3. Vermelhalla Janelan laaksossa

Viimeksi reitillä 17.4.2023, klo 13.30

Ribeira da Janelan laaksossa

Ribeira da Janelan upea laakso jatkuu aina Madeiran länsirannikolle asti. Laakson dramaattisilla rinteillä virtaa useita levadoja, jotka keräävät Janelan laaksossa ja keräävät sen rinteiltä valumavesiä ja kuljettaa ne mm. viljelyksien kasvelemiseen. Yksi levadoista on Levada Rocha Vermelha, jota seuraamalla jatketaan matkaa Seixalin tunnelin suuaukolta kohti Janelan laaksoa. Osuudella kuljetaan laakson pohjoista rinnettä kohti Adeneiron aluetta, jossa lähdetään kiertämään pientä Ribeira da Janelan sivulaaksoa.

Levada Rocha Vermelha jatkaa tästä myötäillen Paúl da Serra tasangon massiivista, 1300 metriä korkeaa, vuorenseinämää myötäillen kohti Ribeira da Janelan joen laaksoa. Sitä mukaan kun edetään lähemmäksi laaksoa maisemat muuttuvat hienommiksi ja hienommiksi.

Tästä eteenpäin maaston luonne on hieman karumpaa. Kulkupolku on tasainen ja helppo kulkea mutta maisemassa on kivikoita ja kallioita enemmän. Kiven väri muistuttaa paljon Suomen kallioiden graniitin harmaata väriä ja siksi täällä pohdinkin hieman levadan nimen, punaisen kiven levada, tarkoitusta. Alueen harmaan kiven kivilaadusta en kuitenkaan osaa sanoa, kun en ole alan asiantuntija. Jos joku lukijoista osaa kertoa, voi laittaa minulle viestiä ja lisään informaation tekstiin. Sama pätee luonnollisesti kaikkeen muuhunkin sivuston informaatiossa.

Avoimilla paikoilla on vapaa pudotus rinteeseen mutta mitään erityisen huimaavia paikkoja ei ole luvassa. Voit etsiä välillä takaisin paluusuuntaan Levada da Rocha Vermelhan tunnelin suuaukkoa, joka näkyy reitille jyrkänteessä laakson perällä.

Levada Rocha Vermelhalla jatketaan Ribeira do Janelan laaksossa.
Levada Rocha Vermelhalla jatketaan Ribeira do Janelan laaksossa.
Panoraamamaisema Ribeira da Janelan laakson alueelle. Taustalla oikealla paikka, josta Rocha Vermelhan tunneli sukeltaa Rabacalin puolelle. Keskellä olevan kukkulan takana on Ribeira Granden laakso.
Panoraamamaisema Ribeira da Janelan laakson alueelle. Taustalla oikealla paikka, josta Rocha Vermelhan tunneli sukeltaa Rabacalin puolelle. Keskellä olevan kukkulan takana on Ribeira Granden laakso.

Huomattavaa on, että levada kaventui melkoisesti Seixalin tunnelin jälkeen. Vesimassat ovat pienemmät nyt, kun Levada do Seixalin vedet eivät ole niitä täydentämässä. Harmaa kallio rinteessä on ominaista Levada Rocha Vermelhalle samoin kuin puukanervat, jotka muodostavat maastoon vihreitä pensasmaisia kasvustoja. Kuten maastosta yleisesti voidaan havaita kivi ei suinkaan ole punaista levadan nimen mukaisesti vaan harmaata. Itse en ole vielä löytänyt mistä tämä levada on saanut nimensä.

Puukanerva (Erica Arborea) muodostaa ajoittain jo niin monelta reitiltä tuttuja kanervatunneleita. Välillä taas tukevat kalliot reunustavat reittiä. Olemme toisaalta jo osanneet odottaa jotain tällaista, kun näimme valtaisan Paúl da Serran vuorenseinämän aiemmalla osuudella. Avoimilla paikoilla voimme nähdä myös Janelan joen kivikkoisen uoman.

