3. Curralin levadalla 2023

Viimeksi reitillä 30.12.2023, klo 13.55

Curralin levadalla vuonna 2023

Saavutetaan Curralin levadalla kohta, josta ei ollut enää tarvetta jatkaa eteenpäin. Ensimmäisen tunnelin ja suuren rotkon kohdalla viimeistään olisi joutunut palata reitillä takaisin samaa reittiä, sillä eteneminen olisi käynyt liian vaaralliseksi. Kastanjapuumetsät jäivät taakse hankalan laaksonhaaran pohjukan ohittamisen jälkeen ja jatketaan matkaa maastossa, jossa avoimet maisemat aukeavat aluksi Curral das Freirasin suuntaan ja myöhemmin myös Socorridosin suuntaan.

HUOM! Levada do Curral on ollut vuosikausia vailla huolenpitoa ja luonto (maanvyörymät ja kasvillisuus) on ottanut valtaansa reitin, joten se on tällä hetkellä kulkukelvoton suurimmaksi osaksi matkaa! Reitille EI TULE LÄHTEÄ, sillä se ei ole turvallinen.

Massiviset Curralin laakson rinteet ja vaeltaja Levada do Curralilla.
Massiviset Curralin laakson rinteet ja vaeltaja Levada do Curralilla.

Viimeinen osuus Levada do Curralista vuonna 2023 on käsillä. Ollaan seurattu tätä vesireittiä Curral das Freirasista Curral/Socorridosin laaksossa 1,5 kilometriä ja aikaa matkaan on kulunut noin 45 minuuttia rauhallista etenemisvauhtia.

Viimeisin hankala paikka on ohitettu ja matka jatkuu avoimessa maastossa seuraten korkeaa kallionharjannetta Eira do Serradon näköalapaikalta etelään. Todella vaikuttavat Curralin laakson maisemat avautuvat ja laakson läntinen seinämä nousee dramaattisena vuorena pienen sivulaakson pohjukasta, jossa nyt ollaan.

Matkaa taitetaan nyt heinikkoisessa maastossa ja mitä lähemmäs Curralin laaksoa saavutaan sitä kauemmas maisemat avautuvat Curral das Freirasin suuntaan. Katsottaessa takaisin päin korkean kallionseinämän huipulla näkyy Eira do Serradon näköalatasanne.

Parhaimmillaan, katsottaessa takaisin päin voidaan nähdä kuljettua maastoa pitkälle paluusuuntaan. Maisemassa näkyy nyt kuljettu pieni sivulaakso sekä kastanjapuumetsä, jonka halki kuljettiin. Rinne vihreää kumpuilevaa pensaikkoa.

Retkeilijä ihailee Nunnalaakson avaraa maisemaa Curralin levadalta.
Retkeilijä ihailee Nunnalaakson avaraa maisemaa Curralin levadalta.

Reitin kääntyessä etelään päin kuljetaan välillä rotkon reunalla. Polulta laskeutuu jyrkkä rinne aina Socorridosin jokeen asti. Curralin levadalla tällä osuudella puustossa voi havaita laakeripuita ja kastanjapuita. Vulkaanisesta aineksesta koostuvia kallioita miehittää lautasmaisesti kasvavat nystymehipuut Aeonium glandulosum, jotka ovat tuttu näky useilla levadoilla. Ensimmäinen havainto itselläni oli aikoinaan Levada do Nortella Eira do Mouraosta Serra de Aguaan.

Polun varressa kukkii hennoin keltaisin kukin Nuokkukäenkaalin Oxalis pes-caprae, joka niin ikään peittää maastoa useiden reittien varrella. Se kasvaa usein laajoina mattoina ja peittää kaiken muun kasvillisuuden alleen.

Näkymä rotkoon Levada do Curralilta. Alhaalla Socorridosin joki.
Näkymä rotkoon Levada do Curralilta. Alhaalla Socorridosin joki.

Nystymehipuu Aeonium glandulosum

Nystymehipuu Aeonium glandulosum viihtyy kallioiden pinnassa niukkaravinteisessa ympäristössä. Sitä voidaan havaita ajoittain runsaslukuisina kasvustoina kallionseinämissä Madeiran levadojen varrella ja muilla kävelyreiteillä.

Nystymehipuun ”vihreät lautaset” herättävät ihastusta reitin varrella ja jotkut niistä saattavat olla jopa 20cm halkaisijaltaan. Lisäksi ulkomuodossa on mielenkiintoista lehtien selkeän geometrinen kasvutapa. Kukinta-aikaan kasvi kukkii noin 20cm varrella päivänkakkaramaisin keltaisin kukinnoin.

