2. 25 Fontes levada Ribeira Granden laaksossa

Viimeksi reitillä 20.4.2023, klo 22.59

Levada das 25 Fontes Ribeira Granden laaksossa

Rabaçalissa Ribeira Granden laakson kuuluisin nähtävyys on Riscon suuret vesiputoukset ja täällä virtaa myös 25 lähteen levada, jolta saat aivan uutta perspektiiviä Riscon vesiputouksille. Puhun Riscon vesiputouksista monikossa, sillä vähänkin Rabacalin maastoa tunteva tietää, että Ribeira Granden joki putoaa kaikkiaan kolmessa portaassa ennen kuin virtaa sulavasti alhaalla Ribeira Granden laakson pohjalla yhtyäkseen Ribeira da Janela jokeen alempana. Kuuluisin osa putouksista on keskimmäinen, jonka äärelle vaelletaan tunnetusti Levada do Riscoa seuraamalla mutta Levada das 25 Fontes reitiltä voit päästä ihailemaan myös putouksien alinta osaa. Tällä osuudella kierretään Ribeira Granden laakso.

Suoja-aita antaa turvaa 25 lähteen levadalla.
Suoja-aita antaa turvaa 25 lähteen levadalla.

Lähdetään nyt jatkamaan hienoa vaellusta Levada do Riscolle haarautuvan polun risteyksestä seuraamalla eteenpäin 25 lähteen levadaa. Ribeira Grande on Janela joen haarajoki ja 25 lähteen levadan vaellus alkaa Alecrim-joen uomalta ja kulkee kohti Ribeira Granden laaksoa. Janelan joki, johon Ribeira Granden joki liittyy, virtaa aina Madeiran länsirannikolla sijaitsevaan Ribeira da Janelan kylään asti. Monet ovat saattaneet kuulla kylän mainittavan puhuttaessa Levada da Ribeira da Janelasta, jota muistaakseni olen joskus kuullut kuvaillun puutarhalevada nimityksellä. Edellä mainittu on kuitenkin jo eri tarina enkä lähde tuota tarkemmin tässä puimaan.

Betoninen rakennelma levadalla ja vesiputki rinteessä.
Betoninen rakennelma levadalla ja vesiputki rinteessä.

Madeirankurjenpolvi Geranium maderense

Madeirankurjenpolvi on harvinainen kukka Madeiralla ja esiintyy laurisilvametsien korkeammilla alueilla.Kuvan kukkaa tutkin pitkään ja päädyin että vanhassa kuvassa on mahdollisesti tämä kukka kukkimassa 25 lähteen levadan varrella.

On paljon mahdollista, että kuvan kukka on saarella yleisemmin esiintyvä geranium palmatum, joka on hyvin samannäköinen, kuin Geranium maderense. Joka tapauksessa molemmat esiintyvät Madeiralla ja ovat endeemisiä lajikkeita saarella.

Madeirankurjenpolvi (Geranium maderense) on Madeiralla erittäin uhanalainen laji.
Madeirankurjenpolvi (Geranium maderense) on Madeiralla erittäin uhanalainen laji.

Puustossa vallitsevana puulajina on Rabaçalin alueella niin ominainen jättiläiskanerva mutta ajoittain kasvaa myös melko massiivisia laakeripuita.

Riscon vesiputoukset

Avoimella paikalla näkymä Ribeira Granden laakson pohjoisosaan on huikaiseva. Oman ainutlaatuisen lisänsä tuovat luonnollisesti Riscon putoukset, jotka näkyvät vaaleina laakson keskellä. Mielenkiintoista näkymässä on se, että useat vähemmän alueeseen tutustuneet saattavat luulla, että edessä näkyvä komea vesiputous on sama putous, mihin Levada do Risco meidät johdattaisi. Ribeira Grande -joen vedet laskeutuvat kuitenkin kolmessa vesiputouksessa ylhäältä Paúl da Serrasta ja edessä näkyvä komea vesiputous on alimmainen putouksista. Levada do Risco kulkee taas Riscon putouksen keskimmäiselle putoukselle ja sen näköalapaikalle.