Panoraama menosuuntaan Levada Rocha Vermelhalla. Jyrkähkön rinteen maastona on harmaa kallio, jonka väleissä kasvaa jättiläiskanervaa.
Panoraama menosuuntaan Levada Rocha Vermelhalla. Jyrkähkön rinteen maastona on harmaa kallio, jonka väleissä kasvaa jättiläiskanervaa.

Kalliot levadan oikealla puolella ja Ribeira da Janelan laakso vasemmalla puolella jatketaan suuren vuoren rinnettä. Levada Rocha Vermelha myötäilee vuorenrinteen poimuista rinnettä mutkitellen maastossa. Reitillä ollaan Adeneiron alueella ja levadareitti hakeutuu hiljalleen pohjoissuuntaan kohti pienemmän laaksonhaaran pohjaa. Matkaa reitillä on kertynyt kolmisen kilometriä Calhetan vesivoimalan yläpuolisilta rinteiltä. Ajallisesti vuonna 2008 olin tässä vaiheessa kulkenut puolitoista tuntia ja aikaan on siis laskettu mukaan myös Calhetasta Rabaçaliin johtava Rocha Vermelhan tunneli. Kilometreissä matkaa on taittunut ehkä 4-5 kilometriä.

Kallioinen seinämä levadan oikealla puolella on erikoisen sileä ja siinä näkyy suoria uurteita. Pohdin kallion uurteista pintaa katsoessani ovatko uurteet mahdollisesti hakkujen jälkiä menneisyydestä. Seuraava ajatus oli, kuinka kovaa tämä kallio mahtaisi olla hakulla työstettäväksi. Tunnustan, että omalla kunnollani työ jäisi tekemättä tai ainakin siinä menisi ikuisuus.

Ribeira da Janela -joki virtaa alhaalla laakson pohjalla.
Ribeira da Janela -joki virtaa alhaalla laakson pohjalla.

Saavutaan paikkaan, jossa maastossa on sileä kallio, joka jatkuu levadan yläpuolelta alas laakson suuntaan. Levada on kaiketi louhittu kallioon. Jälleen kerran pohtii mielessään miten kovaa kivilaatua nämä kalliot ovat. Jos kivi on yhtä kovaa kuin Suomessa, niin tämän levadan rakentaminen ollut todella rankkaa työtä. Jos olette panneet merkille reitillä kallionseinämä on seurannut miltei jatkuvasti levadan oikeaa puolta, joten Levada da Rocha Vermelha on täytynyt louhia siihen. En ihmettele, että levadojen rakentaminen on tunnetusti ollut äärimmäisen suuri voimanponnistus saaren asukkaille.

Madeiralla levadat ja niiden muodostamat vaellusreitit ovat siinä mielessä hankalia, että reitin päätteeksi on aina palattava samaa reittiä takaisin lähtöpaikalle. Siinä on kuitenkin myös omat hyvätkin puolensa. Kun palaat takaisin ja näet reitin toisin päin, maisemat avautuvat aivan toisella tavalla. Esimerkiksi reitillä kohta, jossa levada mutkittelee mielenkiintoisesti edestakaisin kallion reunaa myötäillen jäisi rengasmaisella reitillä näkemättä, jos et sattuisi katsomaan takaisin tulosuuntaan. Useimmissa tylsiltäkin tuntuvissa asioissa on siis myös hyvätkin puolensa, jos niitä osaa nähdä.

Kalliossa on vesi jäänyt kallion painanteeseen ja muodostaa lammikon.
Kalliossa on vesi jäänyt kallion painanteeseen ja muodostaa lammikon.
Puukanervat ympäröivät reittiä.
Puukanervat ympäröivät reittiä.

Jatketaan matkaa sileältä kalliolta veden virratessa rauhallisesti Levada Rocha Vermelhassa, joka on edelleen leveydeltään noin 30cm. Levadan oikealla puolella sileä kallio jatkuu edelleen ja maisemat laaksoon avautuvat avoimilla paikoilla todella kauniisti. Polku levadan vieressä on täysin sileä ja pehmeä askeltaa. Jättiläiskanervat ympäröivät välillä polkua ja muodostavat taas tunneleita reitille.

