5. Santo Antónion rinteillä

Viimeksi reitillä 14.10.2008, klo 17.10

Levada do Curral Santo Antóniossa

Levada do Curralilla saavuttiin Santo Antónion kaupunginosan rinteille Três Pausin asuinalueelle ja jatketaan levadan seuraamista sen päätekohtaan Santo Antóniossa. Kävelyosuus on helppo jaloittelu lähiöympäristössä ja sopii kaikille mukavaksi kävelyreitiksi, jolla pääsee näkemään tavallista Funchalin asuinalueen maisemia.

Ylitetään Estrada Levada do Curral e Castelejo -tie ja aloitetaan seuraamaan Levada do Curralia, joka virtaa tässä vaiheessa laatoituksen alla. Muutaman kymmenen metrin kuluttua saavutaan laakson joenuoman ylittävälle sillalle, joka oli vuonna 2008 ruosteinen. Ylitetään silta ja jatketaan matkaa takaisin päin eukalyptusmetsässä laakson toista puolta. Reitillä, jota voisi kaiketi ennemmin kutsua kävelytieksi, on myös katuvalot, joten reitin kulkeminen hämärässäkin on toki mahdollista.

Funchalin maisemia

Edettäessä levadalla saadaan jatkuvasti enemmän maisemia Funchaliin ja asutusalueet lisääntyvät sitä mukaan mitä syvemmälle Funchalin alueella kävellään. Näkyviin tulee myös tuttuja maamerkkejä Funchalissa, kuten Pico da Cruz ja sen huipulla seisovat mastot.

Levada do Curral on ollut jo pitkään betonilaattojen alla. Levada tulee esiin hetkeksi asutuksen alettua mutta pian se on taas peitettynä. Betonilaattojen yksi tarkoitus on luultavasti suojata levadassa virtaavaa vettä roskilta. Levadojen tarkoitushan Madeiralla on kuljettaa puhdasta vettä maanviljelysten käyttöön mutta myös puhdistamon kautta juomavedeksi.

Avoimella paikalla saadaan näkyviin maisemassa myös Pico da Cruzin kukkula, joka liittyy Madeiran autonomisen saaren sotilaalliseen ja puolustukselliseen toimintaan. Kukkulalla kannattaa vierailla jossain vaiheessa lomaa sillä sieltä on todella upeat näkymät merelle ja amfiteatterimaiseen Funchalin kaupunkiin. Kukkulalla on myös Madeiran puolustukseen liittyvää sotakalustoa nähtävillä. (lähde: Operational.pt)

Maisema Pico da Cruzille Levada do Curralilta.
Maisema Pico da Cruzille Levada do Curralilta.

Ohitetaan asutusalue ja kuljetaan suoraa reittiä, jonka oikealla puolella on banaaniviljelmät. Saavutaan tielle Caminho de Santa Quitéria, jota seuraamalla alaspäin voidaan löytää yhdyspolku Levada dos Piornaisille ja alas Socorridosin laaksoon.

Jos haluat, voit jatkaa seuraamalla edelleen Levada do Curralia eteenpäin. Levada jatkuu noin 800 metriä halki viljelysten ja asutusten Madeira Shopping Center kauppakeskukselle, josta voit etsiä kyydin takaisin aloituspaikkaan Curral das Freirasiin. Jos siis olet sieltä asti kulkenut matkassa mukana.

Kiitän lukijoita mielenkiinnosta tekstejäni ja reittikuvauksiani kohtaan. Teen näitä reittikuvauksia oikeasti sydämestäni sillä Madeiran levadat ovat minulle hyvin rakkaita. Toivon myös, että kuvauksistani on joillekin teistä hyötyä patikointien suunnittelussa. Hyvällä onnella saan joitain ihmisiä kiinnostumaan Madeiran saaren luonnosta ja elämyksistä, joita se tarjoaa.

Tie Levada dos Piornaisin yhdyspolulle.
Tie Levada dos Piornaisin yhdyspolulle.

Levada do Curralin reitti Curral das Freirasista (nunnalaakso) Santo Antonióssa sijaitsevalle Madeira Shopping Center kauppakeskukselle on GaiaGPS-karttapalvelun mukaan kaikkiaan 10,1 kilometrin pituinen vaellus. Vuonna 2008 lähdin reitille 14.10. kello 13.16 ja saavuin Caminho de Santa Quitéria -tielle kello 17.32. 10 kilometrin matkaan kului siis kaikkiaan 4 tuntia 30 minuuttia.

Kuten tämän reittiselostuksen alussa mainitsin, Levada do Curral on ollut jo vuosia erittäin huonossa kunnossa ja suuri osa reitistä on käytännössä hengenvaarallinen, joten tulee ymmärtää missä vaiheessa kulkeminen reitillä muuttuu liian vaaralliseksi. Voi katsella kuvia Levada do Curralista vuonna 2015 Caminheiros anónimos:n artikkelista. Tämä kuvaus olkoon kuitenkin mukavana muistona niille, jotka haluavat virtuaalisesti nautiskella tämän upean levada-reitin tarjonnasta ja millainen se on ollut kävellä.