Madeiran kuuluisa Riscon vesiputous ei suinkaan ole ”vain yksi vesiputous” vaan kokonaiset kolme vesiporrasta alas laakson rinnettä. Näiden vesiportaiden kautta Ribeira Grande -joen vesi syöksyy kuohuten alas satoja metrejä Paúl da Serran tasangolta Ribeira Granden laakson pohjalle liittyäkseen edelleen myöhemmin mahtavaan Janelan jokeen.

Ribeira Granden laakson pohjukka ja Riscon vesiputoukset.
Ribeira Granden laakson pohjukka ja Riscon vesiputoukset.
Riscon putoukset kuvassa.
Riscon putoukset kuvassa.

Matka jatkuu ja pian levada häviää polun vierestä ja kävellään alas portaita kohti Ribeira Grande -joen uomaa. Polun oikealla puolella pystysuora kallio reunustaa reittiä. Laskeudutaan alas Ribeira Grande -joelle, josta löytyy betonista rakennettu silta, joka ylittää joen. Sillalta saadaan ihailla joen uomaa.

Suoja-aita polulla ja suuri laakeripuu levadan vieressä.
Suoja-aita polulla ja suuri laakeripuu levadan vieressä.
Ribeira Granden maisema sillalta alajuoksulle päin.
Ribeira Granden maisema sillalta alajuoksulle päin.

Toisella puolella siltaa noustaan kivistä rakennettuja rappuja takaisin ylös rinnettä joen takaa. Portaiden yläpäässä on 25 lähteen levadan varressa rakennus, joka näkyi laakson toisella puolella reitille.

Tarkkaavainen kulkija voi löytää rakennuksen ympäristöstä pienemmän levadan, joka yhtyy 25 lähteen levadaan. Levadan viertä seuraamalla päästään polulle, joka johtaa Riscon alimmalle vesiputoukselle mistä aiemmin mainitsin tämän osuuden alussa. Itselleni on mysteeri, kuinka Levada das 25 Fontesin vesi päätyy tästä kohdasta Ribeira Grande-joen toiselle puolelle. Käytännössähän polku laskeutuu alas joen uomaan ja taas ylös rakennukselle. Joka tapauksessa voit käydä tästä katsomassa Riscon alinta vesiputousta ja palata 25 lähteen levadalle jatkaaksesi matkaa kohti levadan alkulähdettä.

Portaat ylös rakennukselle levadan varressa.
Portaat ylös rakennukselle levadan varressa.

Ribeira Granden laakson läntinen rinne avautuu edessä ja Levada das 25 Fontes kulkee rinnettä myötäillen kohti Ribeira da Janelan laaksoa. Tällä osuudella saadaan nauttia erityisen vaikuttavaa maastoa. Jättiläiskanervat järjestävät olemassaolon runsaudella erityisen kuvauksellisia kohtia, joissa puiden rungot ympäröivät reitin muodostaen erityislaatuisia puutunneleita reitille. Levadan reunavalleilla kasvavat sammaleet nauttien levadan kosteasta elintilasta. Yhdessä vihreä, okran punainen maa ja ruskeat jättiläiskanervien sammaleiset rungot luovat maalauksellista maastoa, joka saa kulkijan jos toisenkin ihastuksen valtaan.

Jättiläiskanervat luovat Levada das 25 Fontesilla maalauksellisen maiseman.
Jättiläiskanervat luovat Levada das 25 Fontesilla maalauksellisen maiseman.

Saavuttaessa Ribeira Granden laakson rinteen päähän reitti kääntyy oikealle ja vasemmalle rinteeseen haarautuu kivikkoinen polku. Kyseessä on toinen yhdyspolku alempana virtaavalle Levada Rocha Vermelhalle.

Reitillä 25 lähteen putouksille jatketaan matkaa noin 970 metrin korkeudessa Ribeira da Janelan laakson rinteellä.

Yhdyspolku Levada Rocha Vermelhalle Levada das 25 Fontesilta.
Yhdyspolku Levada Rocha Vermelhalle Levada das 25 Fontesilta.

Jatketaan Levada das 25 Fontes levadalla kohti 25 Fontes vesiputousta ja levadan alkulähdettä.