2. Santa Ritasta Socorridosin laaksoon

Viimeksi reitillä 19.11.2016, klo 16.35

Santa Ritasta Socorridosin laaksoon

Santa Ritasta lähdetään matkaamaan Piornaisin levadalla sen mielenkiintoisinta osuutta ja huipennusta Socorridosin laaksossa. Piornaisin levada tunnetaan ennen kaikkea sen luolasto-osuudesta. Paljon uutisia on kuultu onnettomuuksista levadalla, putoamisia, pelottavia asioita. Tämä laakso on ainakin minulle jossain vaiheessa saanut hieman hurjan maineen.

Levadan luolasto Socorridosin laaksossa on insinöörisuunnittelun taidonnäyte, joka ihmetyttää useita Madeiran levadoilla kävelijöitä vuodesta toiseen. Kaikki vaarallisemmat kohdat on suojattu suurelta osin vahvoilla rautaputkesta valmistetuilla suojakaiteilla, joten erityistä vaaraa reitillä ei ole. Olen kuitenkin asettanut tämän osuuden vaihtelevan haastavaksi reitiksi, sillä jos on taipumusta korkean paikan kammoon, saattaa jotkut osuuden kohdista pelottaa.

Ollaan kuljettu levadalla katuosuutta, joka alittaa VE1-pikatien ja saavuttu liikenneympyrään Santa Ritan asutusalueella Funchalissa. Liikenneympyrästä lähdetään edelleen kävelemään tien reunaa vasemmalle länteen pitkähköä suoraa. Tie kannattaa ylittää heti liikenneympyrän jälkeen suojatietä luonnollisesti. Suoran tien jälkeen tulee kaarre oikealle, jossa liitytään takaisin Piornaisin levadalle. Reitti haarautuu Estrada da Vitória -tieltä banaaniviljelmien reunustaessa levadaa oikealla. Jatketaan reitillä, joka kulkee suoraan kohti laaksoa, joka tullaan kiertämään.

Liikenneympyrä Levada dos Piornaisin reitin varrella.
Liikenneympyrä Levada dos Piornaisin reitin varrella.

Pienehkö laakso, joka kierretään on taas kauttaaltaan banaanipeltojen peittämä ja siellä täällä on muutama asuinrakennus viljelmien keskellä. Laakson pohjukassa ylitetään laaksossa kulkeva tie. Jatketaan kulkemista laakson toista puolta takaisin etelään kohti rannikkoa.

Reitti seuraa rinteessä VR1-pikatietä ja pian saavutaan Rua do Pico da Lombada -nimiselle kadulle, jonka toisella puolella löytyy opastaulu Levada dos Piornaisista. Tämä on paikka, josta monet lähtevät reitille ja jättävät edellä esitellyt osuudet kokonaan käymättä. Tämä on myös paikka, josta levadalla alkaa Socorridosin laakson kävelyosuudet ja josta löytyvät Piornais-levadan tunnetuimmat nähtävyydet.

Avaa stereoskooppinen kuva banaanitertusta (Avautuu selaimessa uuteen välilehteen)

Katso stereokuvaa kieroon niin, että näet kolme kuvaa. Keskimmäiseen kuvaan saat näkyviin stereoskopiakuvan, jossa on syvyysvaikutelma.

Socorridosin silta kuvattuna Levada dos Piornaisilta.
Socorridosin silta kuvattuna Levada dos Piornaisilta.

Matka Socorridosin laaksossa alkaa kulkemalla VR1-tien reunavallin päällä kohti upeaa siltaa (Ponte dos Socorridos). Liikenne kohisee moottoritiellä ja saavuttaessa laakson reunamille saadaan hieno näkymä sillalle, joka seisoo monumentin lailla tässä hienossa laaksossa. Sillan takana kohoavat Câmara de Lobosin rinteet ja kauempana taustalla Gabo Girãon jyrkänteen kukkula ja harjanteet.

Silta kohoaa laakson pohjalta 120 metriä ja pituutta sillalla on 106 metriä. Silta vihittiin käyttöön vuonna 1993 ja se on yksi korkeimmista rakennelmista Madeiralla. Sillan kohdalla oli ennen siltaa myös vanhempi kivisilta, jonka jäänteitä on edelleen säilytetty alhaalla laakson pohjalla.

Levada dos Piornaisin opastaulu VR1-moottoritien varrella.
Levada dos Piornaisin opastaulu VR1-moottoritien varrella.

Socorridosin laakson historiaa

Socorridosin laakso on muuttunut aikojen saatossa melkoisesti. Laakso oli aikoinaan maanviljelyksen käytössä ja laaksossa viljeltiin aluksi sokeriruokoa ja myöhemmin banaania. Laaksossa sijaitsi myös sokeriruokotehtaita.

