1. Boa Mortesta Ribeira Fundaan

Viimeksi reitillä 9.12.2022, klo 10.29

Boa Mortesta Levada do Nortea pohjoiseen

Boa Morte on kylä Ribeira Bravan läntisella rinteellä ja samalla paikka, jonka kautta Levada do Norte virtaa. Valittavana on kaksi reittiä, joista toinen kulkee Eira do Mourãon kylän kautta pohjoiseen kohti Serra de Aguan vesivoimalaa. Serra de Aguan reitti on haastava ja erittäin vaarallinen, joskin Boa Mortesta Eira do Mouraoon asti reitillä ei ole erityisen vaarallisia kohtia ja se sopii miltei kaiken tasoisille kävelijöille. Jos saavut autolla, kannattaa jättää auto tien alarinteessä olevan Snackbarin viereiselle parkkipaikalle.

Boa Morten liikenneympyrä ja Campanáriosta johtavan tunnelin suuaukko.
Liikenneympyrä kuvattuna Boa Morten suunnasta.

Boa Morteen pääset parhaiten kääntymällä VR1-pikatieltä liittymästä nro.2 Campanárioon. Campanárioon rakennettiin vuonna 2009 kaksi noin kilometrin pituista tunnelia helpottamaan kulkemista Boa Morteen ja muihin ylärinteiden pikkukyliin. Aiemmin ajaminen tapahtui Ribeira Bravan kautta kiharaisia teitä pitkin.

Kun saavut Campanáriosta toisen tunnelin läpi liikenneympyrään käänny toisesta liittymästä alamäkeen, joka vie alas Snack-Bar Pinheirolle, jonka vieressä on hyvää parkkitilaa autolle.

Kuljin tämän reitin vuonna 2007 lokakuussa ja uudelleen vuoden 2022 joulukuussa. Maasto oli suuresti muuttunut. Puusto oli muuttunut reitillä mäntymetsästä eukalyptukseksi ja muutenkin maasto muuttuu ajan myötä ja oli todella mielenkiintoista kulkea reitti uudelleen 15 vuotta myöhemmin. Reitin kuvauksessa on käytetty sekä vanhoja että uusia kuvia ja pyritty tuomaan esiin maiseman muuttuminen vuosien varrella.

Lähdetään reitille astumalla levadalle tieltä oikealle laskeutuvia portaita. Levada do Norte virtaa leveänä väylänä oikealla puolella ja pian ylitämme punaisilla kaiteilla reunustetun korokkeen ja suunnistetaan matka kohti metsää tien suuntaisesti.

Betonireunus reunustaa oikealla levadaa ja vasemmalla kasvavat agapanthukset.
Betonireunus reunustaa oikealla levadaa ja vasemmalla kasvavat agapanthukset.

Kun katselee vanhoja lokakuun 2007 kuvia ei voi olla muistamatta vuoden 2010 metsäpaloja, jotka roihusivat täällä Ribeira Bravan laaksossa. Ihmetellessä maiseman muutosta heräsi ajatus, että ehkä koko tämä mäntymetsä on tuhoutunut kelvottomaksi noissa maastopaloissa ja puusto on sen seurauksena muotoutunut eukalyptus- ja akaasiametsäksi.

Reitin alkupäässä kuljetaan vuonna 2022 hopea-akaasiapuiden (Acacia dealbata) siimeksessä. Joskus näistä puista saattaa erittyä ihastuttavaa parfyymimaista tuoksua. Tämänkin metsän tilalla kasvoi vuonna 2007 mäntyjä. Kuljetaan puiden lomassa seuraten Levada do Nortea ja pian saavutaan hieman avoimemmalle paikalle, josta avautuu hieno näkymä Madeiran eteläisille rinteille ja merelle.

Merellinen maisema avautuu. Edustalla Ribeira Bravan asutusta.
Merellinen maisema avautuu. Edustalla Ribeira Bravan asutusta.

Tunnelit reitillä

Levada do Norten osuudella Boa Mortesta Serra de Aguan voimalaitokselle on viisi tunnelia, joista kaksi olivat vuonna 2007 kosteutensa takia vaikeita. Viides eli viimeinen tunneleista on pisin ja koko matkaltaan 30cm syvän veden vallassa.

