli seurustelemassa levadan varrella ja pieni kissanpentu leikki levadan varrella. Kissoja kohtasi tällä reitillä muutenkin melko usein mutta myöskin koiria, jotka välillä haukkuivat aidatuista pihoista kulkijan ”pataluhaksi”. Vartiointi toimi 🙂

Norten varrella viljellään ajoittain perunaa ja muita hyötykasveja. Eteen tulee myös jättitaaroja suurine lehtineen.

Maisema joenuomaan alarinteessä.
Maisema joenuomaan alarinteessä.

Pienen laakson kiertämisen jälkeen ollaan Marinheiran asutusalueella. Saavutaan kohtaan, jossa levada alittaa kapean Traverssa da Marinheira tien ja ennen risteystä rinteessä oli kuvauksellinen hylätty talo, jonka luonto oli jo alkanut ottaa valtaansa. Madeiralla näkee erinomaisesti kuinka ihminen vain lainaa luonnolta elintilaa. Kun hän jättää lainaamansa tarpeettomana ja vaille huomiota, luonto ottaa omansa takaisin.

Luonto on alkanut ottamaan valtaan raunioituneen kivitalon Levada do Nortella Estreito de Câmara de Lobosissa.
Luonto on alkanut ottamaan valtaan raunioituneen kivitalon Levada do Nortella Estreito de Câmara de Lobosissa.
Portaiden pesu käynnissä joulun alla pinkin talon edustalla Levada do Norten varrella.
Portaiden pesu käynnissä joulun alla pinkin talon edustalla Levada do Norten varrella.

Joulukuussa madeiralaiset aloittavat juhlavalmistelut jo kuun alkupuolella. Kausivaloja ilmestyy taloihin ja usein ne ovat vilkkuvia ja välkkyviä. Myös siivousta harrastetaan luonnollisesti, kun paikat on saatava kuntoon. Vuonna 2023 erään talon kuistin rappusilla oli pesuoperaatio ja talon asukas antoi luvan ottaa kuvan. Hän myös kutsui kotiinsa katsomaan mutta valitettavasti aika ei antanut myöten.

Madeiralaiset ovat luonteeltaan pidättyväisiä mutta myös hyvin vieraanvaraisia, jos heille on ystävällinen ja kohtelias. Keskusteleminen käy luonnollisesti helpommin, jos osaa kieltä tai edes vaikka espanjaa tai ranskaa. Itse en osaa valitettavasti kumpaakaan mutta pari sanaa portugalia, joilla aloittaa.

Ollaan kuljettu Marinheiran asutusalueella Estreito de Câmara de Lobosissa ja saavutaan Ladeira da Marinheira nimiselle maantielle, jonka Levada do Norte alittaa. Tien jälkeen reitti alkaa kaartamaan vasemmalle kohti seuraavaa hieman suurempaa laaksoa, jonka yläpuolisilla rinteillä on Castelejo niminen kylä. Tämän laakson pohjukka on kaksi haarainen aivan kuten Ribeira da Caixan laakso aiemmin tällä reitillä.

Lyhtyaulio abutilon megapotamicum

Lähdettäessä liikkeelle levadan vasemmalla puolella kasvoi vuonna 2023 suuri pensasmainen lyhtymäisin tulipunaisin kukin kukkiva lyhtyaulio. Kukan nimi viittaa kuvaavasti kukkien muotoon, jotka ovat kuin japanilaisia paperilyhtyjä kirkkaan punaisin värein.

Itse jonkin verran puutarhailusta innostuneena ihmisenä kukinnot toivat mieleen verenpisarat Fuchsia tai särkyneen sydämen Lamprocapnos spectabilis. Vaatimattomat tutkimukseni Googlen kuvahaussa johdattivat lyhtyaulioon, joka oli minulle outo ennestään.

