2. Vermelha levadaa Seixalin tunnelille

Viimeksi reitillä 16.4.2023, klo 13.02

Rocha Vermelha levada Rabaçalissa

Rocha Vermelha levada on kuljettanut seikkailijan Calhetan rinteiltä tunnelin kautta Ribeira da Janela -joen reunalle Rabaçalissa. Tällä osuudella levadalta saadaan hienoja näkymiä Ribeira Granden ja Ribeira da Janelan laaksoon. Reitti alkaa melko pelottavalla ja vaarallisellakin osuudella, kun polulta on pystysuora rotko Janela-joen kivikkoiseen uomaan. Ole varovainen eteenkin tällä osuudella. Muuten reitti on oman arvioni mukaan huolelliselle kulkijalle helppo kulkea ja saadaan nauttia maisemien lisäksi kauniista Rabaçalin luonnosta. Kävelyosuus päätetään Levada do Seixalin Paúl da Serran alittavan, noin 3 kilometriä pitkän, tunnelin suuaukolle.

Saavutaan reitillä Rabacalin puolelle harjanteen alittavasta 1,7 kilometriä pitkästä tunnelista ja eteen avautuu laaja maisema Ribeira da Janelan joen uurtamaan kerrassaan upeaan laaksoon. Maisemia ihaillessa tulee kuitenkin ottaa huomioon 100 metriä syvä rotko laakson pohjalle, joka vaanii heti polun vieressä.

Edessä olevassa maisemassa näkyy myös Levada do Rocha Vermelha viivana laakson rinteessä. Maiseman taustalla näkyy massiivinen 1300 metriä korkea vuorenrinne, jonka päällä on Paúl da Serran tasanko. Kuten sanottua reitti kulkee rotkon partaalla ensimmäiset osuutensa Rabaçalissa. Usein rinteessä kasvavat risukot suojaavat rotkoa ja se tekee kulkemisesta turvallisemman tuntuista. Kulkiessa kannattaa kuitenkin olla varovainen. Turvallisuuden tunnetta ravistelee hieman kulkemamme levadan betoninen reuna, joka tuntuu viettävän rotkoon päin. Ahdistusta helpottaa toisaalta hieman rotkon reunassa kasvava kanervikko ja muu kasvillisuus.

Levada do Rocha Vermelhan tunnelista astutaan Rabacalin maisemiin.
Levada do Rocha Vermelhan tunnelista astutaan Rabacalin maisemiin.

Parin minuutin kuluttua saavutaan lyhyen tunnelin suulle ja alitetaan se hyvin nopeasti sillä se on vain kymmenisen metriä pitkä. Reitillä kuljetaan Rabacalissa Casa do Abrigon alapuolella. Kuljettaessa oikealla puolella rinteen päällä jossain on Rabacalin ylemmät levadat Levada 25 Fontes ja Levada do Risco.

Reitti suuntaa jatkuvasti loivasti oikealle kohti Ribeira Granden laakson pohjukkaa. Ribeira da Janela -joki muuttuu tässä vaiheessa Ribeira Grande -joeksi ja reitti kulkee nyt sen alajuoksulla. Ribeira Grande joki saattaa olla tuttu Riscon putouksesta, joka sijaitsee tämän laakson pohjukassa. Kuljetaan reitillä laaksoa ”ylös” ja vähitellen maisema Ribeira Granden laakson pohjukkaan alkaa matkan aikana avautua. Laakson pohjalla oleva joenuoma on kivikkoinen ja Levada Rocha Vermelha kulkee tässä vaiheessa sen eteläpuolella. Näkyviin tulee pian myös silta ja betoniset rakennelmat, josta levada ylittää Ribeira Granden joen.

Lyhyemmän tunnelin suuaukko Vermelhan tunnelin jälkeen.
Lyhyemmän tunnelin suuaukko Vermelhan tunnelin jälkeen.

Yhdyspolku 25 lähteen levadalle

Reitillä Levada Rocha Vermelha jatkaa matkaansa joenuomaa. Kävellen joki ylitetään kuitenkin jo tässä vaiheessa eli haaraudutaan levadalta vasemmalle kohti joen ylittävää siltaa. Ennen siltaa polulta haarautuu yhdyspolku oikealle rinteeseen. Polkua seuraamalla voidaan päästä ylempänä virtaavalle Levada 25 Fontesille.

Tässä yhteydessä on mainittava, että luultavasti useat Levada Rocha Vermelhalle hakeutuva haluaa ohittaa hankalan Levada Rocha Vermelhan tunnelin ja tunnelin jälkeisen huimaavan paikan. Ohittaminen onnistuu hyvin kulkemalla Rabacalin puolelle Levada das 25 Fontes -levadalla olevaa Calhetan tunnelia ja haarautumalla levadalta yhdyspolulle, joka johtaa tähän kohtaan Levada Rocha Vermelhalla.