Tunneli Aika Pituus
Espigáo 8min. 350m
Tunneli 2 2min. 10m
Tunneli 3 2min. 40m
Tunneli 4 4min. 100m
Tunneli 5 15min. 250m

Levada do Norte kaartaa aukealta paikalta hieman oikealla ja sitten vasemmalle ja sukelletaan metsäiseen maastoon, jossa akaasiapuut alkavat vähitellen antaa tilaa myös eukalyptukselle. Vuonna 2022 joulukuussa sää oli sateinen ja välillä täytyi pidellä sadetta akaasiapuun osien suojissa. Reittimme kulkee aluksi Ribeira Bravan laakson suuntaisesti, kunnes saavuttaa laakson sivuhaaran ja aloitamme kulkemisen itään päin. On silmiinpistävää varsinkin sateen jälkeen kuinka maaperä on väriltään punertavaa. Madeiralla multainen maaperä onkin punertavaa hyvin usein ja se on myös erittäin ravinnepitoista kaikenlaiseen viljelemiseen.

Levada do Norten maastoa vuonna 2022.
Levada do Norten maastoa vuonna 2022.

Levada kaartaa taas oikealle ja kuljetaan kohti ylempänä rinteessä kulkevaa tietä. Puusto on nyt vaihtunut kokonaan suureksi eukalyptusmetsäksi. Saavutaan paikkaan, jossa on betonista valettu vesisilta. Olen miettinyt siltojen tarkoitusta ja oman päättelyni mukaan ne on ehkä rakennettu jotta osa levadan yläpuolisien rinteiden valumavesistä pääsisi levadan yli kastelemaan myös sen alapuolista maastoa. En tiedä toki varmuudella niiden tarkoitusta. Rakenne näillä silloilla on usein samanlainen. Molemmilta puolilta nousee muutama porrasaskelma, joiden kautta ylitetään rakennelma.

Sammaloitunut betoninen vesisilta levadan yli vuonna 2022.
Sammaloitunut betoninen vesisilta levadan yli vuonna 2022.
Vesisilta Levada do Nortella vuonna 2007.
Vesisilta Levada do Nortella vuonna 2007.

Sillan jälkeen levada jatkaa takaisin poispäin tiestä länteen päin, kunnes alkaa taas kaartamaan oikealle. Eukalyptuspuista roikkuvat puun kuoret ja ilmeisesti puulla on tapana kuoriutua aina kaarnastaan ajoittain. Kuljemme reitillä hetken aikaa suoraan ja kaarramme sitten taas oikealle kohti maantietä. Eteen tulee tien alittava suuri nelikulmainen aukko. Muuti on muurattu kivistä ja korkeutta sillä on ehkä vajaat kymmenen metriä. Muurin yläpäässä näkyy tiellä olevat betoniset suojakaiteet. Itse aukko on kooltaan useita metrejä ja herättää taas kysymyksiä mikä on sen tarkoitus. Ehkä tarkoituksena on tien yläpuolisen virtauksen päästäminen aukon kautta tien alitse. Ohitamme aukon ja aloitamme taas matkan länteen päin.

Kaarnanriekaleet roikkuvat kuin käärmeet eukalyptuspuun oksanhaoista.
Kaarnanriekaleet roikkuvat kuin käärmeet eukalyptuspuun oksanhaoista.

Mäntymetsää Boa Mortessa vuonna 2007

Vihreän männyn ja kultaisia neulasia Levada Nortella Boa Mortessa vuonna 2007.
Vihreän männyn ja kultaisia neulasia Levada Nortella Boa Mortessa vuonna 2007.

Vuoden 2007 kuvista en tienpengertä löytänyt ja se on luultavasti rakennettu jossain vuosien välillä. Katsoessani 2007 kuvia reitistä on ihmetys suuri sillä maasto näyttää niin erilaiselta, että epäilen jo suuresti onko reitti edes sama. Pakkohan se on toki olla mutta maisemat ovat todella muuttuneet.

