25 lähteen vesiputous Rabaçalissa

Viimeksi reitillä 23.4.2023, klo 1.11

25 lähteen vesiputous (Cascata das 25 Fontes)

Rabaçalissa 25 lähteen vesiputouksen nimi vihjaa tämän vettä valuvan seinämän lähteiden määrästä mutta ei ole kuitenkaan tiedossa että seinämässä olisi juurikin 25 lähdettä. Lähteiden määrästä ei kaiketi ole tarkempaa tietoa. Vesiputoukselle käännytään oikealle ennen kivistä siltaa kohdassa jossa vesi kohisee iloisesti alas levadaan porrastetussa kourussa. Noin 10 metrin kuluttua levadalta haarautuvaa polkua ollaan perillä ja edessä avautuu laaja kallionseinämä. Koko kallio tihkuu vettä alla olevaan lampeen. 25 lähteen vesiputous on aloituspisteestä noin 1,5 tunnin päässä aloituspisteestä. Vaellus on ollut kokonaisuudessaan mukava eikä matkalla ole ollut suuremmin huimaavia paikkoja. Vaellus sopii siis kaikille perusvaeltajille hienoksi retkeksi Madeiran luontoon.

25 lähteen vesiputous valuu solkenaan vettä alla olevaan lampeen.
25 lähteen vesiputous valuu solkenaan vettä alla olevaan lampeen.

Kenenkään ei varmasti tarvitse kokea yksinäisyyttä tällä ihastuttavalla paikalla, sillä niin suosittu vierailun kohde 25 lähteen vesiputous on. Usein retkeilijöitä on tungokseen asti ihailemassa tätä raikasta vettä vuotavaa kallion seinämää. Lähteitä on seinämässä useita. Tarina ei kuitenkaan kerro onko lähteitä todellisuudessa 25 vai mikä niiden määrä todellisuudessa on. Kallion seinämät ovat kuitenkin täynnä lähteitä, joiden vesi valuu vuolaasti alla olevaan lampeen. Näyttää kuin koko seinämä olisi täynnä vettä.

Tarina Rabaçalista

Vesiputoukseen ja sen alapuoliseen lampeen liittyy jännittävä kansantaru, jonka mukaan lähteiden alapuolella olevaan lampeen sukeltanut ei koskaan palaa. Tarinan mukaan eräs englantilainen päätti murtaa vanhan uskomuksen paikkaansa pitämättömänä ja pelkkänä legendana. Hän kiipesi vesiputouksen laelle, levitti kätensä ja sukelsi vesiputouksen alla vellovaan veteen. Urheaa kokelasta ei ole sen koommin nähty. Itse en ole vielä rohjennut sukellusta kokeilla vaan olen pitäytynyt ihastelemaan veden virtaa ja kohisevaa vettä. Ehkä se onkin syy, että olen vielä näitä tarinoita sivustoille kirjoittelemassa.

25 lähteen vesiputouksen yläosa.
25 lähteen vesiputouksen yläosa.
Kivirakennelma joen uomassa 25 lähteen putousten alajuoksulla.
Kivirakennelma joen uomassa 25 lähteen putousten alajuoksulla.

Madeiran suosituin vaelluskohde?

Vesi putoaa noin kymmenen metrin korkeudesta vesiputouksena levadaan ja lisäksi koko kallionseinämä tihkuu vettä muodostaen pieniä vettä valuvia kohtia kallion. Alla olevan lammen vesi on vihertävää ja rinteet kasvavat sammalia ja saniaisia, jotka nauttivat kosteista olosuhteista, jotka tällä paikalla vallitsevat. Alueella voit nähdä myös kesyyntyneitä, ihmiseen tottuneita lintuja kuten Madeiranpeippo (Fringilla coelebs maderensis), joka tulee vaikka syömään kädestä sillä se on tottunut anteliaisiin turisteihin tässä paikassa.

Ehkä tämä paikka on liian upea ja siitä on muodostunut liian suosittu. Onko tässä kohteessa turismia jopa liian kanssa. Itse koen tämän paikan ehkä hieman liian suosituksi mutta Madeiralla vaeltavalle tämä on joka tapauksessa ns. pakko nähdä (must) ja 25 lähteen vesiputous Rabaçalissa kannattaa käydä katsomassa ainakin kerran. Luonnon rauhallista tunnelmaa etsivä, kuten minä, saattaa tuntea olonsa epämukavaksi turistipaljouden keskellä. On kuitenkin muistettava, että vaikka ihmisiä vilisee mahdollisesti liiankin kanssa tämä kohde on todellinen luonnon muovaama erityislaatuinen paikka. Kohteen kuuluisuudesta johtuen jatkuvasti useammat ihmiset haluavat kokea 25 lähteen levadan ja sen pääetapin, joka on varmuudella kaikille kävelijöille 25 lähteen vesiputous.

Tästä kannattaa suunnata matka Levada das 25 Fontesin alkulähteelle, jonne suunnataan jatkamalla sillan yli ja edelleen seuraamalla levadaa. Muutoin kannattaa suunnata takaisin samaa reittiä. Nouse matkalla Levada do Riscolle ja käväise katsomassa myös Riscon upea vesiputous.

Madeiranpeippo (Fringilla coelebs maderensis) on yleinen seuralainen Madeiran levadoilla.
Madeiranpeippo (Fringilla coelebs maderensis) on yleinen seuralainen Madeiran levadoilla.

Kiitän teitä, jos olette jaksaneet lueskella tämänkin reittiselostuksen ja toivon, että se on auttanut teitä oman vaellusloman reittisuunnittelussa. Nöyränä tavoitteenani on auttaa vaeltamisesta Madeiralla nauttivia tai haaveilevia omien retkien suunnittelussa. Ajoittain saan todella mukavaa postia sivujen vierailijoilta ja ne lämmittävät aina minun sydäntäni. Olemme saman paratiisin äärellä ja olen aina kiinnostunut kuulemaan kanssavaeltajien kokemuksista Madeiran levadoilta.