Sileän kallion jälkeen metsäinen maasto alkaa hiljalleen yleistymään ja reitillä tapaa jättiläiskanervan lisäksi myös laakeripuita siellä täällä kanervien keskellä. Levadan oikealla puolella oleva miltei viivasuora sileä kallionseinämä on eriskummallinen ilmestys ja herätti itselläni todella ihmetystä kulkiessani reitin vuonna 2008. Tuntuu ettei se voi olla luonnollinen vaan levadaa rakennettaessa siloteltu kivinen reunamuuri levadan viereen.

Kallio jatkuu edelleen oikealla puolella ja käännytään vasemmalle.
Kallio jatkuu edelleen oikealla puolella ja käännytään vasemmalle.

Maisemat Janelan laaksossa ovat avoimella paikalla upeat. Saavutaan kohtaan, jossa levada kaartaa oikealle kallion kulmauksesta. Maisema Ribeira da Janelan laaksoon on vaikuttava. Tästä eteenpäin maasto alkaa muuttua entistä metsäisemmäksi loppua kohden. Aluksi jättiläiskanervikko muodostaa toinen toistaan upeampia puutunneleita reitille ja ympäröivät kulkijan ruskeilla rungoillaan. Maaperä on okran punertavaa ja on vuorattu syvän vihreällä sammaleella mikä luo huikean kontrastin ruskeiden puunrunkojen ja punertavan maaston kanssa.

Saavutaan myös kohtaan jossa vuonna 2008 oli valettu silta yli maastossa olevan ojan. Pientä siltaa reunusti lyhyt aita. Maastossa vallitsevat värit ovat nyt metsän vihreä ja okra, joka juontaa juurensa Madeiran tuliperäisestä menneisyydestä. Jättiläiskanervien rungot kurottavat oksiaan ja niiden muodoista tulee mieleen tulenlieskat. Ruosteen värinen okra ja vihreä saavat aikaan todella mielenkiintoisen luonnonluoman värimaailman. Myös levadan seinämissä kasvavat sammaleet värjäävät elämäneliksiirin kulkuväylän kauniin vihreäksi. Polulle tipahdelleet lehdet saavat aikaan kahisevan äänen kävellessä. Olemme Madeiran luonnossa ja aistit heräävät henkiin.

Avoimella paikalla käännytään reitillä oikealle.
Avoimella paikalla käännytään reitillä oikealle.

Rocha Vermelha – punainen kivi

Elämyksiä Levada da Rocha Vermelhalla on kertynyt ajallisesti kokonaisuudessaan vajaat pari tuntia eli kilometreinä matka on ehkä noin 7 kilometriä. Saavutaan paikkaan, jossa okranpunainen maaseinämä kohoaa avoimella paikalla rinteeseen ja paikalla on myös kaunis vesiputous. Onko tästä Levada Rocha Vermelha (Punaisen kiven levada) saanut nimensä?

Levada Rocha Vermelha on kaventunut entisestään ja virtaa noin 25cm leveänä. Joko reitti on loppuvaiheessa? Matkaa ja suuria elämyksiä on kuitenkin vielä taitettavana, joten ei mitään hätää.

Paikalla on varsinainen kiviröykkiö levadan alapuolella ja jälki muistuttaa maanvyörymää. Kivikkoisen maaston jälkeen saavutaan levadan varteen rakennetulle katokselle. Täällä voisi pitää vaikka tauon ja nauttia eväitä, jos sellainen on tarpeen. Katos näytti melko rähjäiseltä vuonna 2008, kun kuljin tämän reitin. Ehkäpä myöhemmin tilalle on rakennettu viihtyisämpikin versio. Katoksen ympäristössä on toinenkin hieno vesiputous.

Kaunis vesiputous Levada Rocha Vermelhalla.
Kaunis vesiputous Levada Rocha Vermelhalla.

Jatketaan matkaa katokselta eteenpäin Levada Rocha Vermelhalla kohti levadan alkulähdettä ja Rocha Vermelhan portaita.