Vuoden 2007 kuvissa reitin ympäröi valtaisa mäntymetsikkö ja polku on männynneulasten peittämä. Vanhojen sivustojeni kuvauksessa kuvasin osuutta:

Mäntyisessä maastossa polkua on mukava kävellä, kun pitkät neulaset pehmentävät askelta pehmeän maton lailla. Vaelluskenkien kovat pohjat saattavat joskus olla rasittavia ja varsinkin pidemmillä tieosuuksilla tai kovalla alustalla jalkapohjan luut ovat ajoittain koetuksella. Nyt moinen ongelma ei kuitenkaan vaivaa luontomatkailijaa. Mäntymetsän tumman vihreä väri ja kullankeltainen neulasmatto punertavassa maassa rauhoittavat kontrastillaan mieltä veden hitaasti virratessa Levada do Nortessa kohti Boa Mortea, josta juuri lähdimme matkaa taittamaan.

Vuoden 2007 mäntymetsää Levada do Nortella Boa Mortesta Eira do Mourãoon.
Vuoden 2007 mäntymetsää Levada do Nortella Boa Mortesta Eira do Mourãoon.

Pienen muistelon jälkeen matka jatkuu Levada do Nortella länteen kohti Ribeira Bravan laaksoa. Levada alkaa kaartaa oikealle ja parin mionuutin päästä saavutaan betoniselle huoltorakennukselle, jonka katto kasvaa heinikkoa. Valtava eukalyptuspuu makaa mustuneena rankana rinteeltä toiselle rakennuksen edessä. Rakennuksen edessä on jo tutuksi käynyt betoninen vesisilta levadan yli. Olet saattanut panna merkille, kuinka ilmassa on varsinkin sateen jälkeen miellyttävä eukalyptuksen tuoksu. Nautin aina suuresti täällä levadoilla raikkaasta eikalyptusmetsän tuoksusta. Jos tuoksuun sekoittuu vielä maaperän pehmeä aromi ja mahdollisesti Hopea-akaasian parfyymin tuoksua, saan parasta mahdollista aromaterapiaa metsän keskellä.

Betonista rakennettu vaja Levada do Norten varrella.
Betonista rakennettu vaja Levada do Norten varrella.

Betoniselta rakennukselta reitti jatkaa metsän keskellä ja matkalla saattaa olla myös joitain levadan sulkuportteja. Maa on peittynyt osakseen eukalyptuspuista pudonneista okranpunaisista kaarnansuikaleista. Jos otat jonkin suikaleen käteesi huomaat, että sen rakenne on yllättävän sitkeää ja sillä on paksuutta noin 1mm. Kaarna muistuttaa puuviilua, jota käytetään esimerkiksi vanerin verhoilussa. Askartelemisesta innostuneena pohdin, voisiko tätä ehkä hyödyntää jossain.. hmm..

Olen innokas kaikenlaisten siemenien kerääjä Madeiran luonnossa. Tavallisesti kerään ainakin eukalyptuksen käpyjä, joita käytän joskus löylyveden seassa antamaan aromia saunaan. Olen myös koettanut kasvattaa keräämistäni siemenistä kasveja sisäkäyttöön. On hauska seurata, kuinka pieni alku varttuu kasviksi kotona Suomessa. Aikoinaan sain kasvamaan sisällä ainakin tammen ja laakeripuun. Ne kasvoivat noin 15cm korkuisiksi mutta valitettavasti sen jälkeen ne eräänä talvena kuihtuivat pois. Ehkä jonain päivänä kasvatan niitä uudelleenkin, kuka tietää..

Levada do Norte ja levadan sulkuluukku, jota käytetään tarvittaessa veden juoksuttamiseen maastoon.
Levada do Norte ja levadan sulkuluukku, jota käytetään tarvittaessa veden juoksuttamiseen maastoon.

