1. Curralin levadalla Nunnalaaksossa 2023

Viimeksi reitillä 13.12.2023, klo 12.37

Curralin levadalla vuonna 2023

Nunnalaaksossa (Curral das Freiras) vuonna 2023 ja kohteena Curralin levadan haastava reitti osoittautui kulkukelvottomaksi melko pian risukkoisen maaston ja maanvyörymien ansiosta. Mielessä vuoden 2008 vehreät maastot lähdin kulkemaan levadaa Nunnien laaksosta. Reitin kuvauksen kuvissa on myös vuoden 2008 kuvia, jotta voit verrata paikkoja vuosien välillä.

HUOM! Levada do Curral on ollut vuosikausia vailla huolenpitoa ja luonto (maanvyörymät ja kasvillisuus) on ottanut valtaansa reitin, joten se on tällä hetkellä kulkukelvoton suurimmaksi osaksi matkaa! Reitille EI TULE LÄHTEÄ, sillä se ei ole turvallinen.

Vanha investointitaulu Levada do Currallin korjauksista.
Vanha investointitaulu Levada do Currallin korjauksista.

Alkuosuus Curral das Freirasin tieltä alkaen oli kohtalaisessa kunnossa ja polun vieressä oli jopa uudehkot suojakaiteet asennettuna. Ne oli luultavasti rakennettu kunnostusprojektissa vuosien 2008 ja 2023 välillä (infotaulu). Reitille lähdettäessä oli infotaulu levadan kunnostustöistä ja kustannusarvio projektista.

Ilmassa kulkevan vesijohdon sihisevä vettä vuotava ääni seurana lähdettiin kulkemaan levadaa. Vesiputken liitos oli päässyt löystymään ja muutaman kymmenen metrin korkeudessa oleva johto vuoti vettä. Valitettavasti letkusta ei ole kuvaa mutta se leijui kymmenien metrien korkeudessa vuotaen vettä maastoon.

Levada do Curralille joulukuussa 2023.
Levada do Curralille joulukuussa 2023.

Kun liikutaan maaseudulla, kaikenlaisia kotieläimiä ja lemmikkejä tulee eteen tuon tuosta Madeiran levadoilla. Myös Levada do Curralilla voi nähdä maatalojen ja viljelysten ohella karjaeläimiä ja kotieläimiä. Vuonna 2023 kissa jahtasi hiirtä sinnikkäästi levadan kuivassa vesikourussa.

Miltei heti alun jälkeen Levada do Curralilla levadan oikealla puolella oli musta vuohi levadan alapuolella omassa karsinassaan. Vaihdoimme kuulumiset sujuvasti vuohen omalla kielellä ja sillä tuntui olevan kovasti asiaa. Pian sen jälkeen ryhmä ankkoja tepasteli levadan alapuolisessa maastossa.

Levada kaartaa vasemmalle ja saavutaan ensimmäiseen pieneen laakson tapaiseen ja sen pohjukassa näkyy jo vuodelta 2008 tuttu kastanjapuu. Ympäristössä on runsaasti kasvillisuutta. Levada do Curralille on rakennettu suojakaiteet ja ne näyttävät kohtalaisen uusilta.

Lähellä laakson pohjukkaa polku muuttuu hieman hankalammaksi kulkea pienien maanvyörymien ansiosta ja suojakaiteet ovat kaatuneet vinoon laakson pohjaa kohti. Laakson pohjukassa piti olla varovainen sillä eteneminen ei ollut erityisen helppoa maanvyörymien ansiosta.

Vuonna 2008 kävelin tämän reitin lokakuussa, jolloin kastanjapuut olivat vihreänä lehdistä. Eron näkee selkeästi vertaamalla vanhoja ja uudempia kuvia vuodelta 2023, jolloin oli joulukuun alku ja kastanjapuut olivat kuivana lehdistä. Jos siis aikoo suunnata esimerkiksi Curral das Freirasiin ja nauttii luonnon vehreydestä, joulukuu on huonompi aika lähteä matkalle, kuin lokakuu.

Levada do Curralin alku vuonna 2023.
Levada do Curralin alku vuonna 2023.
Levada do Curralin alku vuonna 2008.
Levada do Curralin alku vuonna 2008.
Levada do Curralin ensimmäinen laaksonhaara vuonna 2023.
Levada do Curralin ensimmäinen laaksonhaara vuonna 2023.
Levada do Curralin ensimmäinen laaksonhaara vuonna 2008.
Levada do Curralin ensimmäinen laaksonhaara vuonna 2008.
Kallionseinämän reunustaman kohdan jälkeinen kivikkoinen kohta reitillä vuonna 2023.
Kallionseinämän reunustaman kohdan jälkeinen kivikkoinen kohta reitillä vuonna 2023.

Toisella puolella laaksoa jatketaan matkaa pieneen kastanjapuumetsään, jossa joulukuussa kuivuneet lehdet kahisivat askeleiden alla. Eteneminen oli kuitenkin kohtalaisen vaivatonta, kunnes saavuttiin kohtaan, jossa kallio reunustaa vasemmalla puolella kuivaa levadaa.

