Casa de Abrigo Nature Spot Cáfe

Viimeksi reitillä 2.3.2008, klo 15.34

Casa de Abrigo ja Nature Spot Cáfe

Suojatalo (Casa de Abrigo) Rabaçalissa oli paikka, jota alueen levadojen rakentajat ja patikoijat ovat käyttäneet kautta aikojen levähdyspaikkana seikkaillessa Rabaçalissa. Rakennukseen on sittemmin perustettu myös Rabaçal Nature Spot Cafe niminen ravintola/majoituspaikka.

Ennen baarin perustamista paikka tarjosi vaeltajille vain WC:n ja pöydät, joissa nauttia omia eväitä. Myös ER-110 tieltä Rabaçaliin kulkeva asfalttitie on ollut suljettu yleiseltä liikenteeltä ainakin vielä vuosina 2006-07, jolloin kuljin Rabaçalin reittejä. Tämä rakennus toimii hyvänä tukikohtana seikkaluille Rabaçalin levadoille ja poluille, joissa onkin mistä valita ja reittejä voi kätevästi myös yhdistellä käyttämällä hyväksi olemassa olevia yhdyspolkuja levadojen välillä.

Casa de Abrigon historiaa

Casa de Abrigon rakennuksilla ja paikalla on pitkä historia sillä se rakennettiin 1850-luvulla hallituksen toimesta matkailijoiden suojaksi mutta olettaisin, että sitä käyttivät myös Rabaçalin levadojen rakentajat tukikohtanaan. Alueelle oli saatava jokin rakennus sillä olemme kaukana kaupungeista ja palveluista. Casa de Abrigo toimii hyvänä tukikohtana Rabaçalin levadojen ja vaellusreittien tutkimiseen edelleen.

Francisco A. Bello de Carvalho kuvailee kauniisti Madeiran luontoa Rabaçalin alueen kauneuden innoittamana:

Madeiran saari on yksi kauneimmista paikoista, jotka luonto on tuottanut ikään kuin mielijohteesta, ja tarkkailija kohtaa helposti näköalan, joka häikäisee ja yllättää hänet; se tarjoaa hänelle joka askeleella ihmeen, salaisuuden, jättiläismäisen jäljen Jumalan luomasta maisemasta.

Itse Rabaçalista hän kirjoittaa:

Tällaisen luonnonkauneuden keskellä erottuu kuitenkin toinen, vielä hienompi paikka, jossa ihminen meni rohkeasti todistamaan nerokkuutensa ja sinnikkyytensä voimaa. Rabaçal sijaitsee saaren länsipäässä. Siellä luonnontieteilijä ja filosofi voivat opiskella, taiteilija voi sinnikkäästi jatkaa ja oppia, runoilija voi inspiroitua ja laulaa! Upeat ja ikivanhat puut muodostavat peitteen, joka koristaa vuorten mahtavaa selkää aina laaksojen syvyyksiin asti, joissa kiemurtelevat kristallinkirkkaat purot. On nautinto nähdä näin majesteettiset maisemat; keuhkot laajenevat ympäristön puhtaudessa ja pehmeydessä; tunnet enemmän elämää; ja unohdat epämukavuudet, jotka saattavat vahingoittaa olemassaoloasi.

Casa de Abrigosta hän jatkaa:

Yhdessä rinteen siroimmista kohdista kohoaa, kuin yksinäinen kyyhkynen, talo jonka portugalilainen kuvernööri oli rakentanut vierailijoiden vieraanvaraiseksi suojaksi ja töiden johtajan asunnoksi. Edempänä, syvän ja kapean halkeaman alkupäässä, joka muodostaa päärinteen ja Ribeira da Janelan alun, kohoaa kohtisuoraan vähintään 340 metriä korkea kallio.

Lainaukset kirjasta Novo Almanach de Lembranças Luso Brasileiro 1882

Casa de Abrigo Vuonna 2023

Rabaçalin Casa de Abrigon rakennuksien rakennusajasta ei itselläni ole varmuutta muuten kuin että rakentaminen on tapahtunut ennen vuotta 1850. Teoksessa UMA EPOCA ADMINISTRATIVA DA MADEIRA E PORTO SANTO, Contar do dia 7 de outubro de 1846 kirjoitetaan Casa de Abrigosta seuraavasti:

Kun otetaan huomioon Rabaçalin vuoristoalueen ankara ilmasto ja sen suuri etäisyys kaupungeista, minusta on ensinnäkin välttämätöntä rakentaa uudelleen sinne rakennettu talo, jonka aika on tuhonnut, sillä se on välttämätön, jotta työntekijöille voidaan tarjota suojaa ja välttää näin myös ajanhukkaa.

Näin ollen voidaan päätellä, että rakennukset ovat olleet olemassa jo kirjan julkaisuvuonna 1846. Kyse on siis todella vanhoista rakennuksista. Vuosien varrella ympäristö on varmasti muuttunut mutta edelleen Rabaçalissa Casa do Abrigon rakennukset seisovat eristäytyneenä tässä upeassa laaksossa keskellä erityislaatuista villiä luontoa.