Karvanahakkaa ja käenkaalia

Levadan reunoilla voi löytää kaikenlaista kasvillisuutta. Itse olen kiinnostunut sienistä ja levadan toisella puolella eteen tuli karvanahakka stereum hirsotum, joka viihtyy tavallisesti lehti- ja havupuiden kuolleilla rungoilla. Tällä kertaa ”uhriksi” on joutunut maaseinämää vasten makaava puu. Oikealla puolella taas pengertä valloittaa käenkaali (Oxalis), jonka sukulaisia Suomessa on kaiketi varmaan monelle tuttu suolainen ketunleipä. En mennyt kuitenkaan tätä lajia maistamaan, sillä eipä näistä koskaan varmasti tiedä.

Levada do Nortella on kulunut nyt parikymmentä minuuttia, kun saavutaan levadaa risteävälle metsätielle, joka jatkuu alamäkeen. Tästä levada kaartaa jyrkästi oikealle ja aletaan olla lähellä kohtaa, jossa matka jatkuu seuraten Ribeira Fundan laaksoa, joka on Ribeira Bravan laaksosta haarautuva pienempi laakso.

Metsätie johtaa ylärinteeltä alas ja ylittää levadan betonista siltaa myöten.
Metsätie johtaa ylärinteeltä alas ja ylittää levadan betonista siltaa myöten.
Centro Desportivo da Madeira eli urheilukeskus näkyy alhaalla Ribeira Bravan laakson pohjalla.
Centro Desportivo da Madeira eli urheilukeskus näkyy alhaalla Ribeira Bravan laakson pohjalla.

Jatketaan matkaa seuraten Levada do Nortea ja matka jatkuu kaarrellen vuoroin vasemmalle ja oikealle, kunnes saavutaan paikkaan, jossa on levadan oikealla puolella varastorakennus vihreine ovineen. Tästä eteenpäin metsä hieman väistyy ja saamme näkymiä alas laaksoon. Huomattavaa on, että reitillä ollaan edelleen Ribeira Bravan laakson reunalla ja edetään laakson suuntaisesti. Alhaalla laaksossa näkyy ovaalin muotoinen Centro desportivo da Madeira eli urheilukeskus Ribeira Bravassa. Ribeira Bravan läntinen rinne näkyy myös puiden lomassa. Hetken päästä levadan oikealla puolella on kaiverrettu luolantyyppinen syvennys kallioon. Jokin tarkoitus syvennykselläkin on ollut. Ehkä se on rakennettu, jotta voidaan tarvittaessa mennä suojaan, kun sade yllättää.

Kallioon kaiverrettu syvennys Levada do Norten varrella.
Kallioon kaiverrettu syvennys Levada do Norten varrella.

Saavutimme juuri pisteen, josta Levada do Norte alkaa seuraamaan Ribeira Bravan laaksosta haarautuvaa Ribeira Fundan pienempää laaksoa. Laakso on luonnollisesti nimetty sen pohjalla virtaavan Ribeira Funda nimisen joen mukaan. Laakson pohjukassa, ylhäällä rinteessä, on myös pieni asutuskeskittymä nimeltä Ribeira Funda. Kuljetaan nyt siis kohti laakson pohjukkaa. Puusto on Hopea-akaasian ja eukalyptuksen sekametsää. Levadan oikealla puolella maapohja on välillä saanut kauniin sammalpeitteen. Välillä voi huomata hiiltyneitä puunrunkoja, jotka muistuttavat vuoden 2010 suuresta maastopalosta, joka hiillosti ison osan Ribeira Bravan laaksosta.

Hiiltynyt puunrunko muistuttaa vuoden 2010 suurista maastopaloista.
Hiiltynyt puunrunko muistuttaa vuoden 2010 suurista maastopaloista.

Määränpää Eira do Mourãon kylä istuu tukevasti kukkulan laella laakson toisella puolella. Jos katsot kylän taakse siellä näkyy Cítio da Furnan kylä, joka on todella idyllinen pikkukylä ja ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Kylästä kulkee useita polkuja aina Encumeadaan asti ja Paúl da Serran tasangolle. Samoin kuin kaikkiin Ribeira Bravan laakson vuorien rinteillä oleviin kyliin, myös Cítio da Furnaan voi kavuta alhaalta laakson pohjalta portaita myöten. Cítio da Furnan portaat kiipesin vuonna 2022 ja portaiden laella askelmittari näytti hieman yli 3000 askelta, joten askelmia lienee 2000 tai hieman yli. Lisäksi portaat kulkevat todella jyrkässä rinteessä mutkitellen. Kannattaa lukea reittikuvaus sivustoilta.