Polku haarautuu Levada das 25 Fontesille Levada do Rocha Vermelhalta.
Polku haarautuu Levada das 25 Fontesille Levada do Rocha Vermelhalta.
Alas haarautuvaa polkua pääsee joenuomalle. Liitytään takaisin Levada do Rocha Vermelhan viereen.
Alas haarautuvaa polkua pääsee joenuomalle. Liitytään takaisin Levada do Rocha Vermelhan viereen.

Jatketaan Levada Rocha Vermelhan reitillä kohti Ribeira Granden ylittävää pientä siltaa. Vuonna 2008 silta oli päällystetty betonilla ja sitä reunustivat melko ruostuneet rautalanka-aidat. Luultavasti sittemmin silta on ehostettu. Joen yläjuoksulla voidaan nähdä Levada Rocha Vermelhan rakennelmia.

Sillan toisella puolella polku nousee ylös takaisin Levada Rocha Vermelhalle. Risteyksestä voit kulkea myös oikealla ja vierailla katsomassa Levada Rocha Vermelhan rakennelmia ylempänä joenuomalla. Madeiran levadoilla on usein rakennettu mitä mielenkiintoisimpia porrastuksia, joista vesi putoaa alas ja altaita sekä ritilöitä, joiden tarkoituksena on luultavimmin keräillä vedestä erilaisia ylimääräisiä roskia, lehtiä ja muita ylimääräisiä partikkeleita.

Jatketaan matkaa seuraamalla levadaa Ribeira Grande -joen viertä. Kuljetaan nyt laakson toista puolta takaisin Ribeira da Janelan laaksoa kohti. Muutaman minuutin kuluttua kannattaa seurailla maisemaa takaisin päin kohti Ribeira Granden laakson pohjukkaa, jossa alkaa näkyä Riscon putousten jyrkät kallionseinämät tummana jyrkänteenä laakson päässä.

Levada do Rocha Vermelhan betonisia rakennelmia.
Levada do Rocha Vermelhan betonisia rakennelmia.

Ribeira Granden joen ylittävältä sillalta 10 minuutin kuluttua ollaan taas Ribeira da Janelan laaksossa ja jatketaan reitillä seuraten laakson reunaa. Kierrettävänä on kuitenkin taas uusi laakson haara ja miltei heti kaarretaankin jo seuraavan haarautuvan laakson alueelle ja alhaalla vasemmalla näkyy rakennus, joka kaiketi on metsänvartijoiden tai levadahuoltohenkilökunnan käytössä. Vuonna 2008 rakennus oli harmaa ja melko ränsistyneen näköinen. Paljon mahdollista, että rakennus on peruskorjattu ja näyttää nykyisin hyvinkin erilaiselta.

Varastorakennus Levada Rocha Vermelhalla vuonna 2008 ja Ribeira da Janelan kallioinen rinne.
Varastorakennus Levada Rocha Vermelhalla vuonna 2008 ja Ribeira da Janelan kallioinen rinne.
Hortensia kukassa Levada Rocha Vermelhalla.
Hortensia kukassa Levada Rocha Vermelhalla.

Toinen yhdyspolku Vermelhalla

Rakennuksen kohdalla Hortensiat kukkivat levadan vieressä kaunisti ja saavutaan myös paikkaan, josta pienen kallioon kaiverretun onkalon edestä haarautuu toinen yhdyspolku rinteeseen oikealle. Kuten ehkä jo arvaatte tämä vajaa 500 metriä pitkä polku johtaa taas ylempänä virtaavalle Levada das 25 Fontesille.

Kiviportaat haarautuvat levadalta alas rakennukselle. Itse en ole vieraillut paikalla mutta suosittelen tutkimaan paikkoja. Joku vuosi sinne eksyn varmasti itsekin. Maastokartta kertoo, että rakennukselta lähtisi polku alas Janela-joen uomalle mutta kuten mainitsin itse en ole paikalla käynyt.

Levada Rocha Vermelha ja Levada das 25 Fontes -levadalle johtava yhdyspolku.
Levada Rocha Vermelha ja Levada das 25 Fontes -levadalle johtava yhdyspolku.

Jatketaan matkaa Levada da Rocha Vermelhaa seuraten. Reitillä alkaa aivan ihastuttava osuus, jossa on luvassa vehreää sammaleista seinää levadan oikealla puolella ja levadaa seurataan jättiläiskanervien kattamassa tunnelissa. Vesi virtaa levadalla kauniisti ja aukeilla paikoilla saadaan nauttia maisemista Ribeira da Janelan laaksoon. Luonto tuntuu suorastaa ympäröivän ja vihreä energia hyväilee mielen jokaista sopukkaa.