Rautaputkesta rakennettu suojakaide suojasi kulkemista vasemmalla mutta kallion jälkeen se päättyi ja polun päällä oli irtonaisia kivenlohkareita. Polun oikealla puolella odotti muutaman metrin suora pudotus maastoon. Kohdassa tuli edetä todella varoen. Hankalan kohdan jälkeen jatkui kivikkoinen maasto kastanjametsässä.

Samalla kohdilla levadan reunavalli oli murskaantunut kaiketi kivivyörymän seurauksena.

Avoimet maisemat alkavat metsäisen osuuden jälkeen mutta levada kasvaa kauttaaltaan käenkaalta ja muita viherkasveja. Oikealla puolella rotko syvenee kallionseinämän reunustaessa reittiä vasemmalla.

Suojana tällä kohdalla on vuonna 2023 vaurioitunut ja ruostunut rautalangasta rakennettu suoja-aita, johon ei todellakaan voi luottaa. Yksi suoja-aidan tolpista oli irronnut betonisesta levadan reunuksesta ja roikkui ilmassa.

Vertikaalin osuuden keskivaiheilla suoja-aidan rautatanko vaihtui ohueen rautalankaan, joka oli vain esteettinen elementti polun varrella. Kuljettava polku oli kuitenkin tasainen ja mukava kävellä ja maisemat olivat avaria laaksomaisemia Nunnalaaksoa ympäröivään vuoristoon ja asutukseen.

Maisemia ei tullut mieleenkään katsella kävellessä vaan aina täytyi pysähtyä ihailemaan upeita panoraamamaisemia laaksoon.

Ruostuneen suojakaiteen pylväs on irronnut betonireunuksesta vuonna 2023.
Ruostuneen suojakaiteen pylväs on irronnut betonireunuksesta vuonna 2023.

Viimeiset silmäykset upeisiin maisemiin ja jatketaan matkaa tältä avoimelta paikalta kallion kulman taakse, jossa kierretään pieni laakso, jossa rautaputkesta rakennettu suoja-aita jatkuu. Tästä voit nähdä, että laakson toisella puolella erittäin jyrkkä rinne laskee heti rautakaiteen toiselta puolelta alas.

Laakson jälkeen reitti kääntyy uudelleen vasemmalle ja kuljetaan lyhyen metsäisen osuuden läpi ja saavutaan seuraavaan laajempaan laakso-osuuteen. Laakson taustalla näkyvät korkeat huiput, joiden rinteet kohoavat pystysuoraan taivasta kohti.

Reitin vasemmalla puolella seuraavassa kalliossa voidaan nähdä erilaista kasvillisuutta. Kallioimarteiden katveessa kasvavat mehikasvit ja tiiviisti kallioa vasten levittäytyvä verkkomaisesti kasvava Välimeren kuppisammal Selaginella denticulata, jota voidaan havaita laajasti levadojen varrella kallioilla ja maaseinämissä.

Kallionimarteita, mehikasveja ja vasemmalla imarteiden alla Välimeren kuppisammal (Selaginella denticulata).
Kallionimarteita, mehikasveja ja vasemmalla imarteiden alla Välimeren kuppisammal (Selaginella denticulata).

Kaarteessa kannattaa katsoa myös alas laaksoon ja toiselle puolelle Curralin laaksoa, jossa porrasmaisten viljelmien yläpuolella on mielenkiintoinen maatalo. Levada on tässä kohdassa helppo kävellä ja hyvässä kunnossa. Vasemmalle kaarrettaessa saadaan pian näkyviin myös laakson pohjukka ja korkeat vuoret.

Maisema laaksonhaaran pohjukkaan.
Maisema laaksonhaaran pohjukkaan.
Kallioinen rinne Levada do Curralilla.
Kallioinen rinne Levada do Curralilla.

Tämän laakson haaran perälle saavuttaessa kuljettavalta levadan reunavallilta on kallioinen rinne alas laakson haaran pohjalle. Suojakaiteita ei ole, joten on noudatettava varovaisuutta, joskin rinne on melko loiva.

Pohjukkaan saavuttaessa vesi virtaa irtonaisten kivien välistä alas kalliolle ja solisten alas laaksoa. Irtonaisien kivien päällä sai myös olla varovainen, ettei lipsahda. Toisella puolella reitti jatkuu rautaputkesta rakennetun suoja-aidan turvin. Polku on hieman heinikkoinen.

Kierretään laaksossa oleva kumpare ja saavutaan toiseen laakson pohjukkaan, jossa polulla on irtonaisia kivenlohkareita. Itse joutui ohittamaan paikan hieman ylempää, jotta pääsi turvallisesti ohi. Jatketaan levadalla eteenpäin takaisin Nunnalaakson suuntaan.

Jatketaan matkaa seuraamalla Levada do Curralia vuonna 2023.