Edustalla Eira do Mourãon kylä. Takana laakson toisella puolella on idyllinen Furnasin kylä.
Edustalla Eira do Mourãon kylä. Takana laakson toisella puolella on idyllinen Furnasin kylä.

Avoimelta kohdalta kannattaa seurata alarinteen näkymiä. Puiden lomasta saattaa pilkistää levada alempana. Kyseessä on pienempi levada nimeltä Levada de Baixo, jonka alkulähde sijaitsee Ribeira Fundan laakson pohjukassa. Levada do Nortelta on myös yhdyspolku Levada de Baixolle ja saavutamme yhdyspolun tuota pikaa. Polku haarautuu Levada do Nortelta vasemmalle alamäkeen.

Ennen polun haarautumista saavutaan kohtaan, jossa on taas yksi kallioon kaiverrettu syvennys. Samalla paikalla kävelemme muutaman metrin korkealla reunuksella ja polulta on suora pudotus alarinteen puskiin. Kannattaa siis noudattaa varovaisuutta, ettei onnettomuuksia pääse sattumaan.

Polku haarautuu levada do Baixolle ja alas laakson pohjalle.
Polku haarautuu levada do Baixolle ja alas laakson pohjalle.

Levadan oikealla puolella pienet saniaiset kasvavat kauniisti sammaleen joukossa rinteessä. Saavumme kohtaan, jossa ylärinteessä on pengerretty maastoa kivillä. Ribeira Fundan laakson näkymät paljastavat kuinka kaunis pieni laakso tämä itseasiassa on kaikessa vehreydessään. Laakson perukasta nousevan korkean rinteen päällä näkyy Ribeira Fundan pieni kylänen ja levadalla ylitämme yhden vesisillan, jonka vieressä kasvavan kastanjapuun rungon on kokonaan vallannut vihreä köynnoskasvi. Luonnossa kaikki yksilöt kasvavat sovussa ja on lupa myös kasvaa toisen tontilla – tai vaikka rungolla.

Vastakkaisella puolella laaksoa on kuvauksellinen pihapiiri, jonka tulemme myöhemmin ohittamaan sillä Levada do Norte virtaa aivan sen vierestä. Meillä on siis lupa vilkaista myös tulevaisuuteen. Kun maiseman puusto sen sallii, saamme näkyviin Ribeira Fundan laakson pohjukan rinteet, jotka on pengerretty porrasmaisesti viljelyskäyttöön. Siellä täällä on taloja ja yläosassa itse asetuskeskittymä.

Sananjalkalajike (Polypodium glycyrrhiza) sammaleisessa rinteessä levadan yläpuolella.
Sananjalkalajike (Polypodium glycyrrhiza) sammaleisessa rinteessä levadan yläpuolella.
Saostusallas Levada do Nortella vuonna 2007.
Saostusallas Levada do Nortella vuonna 2007.

Talviaika ei ole erityisen kukkarikasta aikaa Madeiralla ja usein kasvillisuus on talvilevossa. Puut saattavat kuitenkin olla kauniisti syksyn ruskaväreissä, kun klorofylli on paennut lehdistä puun suojiin. Näin käy myös kastanjapuulle, jonka lehdet muuttuvat kauniin keltaisiksi.

Saavutaan seuraavaksi betoniselle rakennelmalle, jossa vesi virtaa rakenteissa. Panin merkille, että rakennelman rakennetta on muutettu sitten vuoden 2007. Se on tehty hieman monimuotoisemmaksi. Keskellä oleva allas ei ollut vuonna 2007 yhtä suuri, kuin 2022 uudestetussa versiossa.

Betonista valettu vedenjakajarakennelma Levada do Nortella vuonna 2022.
Betonista valettu vedenjakajarakennelma Levada do Nortella vuonna 2022.