Jokea käytettiin myös polttopuiden kuljettamiseen mutta ajoittain, kun vuoristossa satoi voimakkaasti ja virtaus lisääntyi osa puista huuhtoutui mereen. 1960-luvulla laaksolle alkoivat muutoksen tuulet, kun se todettiin yhdeksi varteenotettavaksi kalastajaväestön asuinpaikaksi ja Cãmara de Lobosin kaupunginosaa pidetään Funchalissa edelleen kalastajien kaupunginosana.

Aikojen saatossa laaksoon kehittyi teollisuutta vuonna 1979 joen alajuoksulle avattiin lämpövoimalaitos (Central Termoeléctrica da Vitória), jonka kolme piippua voi havaita laaksossa. Laitos on Madeiran sähkölaitoksen mukaan Madeiran autonomisen alueen suurin tuotantokeskus ja tuottaa noin 65% Madeiran saarella kulutetusta energiasta.

Ehkä tunnetuin kaakson teollisuudesta on saarelle erittäin tärkeä Socorridosin vesivoimala, joka tuottaa vesivoimasta sähköä Madeiran saarelle. Muutoksen tuulissa Ribeira dos Socorridos joen uoma on jouduttu kanavoimaan uudelleen ja sen muoto on muuttunut paljon vuosien saatossa.

Vanhoista silloista (kuva) on edelleen jäänteet laakson pohjalla. Meren rannassa oleva silta on edelleen käytössä ja löytyy ajamalla Estrada Monumental -tietä, joka ylittää sillan rannassa. Sillat olivat ennen moottoritien valmistumista ainoat maantiereitit Funchaliin läntisistä osista Madeiraa.

Vaikka Ribeira dos Socorridos -jokea ei enää nykyään käytetä polttopuiden kuljetusvälineenä, sen vesiä käytetään edelleen kasteluun, ja näin ollen se on vanhojen ja tärkeiden levadojen, kuten Levada dos Piornaisin, Levada do Curralin ja Levada do Castelejon ja muiden vastaavien levadojen alkulähde.

Joki ja laakso, jota on aiemmin käytettiin maanviljelyyn on lopulta tullut tärkeä teollisuus- ja urheilualue. Sen rannoilla, alajuoksulla ja sen läheisyydessä on merkittäviä energia-, teollisuus- ja urheiluinfrastruktuureja.

Créditos: Museu de Fotografia da Madeira - Atelier Vicente´s.

Etualalla näet Ribeira dos Socorridosin vanhan sillan, joka tuhoutui vuonna 1997 huonon sään takia. Taustalla Ribeira dos Socorridosin toinen silta, joka yhdistää Monumental-tien João Gonçalves Zarco -tiehen. Vasemmalla on São Martinhon seurakunta ja oikealla Câmara de Lobosin seurakunta.

Lähde: Arquivo E Biblioteca da Madeira,
Museu de Fotografia da Madeira – Atelier Vicente’s.

Créditos: Museu de Fotografia da Madeira - Atelier Vicente´s.

Banaaniviljelmä Socorridos-virran oikealla rannalla vuonna 1966, São Martinhon seurakunta, Funchalin kunta.

Lähde: Arquivo E Biblioteca da Madeira

Tästä on hyvä aloittaa Levada dos Piornaisin varsinainen seikkailuosuus Socorridosin laakson rinteillä. Reitillä on hurja maine vaarallisena reittinä, joskin nykyisin se on suojattu rautaisin kaitein, sillä moni kulkija on loukkaantunut ja jopa kuollut aiemmin tällä reitillä ennen suojakaiteiden rakentamista. Syyn ymmärtää, kun tutustuu ja kokee tämän reitin itse. Nyt sen voi tehdä turvallisin mielin. Edessä on jännittävä paikka, joka jää varmasti kulkijan mieleen huolimatta alhaalla laaksossa kolisevaa teollista toimintaa.

Socorridosin laakso on todella vaikuttava ja usein ihmetellään kuinka laaksosta löytyvät kauniit maisemat voivat löytyä niin läheltä Funchalin suurkaupunkia. Lisäksi Levada dos Piornaisin tunnelirakennelmat tulevat olemaan elämyksellinen kokemus ja yllättävä seikkailu..

Socorridosin laakso ja teollisuutta sen pohjalla.
Socorridosin laakso ja teollisuutta sen pohjalla.

Lähdetään seuraamaan Levada dos Piornaisia, jossa vesi virtaa kulkusuunnan vastaisesti. Korkeus merenpinnasta on noin 150 metriä. Ohitetaan rakennus polun oikealla puolella ja sille kuuluvat grillikatoksen levadan varrella. Ensimmäisenä vuorossa on suora kaiteilla suojattua levadaa, jota reunustaa alhaalla rinteessä vasemmalla banaanipelto. Myös toinen puoli Socorridosin laaksoa on banaaniviljelmien peitossa.

Mutkan takana levadaa reunustaa kaislat ja heinikkoinen rinne. Muutaman minuutin kävelemisen jälkeen betoninen muuri reunustaa levadaa oikealla ja saadaan ensimmäiset hienot maisemat Socorridosin laaksoon avarassa maastossa. Vasemmalla puolella heinikkoinen kukkaniitty reunustaa levadaa.

