Raposeiran maisemapaikka

Viimeksi reitillä 5.1.2008, klo 18.06

Raposeiran maisemapaikka sijaitsee Paúl do Marin rannikon jylhien seinämien huipulla hieman yli 500 metrin korkeudessa. Pico dos Podes kukkulan huipulla tunnet olevasi kuin valtaistuimella, josta avautuvat näkymät laajalti Fajã da Ovelhan rinteille ja Prazeresiin sekä jyrkästi mereen leikkautuvaan Madeiran etelärannikkoon. Alhaalla Paúl do Marin kalastajakylä levittäytyy pitkänä asutuksena Atlantin valtameren rannassa. Auringonlaskun aikaan itse kerran vierailleena voin kertoa, että kokemus in ikimuistoinen. Taivaan värikäs luonnonnäytelmä on erityisen upea auringon laskiessa meren taakse. Raposeiran näköalapaikalle pääsee Raposeiran kylästä haarautuvaa Caminho Raposeira do Lugarinho -tietä pitkin.

Raposeiran maisemapaikka autoillen

Saavuttaessa itäsuunnasta VE3-moottoritietä on helpointa kääntyä Raposeiran tunnelin jälkeen oikealle ER222-tielle. Liittymän jälkeen käännyt ER1-tien T-risteyksessä oikealle ja jatka tietä, kunnes haarautuu tie (Caminho Raposeira do Lugarinho) oikealle. Käänny tielle ja jatka suoraa tietä alas viljeltyjä rinteitä. Tässä vaiheessa on kaksi vaihtoehtoa. Voit suunnata autolla perille asti kääntymällä noin 600 metrin päästä vasemmalle haarautuvaa Caminho da Faveira-tietä. Toinen vaihtoehto on jatkaa tämän tien päähän Vi Naturae Glamping glamping-alueelle ja kävellä paikalta näköalapaikalle johtavaa polkua.

Vasemmalle haarautuva Caminho da Faveira-tie saattaa herkemmälle olla melko pelottavakin kokemus. Kapea ”kärrytie” kulkee jyrkkää rinnettä ja maasto täällä on melko jylhän vuoristoista. Jyrkkiä mäkiä on matkalla myös tarjolla. Jos vastaan tulee kanssa-autoilija, on ratkaistava kuinka kohtaaminen tehdään ja kumpi väistää jollekin levikepaikalle.

Madeiran uskomattomat merimaisemat

Maantieteellisesti Raposeiran näköalapaikka on erittäin etuoikeutetulla paikalla sillä sieltä voidaan nähdä laaja alue Madeiran länsirannikon rantaviivoja. Tämä näköalapaikka onkin laajalti vierailtu kohde Madeiralla. Paikka tarjoilee vierailijalle näkymät Paúl do Marin kalastajakylän ohella Jardim do Mariin, Fajã da Ovelhaan sekä Prazeresiin.

Vuoden 2008 tammikuun matkalla suuren vaikutuksen teki näköalapaikalta koettu auringonlasku. Saavuin paikalle kello 18 illalla, jolloin aurinko ei ollut vielä laskenut ja vietin aikaa nauttien maisemista auringonlaskuun saakka. Vuoden 2023 joulukuussa yöpaikkani sijaitsi Raposeiran kylässä ja jo Madeiralle saapumisen päivän iltana suunnistimme siskoni kanssa katsomaan auringonlaskun ja kohteena oli Raposeiran maisemapaikka. Kokemus jäi mieleen elämyksenä. Kun aurinko laskee avoimen Atlantin valtameren vesimassojen taakse kullaten hiipuvalla valollaan koko näkyvän Madeiran etelärannikon, ihminen tuntee luonnon lumoavan voiman. Täältä Paúl do Marin rinteiden päältä näky on uskomaton.

Raposeira do Lugarinhon maisematasanne ja auringonlasku vuonna 2008.
Raposeira do Lugarinhon maisematasanne ja auringonlasku vuonna 2008.
Maisema alas Paúl do Mariin vuonna 2008.
Maisema alas Paúl do Mariin vuonna 2008.

Paúl do Mar rannikkokylään näkymä on täältä käytännössä suoraan ylhäältä päin. Tuolloin oli upea katsoa, kuinka meren laineet kuohuivat rannikon kivikkoon vaahtoavina aaltoina. Maisemapaikalta voi nähdä myös Prazeresin näköalapaikan ja sen yläpuolella olevan Hotel Jardim Atlanticon joka seisoo upeasti rannikon jyrkän rinteen päällä. Hotellin alapuolella voit havaita Caminho Real do Paúl do Mar -polun, jota seuraamalla voit kävellä Prazeresista Paúl do Mariin. Polku tarjoaa unohtumattoman maisemat majesteettiseen laaksoon ja reitti kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.