Betonisessa rakennelmassa ylärinteen puoleista uomaa virtaa rakennelman jälkeen olevan ylärinteestä virtaavan puron veri ja liittyy täydentämään Levada do Norten vesimassoja. Keskimmäiseen suureen altaaseen virtaa Levada do Norten vesi. Keskimmäisessä altaassa on etuosassa reikiä, joista vesi pääsee virtaamaan etummaiseen uomaan, jonka vesi jatkaa tästä Boa Morteen päin. keskimmäisen altaan tarkoitus on kerätä levadan roskia saostusaltaan tavoin ja ne voidaan siivota ajoittain pois. Rakennelman tarkoitus on siis todellakin helpottaa levadan veden puhdistusta. Olen nähnyt vastaavia rakennelmia myös muilla levadoilla, kuten Levada Novalla ja Levada da Ribeira Janelalla.

Jatketaan matkaa ja hyvin pian saavutaankin jo Ribeira Funda-laakson pohjukkaan. Ennen saapumista on vaikuttavan näköisiä karhunvatukkakasvustoja, joiden piikkiset versot roikkuvat levadan ja mahdollisesti osaksi polun päällä. Karhunvatukka on yllättävän piikikäs ystävä ja voi hyvinkin olla, että kävellessä jokin verso nappaa hupparista kiinni piikeillään.

Ruskan keltaista väriä kastanjapuussa Levada do Nortella.
Ruskan keltaista väriä kastanjapuussa Levada do Nortella.
Karhunvatukkakasvusto roikkuu levadan yllä vuonna 2007.
Karhunvatukkakasvusto roikkuu levadan yllä vuonna 2007.

Ribeira Fundan laakson pohjukassa Levada do Norte ylittää Ribeira Funda-joen uoman, joka on kallioinen rotko. Kannattaa katsoa sillalta alas. Pudotus sillalta on ehkä vajaa 10 metriä. Kallioiset seinämät ovat osittain vain hieman yli metrin päässä toisistaan. Kyseessä on todellakin rotko. Jos muistat, aiemmin havaittiin Levada de Baixo alempana rinteessä ja hieman myöhemmin alarinteeseen levadalle haarautuva polku. Niitä seuraamalla pääsee tutustumaan tähän rotkoon sen pohjalta käsin, sillä tämä on Levada de Baixon alkulähde.

Kävelysilta vuonna 2007.
Kävelysilta vuonna 2007.
Kävelysilta vuonna 2022, jossa sillan kaiteet on paranneltu.
Kävelysilta vuonna 2022, jossa sillan kaiteet on paranneltu.
Sillan oikealla puolella joen yläjuoksulla on vaikuttavan näköinen rotko, jonka yläosassa kasvaa paksu puunrunko ja kallionseinämät ahdistavat joenuoman väliinsä.
Sillan oikealla puolella joen yläjuoksulla on vaikuttavan näköinen rotko, jonka yläosassa kasvaa paksu puunrunko ja kallionseinämät ahdistavat joenuoman väliinsä.

Antoisaa vaellusta Boa Mortesta on kertynyt nyt tunnin verran. Kokonaisuudessaan Boa Mortesta Eira do Mourãon kylään on matkaa Levada do Nortella 3,5 kilometriä ja tässä kohdassa ollaan kuljettu tuosta matkasta arviolta kaksi kolmasosaa. Matkaa siis Eira do Mourãoon on enää noin kilometri. Jatketaan siis tästä matkaa seuraten Ribeira Fundan laakson pohjoista rinnettä Ribeira Bravan laakson suuntaan.

Sillan vasemmalla puolella joen vesiväreilee putoavien vesipisaroiden ansiosta. Kallion muodosta voi nähdä kuinka virtaava vesi on aikojen saatossa kaivertanut uoman kallioon.
Sillan vasemmalla puolella joen vesiväreilee putoavien vesipisaroiden ansiosta. Kallion muodosta voi nähdä kuinka virtaava vesi on aikojen saatossa kaivertanut uoman kallioon.