Casa de Abrigon WC-rakennus vuonna 2006. Taustalla upea vanha puu naavan peitossa ja portaat ylös päärakennukselle.
Casa de Abrigon WC-rakennus vuonna 2006. Taustalla upea vanha puu naavan peitossa ja portaat ylös päärakennukselle.

Rabaçalin Casa de Abrigo 100 vuotta sitten (kuvat: ABM)

Rabaçalin levadat rakennettiin 1800-luvun loppupuolella ja myös rakennukset ovat luultavasti peräisin noilta ajoilta. Ohessa vanhoja kuvia Rabaçalin rakennuksista 1900-luvun vaihteesta ja alkupuolelta (lähde: AMB valtion viraston arkistot Funchalissa) Vuoteen 1974 asti Casa do Abrigo do Rabaçalin rakennukset olivat yksi Madeira kuvernöörin omistamista vanhoista rakennuksista. Koska Rabaçalin levadat on rakennettu 1800-luvulla olettaisin, että Casa do Abrigon rakennukset on rakennettu samoihin aikoihin toimimaan rakentamistyön tukikohtana. Tarkempaa rakennusvuotta en ole löytänyt mutta päätelmäni 1800-luvusta perustuu osittain myös vanhojen kuvien vuosilukuun, joka ajoittuu 1900-luvun alkuun.

Ryhmämuotokuva Rabaçalin Casa de Abrigo:n pihalla vuonna 1895

suom. Neljä miestä istui korituolissa, yksi mies otti vettä suihkulähteestä ja yksi mies seisoi.
Lähde: ABM-Madeira, Museu de Fotografia da Madeira – Atelier Vicente´s.

Kuva vuodelta 1905

suom. Näkymä Levada do Rabaçalilta
Lähde: ABM-Madeira, Museu de Fotografia da Madeira – Atelier Vicente´s.

Kuva Rabaçalin maisemista Foto Perestrellon kokoelmasta 1890/1998

suom. Kuva oli osa postikorttijulkaisua, jota Madeiran ”Foto Perestrellos” mainosti.
Lähde: ABM-Madeira, Museu de Fotografia da Madeira – Atelier Vicente´s.

Paúl da Serran ER110 tieltä kulkee asfalttitie alas Casa de Abrigolle, jonka vieressä on parkkipaikkalevennys. Levennykseltä voi löytää vanhan betonista valetun kyltin, jossa lukee Rabaçalin korkeus merenpinnasta 1065 metriä. Pienemmän Casa do Abrigon rakennuksen vieressä on hieno betoninen vesilähde, jonka vieressä hortensiat kukkivat upeasti vuonna 2006. Rakennuksen takana oli vuonna 2006 piknik-pöytiä, joilla saattoi nauttia mukaan otetut voileivät ja muut eväät patikoimisen tai retkeilemisen lomassa. Nyt voidaan täällä nauttia kupilliset kuumaa tuoretta kahvia tai teetä sekä muita elintarvikkeita ostamalla niitä Nature Spot Cáfen tarjottavista.

Retkeilyä ja patikointia

Levada do Riscon reitti kulkee heti Casa do Abrigon alapuolella ja reitille pääsee heti päärakennuksen oikealla (länsi) puolella löytyvää polkua seuraamalla. Toinen vaihtoehto on alas levadalle kulkeva polku päärakennuksen takaa maisemapaikan tuntumasta. Samainen polku jatkuu heti Levada do Riscolta alamäkeä Levada das 25 Fontesille.

Jos lähdet kävelemään ER110 tielle johtavaa Rabaçalin tietä ylöspäin, muutaman sadan metrin päästä tien oikealla puolella haarautuu polku kanervikkoon. Polkua seuraamalla pääset Lagoa do Venton vuoristolammelle ja Riscon ylimmälle vesiputoukselle, joka on Lagoa do Venton lammen yläpuolella.

Levada do Riscolle opastava betonista valmistettu vanha opastaulu Casa de Abrigon talolla (2006).
Levada do Riscolle opastava betonista valmistettu vanha opastaulu Casa de Abrigon talolla (2006).

Uutta 2023

Riscon reitti sopii myös liikuntaesteisille. Alueelle on rakennettu Levada do Riscolle johtava leveä kävelytie, joka alkaa Casa de Abrigon parkkialueen vierestä. Kävelytiellä on tasainen, noin metrin levyinen pienistä kivistä kivetty väylä.

Katso myös kuvasarja kävelytiestä.

Levada do Riscon kävelytien aloituskohta Casa de Abrigon taloilla.
Levada do Riscon kävelytien aloituskohta Casa de Abrigon taloilla.
Liikuntaesteisille sopiva kävelytie liittyy Levada do Riscon varteen.
Liikuntaesteisille sopiva kävelytie liittyy Levada do Riscon varteen.