Portaat alas kiertoreitille Levada dos Piornaisilla.
Portaat alas kiertoreitille Levada dos Piornaisilla.

Levada dos Piornaisin luolasto

Jo puolen kilometrin jälkeen opaskyltiltä noin 15 minuutin kuluttua saavutaan tämän alueen tunnetuimmalle nähtävyydelle. Luolasto, joka kulkee rotkon partaalla kallioiden läpi. Ennen osuutta lähtevät portaat alas rinteeseen. Jos luolissa koluaminen ei tunnu mukavalta ajatukselta voi kävellä portaat alas ja ohittaa paikan polkua seuraamalla.

Kallioon louhittu osuus on valoisa joka osasta, joten otsalamppua ei ole tarpeen olla matkassa mukana. Lisäksi koko matkalla reitti on suojattu tukevalla rautaputkista rakennetuilla suojakaiteilla, joten vaaraa reitillä ei ole, jollei hakemalla hae onnettomuutta.

Kaiteet ja kallionseinämä johdattavat Levada dos Piornaisin luolastoon.
Kaiteet ja kallionseinämä johdattavat Levada dos Piornaisin luolastoon.

Ensimmäiseen tunneliin astuttaessa polun yläpuolella on kivi puristuksissa kallioiden välissä. Seurattaessa reittiä eteenpäin huomaamme kuinka kaiteet tuntuvat olevan kuin tyhjän päällä ja alaosaan jää selvä kolo rotkoon, joka saattaa kauhistuttaa herkempää kulkijaa.

Avoimilla osuuksilla maisemat laaksoon ovat hienot ja tulosuuntaan katsottaessa näkyvät myös laakson ylittävät sillat. Monumentaalinen 120 metriä korkea VR1-moottoritien silta hallitsee maisemaa ja sen alapuolella voi erottaa myös vanhan kivisillan jäänteet. Siltojen oikealla puolella laakson rinteen juurella pauhaa Socorridosin joki betonista valetussa uomassa ja muistuttaa jättilaismäistä levadaa.

Kivi on puristunut kallionseinämän väliin levadan yläpuolella.
Kivi on puristunut kallionseinämän väliin levadan yläpuolella.

Levada on valettu pystysuoraan kallionseinämään ja kallionulokkeen kohdalla se sukeltaa kallion sisään. Hurjat paikat, joista suorat kymmenien metrien pudotukset alas rotkoon seuraavat toisiaan ja lyhyitä tunnelinpätkiä, jossa osassa niistä saa varoa päätään niiden ollessa hyvin matalia ja ahtaita. Tämä paikka on sellainen, että saatat joutua ottamaan eväsrepun pois selästä, jos sellainen on mukana.

Paikan hiuksia nostattavasta hurjuudesta huolimatta turvallinen raskasrakenteinen kaide suojelee jatkuvasti vasemmalla puolella, joten olo on turvallinen ja reitti tuntuu pikemminkin suurelta tutkimusmatkalta kuin karmaisevan huimaavalta kauhujen reitiltä. Suojakaide on paikoin asennettu niin, että se on 10-20cm rotkon puolella ja väliin jää selkeä aukko. Kuitenkaan todellista vaaraa ei tällä osuudella ole.

Maisema Levada dos Socorridosilta alas laaksoon.
Maisema Levada dos Socorridosilta alas laaksoon.

Kulkeminen Lyhyet tunnelit saattavat paikoitellen olla ahtaita kulkea. Alhaalla, noin 10 metriä alempana laakson rinteessä, voit nähdä tämän paikan ohittavan polun, jolle lähdetään ennen tunneliosuutta. Osuuden jälkeen sukelletaan viimeisestä tunnelista ulos pystysuoraan hieman yli kymmenen metriä korkean kallionseinämän viereen. Vasemmalla puolella laakson puut reunustavat näkymää.

Muutaman kymmenen metrin päästä saavutaan kohtaan, josta kiertopolku liittyy portaita myöten alhaalta rinteestä ja oikealle haarautuu polku rinteeseen. Seuraamalla ylärinteen polkua voidaan päästä ylempänä virtaavalle Levada do Curralille. Jos intoa siis riittää voidaan nämä kaksi levadaa tutkia samalla vaelluksella. Jatketaan tästä seuraamalla Piornaisia laakson rinteessä.

Upea kallionseinämä kohoaa Levada dos Piornaisilta.
Upea kallionseinämä kohoaa Levada dos Piornaisilta.

Voit jatkaa tästä seuraamalla Piornaisia Socorridosin laaksossa tai vaihtoehtoisesti jättää levadan taaksesi ja siirtyä ylempänä virtaavalle Levada do Curralille yhdyspolkua käyttämällä. Yhdyspolku Piornaisin ja Curralin välillä on kerrottu alkaen Curralin levadalta Piornaisin levadalle.