Aeonium glandulosum on endeeminen Madeiralla.

Nystymehipuu (Aeonium glandulosum) kasvaa vulkaanisesta kivestä koostuvassa kalliossa Levada do Curralin varrella.
Nystymehipuu (Aeonium glandulosum) kasvaa vulkaanisesta kivestä koostuvassa kalliossa Levada do Curralin varrella.

Curralin levadalla avautuvat näkymät eteläsuuntaan, kun käännytään jälleen vasempaan. Päätimme tästä kääntyä takaisin paluusuuntaan. Muutaman kymmenen metrin aikana kierretään taas yksi syvänne laaksossa.

Tulevassa syvänteessä on vesiputous, jonka alitse kulkee tunneli. Syvänne on noin sata metriä syvä rotko ja polulta tulisi olemaan suora pudotus sen pohjalle. Toisella puolella kuljetaan huonokuntoista ja kapeaa kulkureittiä kivisten laattojen päällä. Itseäni harmittaa näin jälkikäteen, kun ei tullut jatkettua vielä muutaman kymmenen metriä, jotta olisi nähnyt ja saanut kuvata paikan. Voit siirtyä vuoden 2008 reittiselostukseeni, jossa kuvaan kohdan.

Maisema Curralin laaksossa etelään kallioisille rinteille.
Maisema Curralin laaksossa etelään kallioisille rinteille.

Levada do Curral

Tämä reitti, jonka kuvausta olet lukenut vuonna 2023 oli ennen teiden valmistumista yksi käytetyimmistä kävelyreiteistä Curral das Freirasista Funchaliin. Asukkaat käyttivät sitä viikoittain kulkemiseen.

Reitti on luultavasti yksi todella tärkeä pala Curral das Freirasin historiaa ja paikallisille asukkaille kulttuurillinen muisto menneestä ajasta. Levada do Curral on myös tietääkseni ainut reitti päästä nauttimaan tämän laakson ainutlaatuisista maisemista puhumattakaan upeasta luonnosta. Kaksi syytä toivoa, että tämäkin levada säilyy ja ehostetaan uuteen uskoon tulevaisuudessa, jotta useat voisivat nauttia Curral das Freirasin laakson uskomattomasta kauneudesta.

Kulkureitti Funchaliin

Eräs erittäin viehättävä tarina menneisyydestä ajalta, kun Curral das Freirasin kylään ei teitä ollut vielä rakennettu. Ajalta jolloin ainoat reitit Funchaliin olivat vuorien yli polkua myöten tai seuraamalla Levada do Curralia. Tekstit suomennettu (luvalla) tutkija Norberto Alexander Quintal Freitasin tekstistä.

Isoisällä oli tapana mennä Funchaliin, kumpaa tietä hän kulki, Eira do Serradon kautta vai levadoja pitkin?

João Quintal: Hänellä oli tapana kulkea levadoja pitkin, ja se oli nopeampi, matka kesti neljä tuntia. Kun hän oli kaksitoistavuotias, hänellä oli tapana mennä Serra da Boa Aventuraan polttopuupaketin kanssa puita myymään. Kerran kun saavuin Santo Antónioon, siellä oli mies, joka kysyi, oliko puupaketti jo myyty. Äitini sanoi, että hän myisi sen kahdella ja puolella testõnilla eräälle miehelle Santo Antóniossa. Meidän oli kuitenkin mentävä São Martinhoon asti, jossa maksettiin kolme testõesia (kolme testonia) kilolta.

Ennen linja-autolinjojen tai edes teiden olemassaoloa Curral das Freirasin asukkaiden oli erittäin vaikea päästä kylästä Funchalin kaupunkiin. Yhteys Funchaliin oli erittäin tärkeä myös Curral das Freirasin asukkaille, sillä kaupunki on koko saaren kauppakeskus. Väestö joutui kulkemaan näitä reittejä useita kertoja viikon aikana. Levada do Curralia seuraamalla kävelymatka oli 15 kilometriä. Autolla olet (teiden valmistuttua) Funchalissa noin 20 minuutissa ja bussilla matka kestää 40 minuuttia.

Kuva: Levada do Curral vuonna 1930

Lähde: Secretaria Regional de Turismo e Cultura – Madeiran valokuvamuseo

Siirry vuoden 2008 reittiselostukseen Levada do Curralista, jossa jatketaan tästä kohdasta eteenpäin reitillä.