2. Ribeira Fundasta Eira do Mourãoon

Viimeksi reitillä 9.12.2022, klo 11.30

Levada do Nortella Ribeira Fundan laaksossa

Levada do Norten reitin osuudella lähdetään Ribeira Fundan laakson pohjukasta ja jatketaan vaellusta kohti Eira do Mourãon kylää ja saavutaan mahtavan Ribeira Bravan laakson avariin maisemiin. Osuus on mukavaa maastoa eikä sisällä edelleenkään erityisen vaarallisia osuuksia. Reitti sopii mukavasti tästäkin eteenpäin kaikille.

Levada do Norten polkua reunustaa tiheä kasvillisuus.
Levada do Norten polkua reunustaa tiheä kasvillisuus.

Lähdetään matkaan kohti Eira do Mourãoa ja aluksi polkua reunustaa tiheä nuori puusto ja heti polun viereen on majoittunut kasvamaan jo aiemmin havaittu käenkaalilajike. Levada kaartaa oikealle ja kulman takaa paljastuu näkymä pengerretylle laakson rinteelle sekä pieni vesisilta ylitse levadan. Karhunvatukka rönsyää rinteessä suurena puskana levadan oikealla puolella.

Muutaman minuutin päästä saavutaan paikkaan, jossa ylitetään taas portaita pitkin vesisillan ja vasemmalla puolella viljelyspellolle on istutettu perunaa. Vuoden 2022 joulukuussa perunassa oli pienet alut. Tässä kohdassa kävellään kivistä rakennetun muurin päällä.

Tunnelit reitillä

Levada do Norten osuudella Boa Mortesta Serra de Aguan voimalaitokselle on viisi tunnelia, joista kaksi olivat vuonna 2007 kosteutensa takia vaikeita. Viides eli viimeinen tunneleista on pisin ja koko matkaltaan 30cm syvän veden vallassa.

Tunneli Aika Pituus
Espigáo 8min. 350m
Tunneli 2 2min. 10m
Tunneli 3 2min. 40m
Tunneli 4 4min. 100m
Tunneli 5 15min. 250m

Levadalla tulee eteen tuon tuosta pieniä betonisia pieniä siltoja levadan ylitse. Vuonna 2007 nämä olivat paikoin murtuneet ja levadakin oli huonommassa kunnossa kuin nyt 2022 joulukuussa. Kuljettuani reittiä, tuli myöhemmin infotaulu, joka selitti melkoisesti asiaa mutta siitä tuonnempana. Nähtävästi Levada do Norte on ollut remontin alla jo vuodesta 2020.

Levadalla pieni vesisilta levadan yli. Kasvillisuus roikkuu kivistä kasatun muurin päältä.
Levadalla pieni vesisilta levadan yli. Kasvillisuus roikkuu kivistä kasatun muurin päältä.

Saavutaan seuraavaksi talolle, joka näkyi jo toiselta puolelta laaksoa. Vuoden 2007 ja 2022 välillä oli taloon rakennettu lisäsiipi. Turistina on mielenkiintoista havaita vaihtelua maisemissa näillä kävelyreiteillä. Kotosuomessa tuskin kauheasti kiinnittää huomioa, jos johonkin taloon ilmestyy yht’äkkiä laajennusosa. Noh, sellainen on ihmisluonto. Verratessa kuvia, voi havaita myös kuinka levada ja taustan laakson rinne on muuttunut vuosien varrella.

Rakennus Levada do Norten varressa vuonna 2007.
Rakennus Levada do Norten varressa vuonna 2007.
Rakennus Levada do Norten varressa vuonna 2022.
Rakennus Levada do Norten varressa vuonna 2022.

Jatketaan matkaa talolta ja reitille osuu taas yksi vesisilta levadalla. Vasemmalla puolella oleva rinne on jyrkistynyt hieman ja polku on melko kivikkoinen, joten kannattaa katsoa jalkoihinsa ettei kompastu.

Ohitetaan yksi vesipiste, jossa on vihertävä pieni luukku. Maisema laaksoon on todella kaunis ja kauempana näkyy Ribeira Bravan laakson läntinen rinne vielä melko kaukaisena kohteena. Levada kaartaa taas oikealle myötäillen laakson reunaa. Vuonna 2022 levadaan oli murtunut melkoinen määrä maata levadan vieressä olevasta rinteestä ja veden virtaaminen oli estynyt. Tukoksen jälkeen levada olikin ääriään myöten täynnä vettä.