Panoraama Paúl do Marin kylään rinteen juurella vuonna 2008.
Panoraama Paúl do Marin kylään rinteen juurella vuonna 2008.

Katsottaessa länteen Madeiran rannikko avautuu upeasti. Rannikon jyrkässä rinteessä Paúl do Marin idyllisen kylän länsipuolelta risteilee Zimbreiros-polku ylös jyrkässä rinteessä. Polun yläosassa on myös näköalapaikka, jossa voit nähdä antiikkisia rakennelmia ja väkipyörän, jota käytettiin aikanaan tavaroiden kuljettamiseen alas Paúl do Mariin. Rinteen päällä on Fajã da Ovelhan rauhallinen kylä peltojen keskellä.

Maisema länteen Fajã da Ovelhan suuntaan Raposeiran näköalapaikalta.
Maisema länteen Fajã da Ovelhan suuntaan Raposeiran näköalapaikalta.

Vuonna 2023

Vuoden 2023 joulukuussa lähdettiin kiipeämään Raposeira do Lugarinhon maisemapaikalle betonista rakennetulta kapealta maisemapaikalle johtavalta tieltä. Pysäköiminen tien varteen hieman jännitti, sillä tiedossa oli, että tien vieressä olevalta penkereeltä on todella pitkä pudotus alas Paúl do Mariin. Lisäksi tien vieressä oli kohtalaisen syvä ”oja” tai painauma, jonka yli oli tarpeen ajaa pysäköidessä autoa. Onneksi autona oli reilun maavaran auto alla.

Polku on luonnonkivistä kivetty hyväkuntoinen porrastettu polku, joka nousee ylhäällä kukkulan päällä näkyvälle näköalatasanteelle. Polulla on lisäksi syystä suojakaiteet, sillä rotko alas Paúl do Mariin on jyrkkä ja syvä. Maisemat alas Paúl do Mariin lintuperspektiivistä ovat todella vaikuttavat. Luonnollisesti myös maisema merelle on suorastaan mykistävä. Tämä paikka on itselle syöpynyt mieleen erityisen upeista merimaisemista.

Panoraamakuva Raposeira do Lugarinhon maisemapaikalta Altantin valtamerelle auringon laskiessa.
Panoraamakuva Raposeira do Lugarinhon maisemapaikalta Altantin valtamerelle auringon laskiessa.

Kannattaa kulkiessa katsella myös ympärilleen maisemia. Pohjoisessa yksinäinen asuintalo seisoo upealla paikalla rinteen yläosassa ja voi vain kuvitella millaiset maisemat olohuoneen ikkunasta avautuvat valtavalle Atlantin valtamerelle ja rannikon upeaan maastoon. Katsottaessa itään avautuu näkymä Prazeresin näköalapaikan alueelle ja rinteiden vierestä pilkistää myös Jardim do Marin pieni kylä, joka on kuin helmi Madeiran rannikolla. Suuri kerrostalo rinteen päällä kuuluu neljän tähden hotellille hotel Jardim Atlantico.

Saavuttaessa portaiden yläpäähän ylhäällä rinteiden yläpäässä voit nähdä Vi Naturae Glamping majoituspalvelun ylellisiä glamping-telttoja rinteen päällä. Mikä yöpaikka lomalle tuo olisikaan. Taattu merimaisema jokaiselle illalle.

Edessä on vielä pieni nousu ylös itse maisemapaikan näköalatasanteelle. Ennen sitä katsaus vielä länteen, jossa upea maisema avautuu pitkälle Madeiran etelärannikon dramaattisille rinteille. Täältä voidaan nähdä Fajã da Ovelhan kylä rinteessä kylän luunvalkean kirkon hallitessa kylän ympäristön maisemaa.

Panoraamamaisema Fajã da Ovelhan suuntaan lännessä Raposeira do Lugarinhon maisemapaikalta.
Panoraamamaisema Fajã da Ovelhan suuntaan lännessä Raposeira do Lugarinhon maisemapaikalta.

Näköalapaikka on kahdessa tasossa ja ympärillä avautuu laaja maisema merelle 180 astetta. Erityisen upeaksi tämän maisemapaikan tekee se, että se sijaitsee kumpareella ja siksi siltä avautuu esteetön näköala 360 astetta joka suuntaan. Kuvattavaa riittää yllin kyllin ja tuntuu että maisemia ei saa millään mahtumaan yhteen tai edes kahteen kuvaan.

Siskoni kuvaamassa matkapuhelimella auringonlaskua.
Siskoni kuvaamassa matkapuhelimella auringonlaskua.