Valtaisa lyhtyauliopensas (abutilon megapotamicum) kukkii kirkkaan punaisin kukin Levada do Norten varrella.
Valtaisa lyhtyauliopensas (abutilon megapotamicum) kukkii kirkkaan punaisin kukin Levada do Norten varrella.
Lyhtyaulion (abutilon megapotamicum) kukintoja Madeiralla Levada do Nortella.
Lyhtyaulion (abutilon megapotamicum) kukintoja Madeiralla Levada do Nortella.
Kissa nauttii Madeiran lempeästä auringosta.
Kissa nauttii Madeiran lempeästä auringosta.

Tällä alueella maatalous on pääelinkeino ja voitkin nähdä reitillä viljelijöitä hoitamassa viininviljelyksiään. Matkoillani arvokkaimpia elämyksiä ovat, kun saa kokea kohteen luonnollista ja jokapäiväistä elämää.

Matkalla laakson pohjukkaan maasto alkaa muuttua asutuksen harvennuttua hieman metsäisemmäksi. Levadalla on vajaan metrin leveä betonireuna, jossa kävellään sekä katuvalot, joten tämä reitti on toki käveltävissä myös pimeällä.

Ensimmäisessä laaksonhaaran pohjukassa odottaa metallista valmistettu silta yli joenuoman.

Joenuoman ylittävä metallinen silta Levada do Nortella.
Joenuoman ylittävä metallinen silta Levada do Nortella.
Suuri laakeripuu kurottaa oksiaan Levada do Norten ylle.
Suuri laakeripuu kurottaa oksiaan Levada do Norten ylle.

Reitillä jatketaan laakson pohjukan sillalta hieman rotkoisessa maisemassa mutta reittiä suojaa vahva rautaputkesta tehty suojakaide. Korkean rinteen päällä kasvaa iso laakeripuu. Edettäessä rotkoisessa rinteessä vasemmalla alkaa levadaa reunustaa kivetty penger, joka jatkuu kunnes käännytään vasemmalle kohti asutuksen alkamista.

Asutuksen alkaessa rinteessä kulkee kapea kulkutie, joka saapuessaan ylärinteestä jatkuu alas porrastettuna kävelytienä. Joulukuussa 2023 kylän asukas istui nauttien alkuillan auringosta kahden kissan kanssa. tästä jatketaan matkaa edelleen Levada do Nortea seuraten kohti seuraavaa laakson haaraa.

Levada do Nortella rotkomaisemassa.
Levada do Nortella rotkomaisemassa.
Suunnataan kohti laakson toista pohjukkaa, jossa viinitarha on katettu.
Suunnataan kohti laakson toista pohjukkaa, jossa viinitarha on katettu.

Laakson avarat maisemat avautuvat  hienosti ja laakson pohjukassa on odotettavissa taas metallista tehty silta. Laakson alueella viljellään luultavasti ahkerasti sillä maisemassa on paljon peltoalueita. Luonnollisesti alueelta löytyy myös yksi viinirypäletarha, joka oli vuonna 2023 suojattu peitteellä.

Toisella puolella laaksoa kävellään aluksi peltojen vieressä. Laakson toiselta puoleltakin näkyvä betonimuuri reunustaa levadaa vasemmalla. Muurin jälkeen siirrytään metsäisempään maastoon.

Laakson toisella puolella oleva betoninen muuri ja viljelmiä.
Laakson toisella puolella oleva betoninen muuri ja viljelmiä.

Kastanjapuumetsän siimeksessä on viinitarha, jonka yhteydessä oli hieno tumman sinisellä maalattu talo hieman ennen kuin saavutaan maantielle. Tien nimi on Caminho do Calhas ja tästä jatketaan kohti Covãoa, joka on kylä mistä Levada do Norte aloittaa matkan koko saaren halki pohjoiseen Seixalin laaksoon.

Saavutaan Caminho do Calhas nimiselle tielle.
Saavutaan Caminho do Calhas nimiselle tielle.

Jatketaan Levada do Nortea Estreito de Câmara de Lobosin alueella kohti tämän massiivisen levadan alkukohtaa Covãossa.