Levada do Norte on ääriään myöten täynnä vesitukoksen johdosta. Taustalla kaunis pilvinen taivas.
Levada do Norte on ääriään myöten täynnä vesitukoksen johdosta. Taustalla kaunis pilvinen taivas.

Ribeira Bravan laakson rinteillä

Viidentoista minuutin kuluttua alamme saavuttaa Ribeira Bravan laakson. Jos katsot tarkkaan vastakkaiselle puolelle Fundan sivulaaksoa, voit nähdä rinteessä Levada Nortea alempana virtaavan pienemmän Levada de Baixon. Ollenkaan huonompi reittivaihtoehto ei ole kävellä Levada do Nortea Eira do Mourãoon ja aiemmin Levada do Nortelta haarautuvaa polkua käyttäen mennä Levada de Baixolle ja palata takaisin Boa Morten alueelle seuraamalla Levada de Baixoa. Itse en ole vielä reittivaihtoehtoa kokeillut, joten en tiedä alinkaan mitä maastoa reitillä olisi. Jos jollain matkallani menen, lupaan laittaa sivustoille kuvauksen reitistä.

Levada de Baixosta ja Levada Norten alemmista levadoista on hieman sekavaa tietoa tarjolla. Maastokartat ilmoittavat levadan nimellä Levada de Baixo mutta joillain sivustoilla kuvat on nimetty nimellä Levada do Meio, joka lienee alkuperäinen nimi levadalle, sillä kuvakin on tarjolla, jossa betoniseen valuun on merkattu nimi L. da Roda (Caminheiros Anónimos). Lisäksi maastokarttaa tutkimalla löytyy myös nimivaihtoehtona Levada do Til.

Levada de Baixo näkyy Ribeira Fundan rinteet toisella puolella.
Levada de Baixo näkyy Ribeira Fundan rinteet toisella puolella.

Levada de Baixo näkyy Ribeira Fundan laakson toisella puolella. Näkymä Levada do Nortelta Ribeira Bravan suuntaan.
(Avaa suurennettu kuva uuteen välilehteen)

Noin 20 minuutin kuluttua Eira do Mourãon kylään avautuu hieno näkymä. Ennen sitä ohitamme reitillä kallion levadan oikealla puolella sekä erikoisen vesialtaan, joka on maan alla rinteen peitossa. Vesi lirisee altaan aukon yläpuolella kasvavista kasveista alas veteen.

Eira do Mourãon kylään ei aikoinaan päässyt tietä myöten vaan kulkeminen alas laaksoon tapahtui polkua myöten. Polun voi nähdä risteilevän edelleen kylän alapuolisella rinteellä. Voi vain kuvitella millaista on ollut käyminen laakson pohjalla kylästä. Nykyään se käy vaivattomasti autolla asfalttitietä pitkin. Saavutaan reitillä kohtaan, johon päättyy tämä osuus Levada Nortella. Eira do Mourãoon johtavalle tielle nousevat raput levadan suoran osuuden jälkeen.

Eira do Mourãon kylä istuu Ribeira Bravan laakson rinteessä olevalla töyräällä. Kylä on tunnettu erikoisesta sijainnistaan.
Eira do Mourãon kylä istuu Ribeira Bravan laakson rinteessä olevalla töyräällä. Kylä on tunnettu erikoisesta sijainnistaan.

Noustaan Eira do Mourãoon johtavalle tielle kivistä rakennettuja portaita pitkin ja ollaan valmiita jatkamaan vaellusta kohti Espigáoa Levada Norten reitillä. Tästä kohdasta voi mainiosti myös aloittaa reitin Levada Nortella. Jos päätät aloittaa reitin kulkemisen tästä, kannattaa jättää auto parkkiin alas Eira do Mourãon kylään tai vaihtoehtoisesti tien varteen, joskin kannattaa huolehtia, että tiellä ajavat pääsevät esteettä kulkemaan.

Edessä näkyvät portaat, josta noustaan Eira do Mouraoon johtavalle maantielle.
Edessä näkyvät portaat, josta noustaan Eira do Mouraoon johtavalle maantielle.

Jatka tästä matkaa kohti Eira do Mourãon kylää seuraten Ribeira Fundan laakson pohjoista rinnettä Ribeira Bravan laakson suuntaan.

Voit myös vierailla Eira do Mourãon kylässä joka käytännössä toimii myös näköalapaikkana.