Levada Rocha Vermelhalla kuljetaan nyt lyhyttä Janelan laaksosta haarautuvaa laaksoa kohti sen pohjukkaa. Tämän laaksonhaaran pohjalla virtaa myös joki, joka laskee vettä Ribeira da Janelaan.

Jättiläiskanervat muodostavat reitille vihreän tunnelin.
Jättiläiskanervat muodostavat reitille vihreän tunnelin.
Maisema laaksoon. Levadan varastorakennuksen katto pilkistää kanervikon seasta.
Maisema laaksoon. Levadan varastorakennuksen katto pilkistää kanervikon seasta.

Rocha Vermelhan tunnelilta on kertynyt matkaa hieman yli kilometri, kun saavutaan tämän pienen laaksonhaaran pohjukkaan, jossa odottaa betoninen siltarakennelma, jota myöten Levada Rocha Vermelha ylittää joenuoman. Reitillä kuljetaan levadan päällä betonista valettuja astinlaattoja myöten.

Ennen laakson pohjukkaa maasto on ollut suoranaista satumetsää ja kulkeminen sammaleiden reunustamaa polkua on kuin kulkemista satumetsässä. Paikassa, jossa nyt seistään veden kohiseva ääni valtaa ympäristön, kun yksi merkittävä levada yhdistyy täydentämään Levada Rocha Vermelhan vesimassoja. Sillan toisella puolella on näet tunnelin suuaukko ja se kuuluu Levada do Seixal nimiselle levadalle.

Silta yli joenuoman.
Silta yli joenuoman.

Rocha Vermelha levada ja Levada do Seixalin tunneli

Levada do Seixal sijaitsee pääosin saaren pohjoispuolella ja sen vedet virtaavat Paúl da Serran alitse noin 3 kilometriä pitkää tunnelia pitkin. Jos aiot alittaa Paúl da Serran tunnelissa, kannattaa varautua erittäin hyvin. Valmistaudu kastumiseen, sillä Paúl da Serran pohjavesi suihkuaa alas tunnelin katossa olevista halkeamista. Seixalin tunnelissa joudut useassa kohdassa käytännössä suihkuun ja lisäksi pituutensa puolesta varmasti melkoinen koettelemus.

Seixalin tunnelin edessä on syystä kyltti, joka kertoo tunnelin luonteesta. Itse en ole tunnelia kulkenut mutta voit katsoa oheisen erittäin urheiden vaeltajien YouTube-videon, joka kertoo melko paljon millainen paikka on kyseessä.

Tämä paikka on varmasti erittäin merkityksellinen kohta Levada da Rocha Vermelhan vedentuotantoa ajatellen, sillä edellä mainitun kaltaiset tunnelien valumavedet ovat merkittävä osa Madeiran levadojen vedentuotantoa. Kyseessä on pohjavesi, joka valuu kallion kerrostumien välistä. Lisäksi levada, joka tuo vettä saaren pohjoispuolelta Seixalin rinteiltä. Kerrassaan äärimmäisen mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä paikka.

Levada do Seixal virtaa 3km pitkästä pohjavettä tihkuvasta tunnelista täydentämään Levada da Rocha Vermelhan vesimassoja.

Laakson haaran pohjukassa on upea vesiputous.
Laakson haaran pohjukassa on upea vesiputous.

Seixalin tunneli ei ole suinkaan ainut hieno nähtävyys tässä paikassa vaan hieno yllätys löytyy seuraamalla sillan jälkeen oikealle haarautuvaa pientä vesikourua joenuomassa. Kourua seuraamalla pääset kallioiden syleilyssä kohisevalle kauniille vesiputoukselle parin kymmenen metrin päässä.

Tämän laakson pohjukka on osoittautunut todella ihastuttavaksi paikaksi. Mielenkiintoinen ulottuvuus on myös, että jos pystyisimme seuraamaan vesiputoukselta joenuomaa yläjuoksulle, matka johtaisi lopulta 25 lähteen vesiputoukselle. Tämä joenuoma on siis sama, kuin 25 lähteen putouksilla nähdään.

Tästä palataan kuitenkin takaisin Seixalin tunnelin suuaukolle. On aika jatkaa matkaa seuraten Rocha Vermelha levadaa eteenpäin.

Vesiputous laakson perällä.
Vesiputous laakson perällä.


Levada Rocha Vermelhalla jatketaan tästä myötäillen massiivista, 1300 metriä korkeaa, vuorenseinämää takaisin kohti Ribeira da Janelan joen laaksoa.