Curral das Freiras

Nunnien laakso?

Curral das Freiras on suomennettuna nunnien aitaus, haka tai karsina. Madeiralla matkanneet tuntevat kuitenkin paikan nimellä Nunnalaakso. Vanha tarina kertoo, että vuonna 1566 merirosvot hyökkäsivät Funchalin kaupunkiin ja jotkut Santa Claran luostarin nunnat alkoivat suunnitella nihin paeta lähestyvää uhkaa. Paikalleen jäämisen sijaan he päättivät etsiä suojaa laaksosta Câmara de Lobosiin kuuluvasta laaksosta, joka on saanut nimekseen Curral das Freiras eli Nunnalaakso. Teoriasta on kuitenkin vallalla myös ristiriitaa ja tarinat merirosvoista eivät ole täysin vedenpitävästi faktoja. Tarinoihin on saattanut ajan kuluessa liittyä myös romantisoituja vivahteita. Voi hyvinkin olla, että alueen hallitsijan João Goncalves Zarcon toimien johdosta näistä maista tuli Santa Claran luostarin nunnien omaisuutta (vuosina 1492–1497). (lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Curral_das_Freiras). Mene ja tiedä…

Geologia

Itse laakson uskottiin pitkään muodostuneen Madeiran saaren tuliperäisestä toiminnasta ja sen olleen hiipunut tulivuoren kraateri. Uudempi teoria tälle valtavalle vuoriston ympäröivälle padalle on, että sen on muodostanut massiivisen eroosion kautta. Kaksi teoriaa on vallalla ja on näin ei tieteellisesti sivistyneenä kävelijänä vaikea kertoa koko totuutta tästäkään asiasta. Joka tapauksessa vallalla oleva käsitys on, että laakso on muodostunut eroosion kautta eikä suinkaan kyseessä ole saaren keskellä oleva tulivuoren kraatteri.

Kyseessä on siis hyvin kiistanalainen paikka Madeiralla, jos etsii kuumeisesti tietoa paikan menneisyydestä geologisessa ja historiallisessa merkityksessä. Näin patikoinnin merkityksessä riittää, että alue on uskomattoman jylhä ja upea kohde kävelemisen harjoittamiseen Madeiralla. Reittejäkin on tarjolla todella suuri määrä ja näillä sivustoilla esitellään niistä tällä hetkellä yksi. Levada do Curral, joka kuljettaa vettä laaksosta Funchalin rinteille mutta myös osakseen Socorridosin vesivoimalan käyttöön.

Patikointi Nunnalaaksossa

Tästä syrjäisestä paikasta kuljettiin ennen teiden valmistumista Levada do Curralia pitkin. Levada on edelleen olemassa mutta edelleen vuonna 2023 reitti on erittäin huonossa kunnossa ja vailla kunnostusta, joten reittiä ei voi turvallisesti kulkea Funchaliin. Levada do Curralin ohella tältä alueelta löytyy kuitenkin useita muitakin vaellusreittejä ja ulkoilumahdollisuuksia, joita seuraamalla saa nauttia tämän erityislaatuisen paikan upeista maisemista.

Igreja paroquial de Nossa Senhora do Livramento - Curral das Freirasin kirkko.
Igreja paroquial de Nossa Senhora do Livramento - Curral das Freirasin kirkko.

Nossa Senhora do Livramento do Curral das Freirasin seurakunta perustettiin kuningatar D. Maria I:n toimesta 17. maaliskuuta 1790, jolloin se erotettiin Santo Antónion seurakunnasta. Nykyinen kirkko on rakennettu 1800-luvun alkuvuosina, ja sitä on parannettu huomattavasti vuosina 1917 ja 1918. Curral das Freirasin seurakunta on kuulunut Câmara de Lobosin kuntaan perustamisvuodesta 1835 lähtien.

Seurakunta-arkisto poltettiin valitettavasti vuonna 1925, ja tämän seurakunnan vanhat asiakirjat olivat kadonneet.

Lähde: Madeiran paikalliskirjaston arkisto

Kävelyreittejä ja nähtävää Curral das Freirasin lähistöllä

1. Curralin levadalle

Curral das Freirasin jyrkkäseinämäisen laakson itäistä rinnettä virtaa Levada do Curral, jota seuraamalla pääsee kävellen Funchaliin täältä vuoriston syövereistä.

2. Curralin laaksossa

Levada do Curralin toinen osuus aloitetaan vaarallisella osuudella, josta on suora rotko heti polun vierestä oikealla.

3. Galinhasista Poion kylään

Galinhasin kylän kohdalta Levada do Curralia seuraamalla Fajã da Poio autiokylään Socorridosin laaksossa.

1. Curralin levadalla Nunnalaaksossa 2023

Vuonna 2023 Curralin levada eli Levada do Curral alkaen Nunnalaaksosta (Curral das Freiras) oli jo erittäin huonokuntoinen.

2. Levada Curral Nunnalaaksossa 2023

Jatketaan matkaa Levada Curralilla Nunnalaaksossa risukkoisessa ja paikoin hankalassakin maastossa.

3. Curralin levadalla 2023

Curralin levadalla jatketaan vielä matkaa ennen kuin saavutetaan liian vaarallinen rotko-osuus Levada do Curralilla.